II C KLASĖS MOKINIAI „LIETUVIŲ KALBOS DIENOSE“

0
38
20220224 101811

Lietuvių poetė Janina Degutytė rašė: „…kalba gimtoji lūposna įdėta“. Kiekvienam lietuviui mylinčiam savo Tėvynę ir kalbą labai svarbu, kad gimtoji kalba išliktų gyva, graži, skambi.

Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos sumanymu nuo 2016 m. kiekvienais metais vasario 16 – kovo 11 dienomis Lietuvoje ir užsienyje rengiamos Lietuvių kalbos dienos. Šių dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos žinomumą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje.

Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka kasmet dalyvauja Lietuvių kalbos dienose. Vaikų literatūros skyriaus rengiamose viktorinose- žaidimuose, valandėlėse dalyvauja Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos priešmokyklinių grupių ugdytiniai ir I-IV klasių moksleiviai. Vasario 24 d. II c klasės mokiniai, mokytojos Laimos Zibolienės ugdytiniai dalyvavo viktorinoje-žaidime „Surask, pakeisk, pagauk“. Susiskirstę į dvi komandas „Vilkų“ ir „Lietuvos“ varžėsi atlikdami užduotis. Pirmojoje užduotyje reikėjo pateiktus žodžius suskirstyti dvi grupes – skolinių ir lietuviškų žodžių. „Vilkų“ komandos nariams – Andrėjai, Godai, Austėjai, Karinai, Karolinai, Mantvydui, Danieliui, Lukui, Sergejui ir Domantui geriau sekėsi, jie padarė mažiau klaidų. Atlikdami antrąją užduotį dalyviai susipažino su artimiausių kaimynų, taip pat iš baltų kalbų grupės kilusia latvių kalba. Skaitė, skirstė ir stebėjosi kalbų panašumais ir skirtumais. Suskirstę žodžius ir pamiklinę liežuvėlius juos skaitydami pasiruošė žaidimui-viktorinai „Lietuviški-latviški žodžiai“ su KINECT įranga. Gaudant ir skirstant žodžius daugiau taškų surinko „Lietuvos“ komandos nariai – Snežana, Joringis, Modestas, Jokūbas, Einaras, Gabija, Smiltė, Emilija, Mila ir Dominyka. Dalyviai džiaugėsi naujomis patirtimis ir rezultatais.

Biblioteka dėkoja Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos II c klasės kolektyvui už lietuvių kalbos puoselėjimą ir norą ją išsaugoti.

Zina Černovienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukų autorė Inesa Dumbravienė

20220224 102303

20220224 104257

20220224 112121

20220224 112127

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite