7 SODO EKSTERJERO PATARIMAI

0
72
sodo eks

Tie, kurie turi sodą, šiltuoju sezonu kur kas daugiau laiko gali praleisti lauke, tačiau jiems tenka susidurti ir su papildomais jo priežiūros ir stilizavimo darbais. Eksterjeras visuomet gali būti dar žavesnis ir šviesesnis, o bendra aplinka – jaukesnė ir privatesnė. Jei sutinkate su šiomis mintimis ir svarstote apie pokyčius, pirmiausia pradėkite nuo žemiau pateiktų patarimų.

Rinkitės šviesus atspalvius

Šviesiomis spalvomis nudažytos sienos ir tvoros užtikrins, kad Jūsų sodas atrodys didesnis ir šviesesnis. Šviesesni gali būti ir lauke naudojami baldai ar kiti čia esantys objektai – šių atspalvių praktiškai neįmanoma „padauginti“. Tokioje aplinkoje taip pat geriau atsiskleis žaliuojantys augalai, tad galutinis rezultatas turėtų pranokti lūkesčius.

Sukurkite patogią poilsio zoną

Savaime suprantama, kad sodas neturi būti tik žavus – svarbiausia, kad jis būtų ir pakankamai praktiškas. Būtent dėl to reikėtų daug dėmesio skirti Jūsų poilsio zonai. Pravartu apgalvoti, kiek baldų Jums reikės – tai priklauso nuo to, kokio dydžio kompanijose dažniausiai leidžiate laiką. Taip pat reikėtų nepamiršti surasti sprendimus, kaip saugositės nuo saulės ar lietaus. Jei poilsiauti žadate terasoje, dažnai rekomenduojama čia sukurti namus primenančią aplinką – joje iš tiesų galėsite gerai atsipalaiduoti.

Eksperimentuokite su lenktomis linijomis

Vietoj to, kad sukurtumėte griežtas gėlynų ir vejos linijas, siūloma išbandyti apskritimo formą. Jei tam turite pakankamai vietos, pamatysite ženklų skirtumą. Tuomet atrodo, kad ribos tarsi prasiplečia visomis kryptimis, kadangi kur kas sunkiau pamatyti, kur baigiasi veja – jos kraštus užstoja kiti augalai, tad bendra erdvė atrodo gerokai didesnė.

Užsitikrinkite privatumą

Poilsiaujant sode, dažniausiai norisi išvengti aplinkinių akių, tad reikėtų pagalvoti, kaip nuo jų pasislėpsite. Šiam tikslui galima naudoti ne tik tvoras, bet ir, pavyzdžiui, gyvatvores – eksperimentuodami su jų aukščiu ir formomis, taip pat galėsite sukurti įdomesnę aplinką. Visgi, siekiant išvengti nekviestų svečių ir gyvūnų apsilankymo, reikėtų nepamiršti tvoros ir vartų – platus jų pasirinkimas siūlomas Pigu.lt el. parduotuvėje arba paspaudus čia.

Rinkitės ilgaamžius augalus

Taip, dalis jų savo grožį atskleis tik šiltuoju sezonu, tačiau jeigu tinkamai pasirinksite gėlių rūšis, sodas įvairiomis spalvomis švytės labai ilgą laikotarpį. Kalbant apie krūmus ir medžius, vertėtų pirmenybę teikti tiems, kurie nereikalauja ypatingos priežiūros ir kasmet užauga vis didesni. Tai reikėtų turėti omenyje planuojant jų vietas: pavyzdžiui, už tokių augalų gali pasislėpti lauko tualetas, įrankių sandėliukas ar kiti objektai, kurie bendram eksterjerui neprideda papildomo žavesio.

Nepamirškite jaukumo

Jei sode yra laisvos vietos, papildomai galima pagalvoti apie kelias dekoracijas, kurios bendrai aplinkai pridės jaukumo. Tamsiuoju paros metu šį darbą turėtų atlikti lauko šviestuvai, kurie taip pat yra labai svarbi eksterjero dalis. Jie gali atlikti tiek apsauginę, tiek ir dekoratyvinę funkciją. Naudokite juos prie pravažiavimų ir takelių, apšvieskite svarbiausius objektus, pasisėdėjimo vietas ir galėsite mėgautis labai žavingu rezultatu.

Naudokite garsus

Aplinkai jaukumo gali suteikti ne tik vaizdai, bet ir garsai. Šiuo atveju geriausiai pasitarnauti gali fontanų ir baseinų įranga – malonus vandens čiurlenimas padės dar labiau atsipalaiduoti ir sukurs raminančią aplinką. Dar geriau, jei tokia kompozicija nebus iš karto pastebima: tuomet užsukusiems svečiams norėsis atrasti sklindančio garso kilmę. Tačiau jei pasistengėte, kad ne tik garsas, bet ir vaizdas būtų įspūdingas, nėra prasmės tokio šedevro laikyti paslaptyje.

Įgyvendinę šiuos patarimus, sukursite dar jaukesnę sodo aplinką. Šiltuoju sezonu mūsų šalyje galima mėgautis pakankamai trumpai – pasistenkite, kad kiekviena tokia akimirka teiktų kuo didesnį malonumą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite