SAVIVALDYBĖJE PLANUOJAMI RADONO APŠVITOS VERTINIMO TYRIMAI

0
18
min news zrs 565 6403980

Radiacinės saugos centras šiais metais planuoja atlikti radono tyrimus Savivaldybės teritorijoje veikiančiose institucijose, įstaigose ir įmonėse. Tyrimus planuojama pradėti, kai bus atšauktas Lietuvoje paskelbtas karantinas, arba kai įsigaliojus karantino sąlygų švelninimui darbą galės tęsti įmonės bei įstaigos, kuriose mes planuojame atlikti radono tyrimus.

Tyrimai bus atliekami tik darbo vietose, įrengtose statinių rūsiuose ar statiniuose po žeme. Planuojama ištirti iki 20-30 darbo vietų. Tyrimai bus atlikti nemokamai, tyrimų trukmė – 3-6 mėn. Atliekami tyrimai nėra inspekciniai patikrinimai, tyrimai atliekami vykdant Radiacinės saugos centro direktoriaus patvirtintą „Radono patalpose nulemtos žmonių apšvitos vertinimo 2017–2023 metų programą“.

Radonas yra radioaktyviosios dujos, kurios kyla iš grunto ir kaupiasi uždarose erdvėse bei pastatuose. Didžiausią žmogaus apšvitos dalį lemia radono skilimo produktai, ypač polonis (214Po, 18Po), švinas (214Pb) ir bismutas (214Bi), kurie, skirtingai nuo radono, yra kietosios medžiagos. Iškvepiant radonas iš kvėpavimo takų pasišalina, tačiau didelė jo skilimo produktų dalis nusėda ant kvėpavimo takų. Alfa dalelės švitina kvėpavimo takų epitelį, gali pažeisti ląsteles ir lemti kvėpavimo takų, plaučių vėžinių susirgimų bei genetinių pakitimų. Daugiau informacijos apie radoną ir jo keliamą riziką galite rasti RSC interneto svetainėje, skiltyje „Gyventojams“, kur radono tema skirta informacija patalpinta nuorodoje „Radono skleidžiama apšvita“. Čia taip pat galima rasti RSC parengtus lankstinukus ir biuletenius, taip pat nuorodas į mokslines publikacijas. Šioje nuorodoje galima naudotis interaktyviu Lietuvos radono žemėlapiu, kur pateikiami RSC atliktų tyrimų rezultatai, leidžiantis įvertinti radono riziką atskiruose Lietuvos regionuose.

Zarasų rajono savivaldybės administracija šiuo metu renka informaciją apie institucijose (įstaigose, įmonėse) esančias darbo vietas, įrengtas patalpų rūsiuose ar statiniuose po žeme. Prašome iki 2021 m. balandžio 23 d. (penktadienio) darbo dienos informuoti Savivaldybės administracijos civilinės saugos ir mobilizacijos vyriausiąjį specialistą (tel. (8 385 37 177, mob. 8 687 58 682, el. p. sauga@zarasai.lt) apie Jūsų institucijoje (įstaigoje, įmonėje) statinių rūsiuose ar statiniuose po žeme įrengtas darbo vietas. Teikiant informaciją, taip pat prašome pateikti Jūsų institucijos (įstaigos, įmonės) darbuotojo, su kuriuo galėčiau aptarti ir suderinti atliekamų tyrimų organizavimą bei koordinavimą, kontaktinius duomenis (el. pašto adresas, tel. Nr.).

Arvydas Šapalas
Zarasų rajono savivaldybės administracijos
Civilinės saugos ir mobilizacijos vyriausiasis specialistas
Tel. (8 385) 37 177
El. p. 
sauga@zarasai.lt

Būkite pasirengę nelaimėms!
Apsilankykite interneto svetainėje 
www.lt72.lt  

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite