APIE GYVENIMĄ BE STOGO IR RENOVUOTOJŲ „KURTUMĄ”

0
26
IMG 1197

Pačiame miesto centre Sėlių aikštėje, Zarasuose, jau senokai renovuojami daugiabučiai gyvenamieji namai. Kasdien skubantys ne visada pajaučia laiko tėkmę ir nepastebi tokio paprasto dalyko. Štai prie namo Sėlių aikštėje, numeris 20 statybininkų jau seniai niekas nematė. O namas paliktas toks. Kaip tam priežodyje. Viena pusė skųsta, kita lupta. Gyventojai jau beldėsi į įvairias duris, rašė į įvairias instancijas. O ten, regis, visi kurti ir nei skaityti, nei rašyti moka. Renovuojamas namas įstrigo ir stovi. Nesuklysiu pasakyti, kad Sėlių aikštėje pabuvoja vos ne kiekvienas miesto svečias.

Šiame daugiabučiame name įsikūręs AB Swedbankas, šalia paštas, teisėsaugos įstaigos, ir rajono Savivaldybės pastatas. Ir čia visų panosėje tveriasi štai tokie reikalai. Gyventojams aiškinama, kad namo renovavimui pritruko pinigų. Priežastis yra, kaltų nėra. Niekas už nieką neatsako. O gyventojams skaičiuojamos banko palūkanos, žmonės gyvena nežinioje. O svečiai, atvažiavę į Zarasus, tik kraipo pečiais. Kada gi užbaigs savo darbus renovuotojai? Gaila, zarasiškiai jau priprato prie tokių renovavimo „grimasų“.

. Vera Strumskienė jau daug metų gyvena šio namo trečiame aukšte. O dabar šio buto šeimininkė gyvena ne tik nežinioje, ji gyvena kaip siaubo sapne, kurį ir sugalvoti, įsivaizduoti sunku. Negalima pasakyti, kad jau garbaus amžiaus įsikūrusi moteris turi pastogę. Ją iš jos atėmė renovuotojai. Kaip galima butą pavadinti pastoge, nes virš Veros galvos stogo nėra. Renovautojai, kai metė savo darbą, taip ir paliko dalį namo be stogo. Pikti liežuviai kalba, kad statybininkams iš Ukrainos už darbą nieko nemoka ir nemokėjo. Tie spjovė ir išvažiavo į tėvynę be pinigų. Vieni be pinigų už darbą, o Vera liko be stogo.

Ši vasarą padovanojo labai daug saulėtų dienų. Bet daug buvo ir liūčių. Tomis dienomis moteriai teko didžiuliai išbandymai. Pro lupas vanduo bėgo kaip iš krano. Statė indus, dėjo skudurus, kad apsaugoti kaimynus. Po tokių liūčių buvo sugadintos sienos, lubos. Vanduo negailestingai gadino ir buto grindis. Jau keletą kartų moteris kreipėsi į UAB „Zarasų bustas“ vadovus, o taip pat statybą vykdantį darbų vadovą. Atėjo, pasižiūrėjo, užlipo ant namo. Kažką tai pakaišiojo ir dingo . Net neatsisveikinę. Regis, tvirtas buvo pažadas, kad rugpjūčio mėnesį stogas bus sutvarkytas , tačiau tvarkytojų ir šiandien nematyti. Žadėjo ir remontą padaryti. Tačiau ir šis pažadas pamirštas. Lubose, sienose kaskart atsiranda vis daugiau ir daugiau dėmių. Netrukus ateis su rudeniu ir drėgmė. Su siaubu moteris žiūri, kad nepultų būsto pelėsis. Kaip tada gyventi tokiame bute? Moteris ir taip turi daug sveikatos problemų, ji serga onkologine liga. Tačiau ligonė, renovuojamojo namo viršutinio aukšto šeimininkė nesulaukė nei dėmesio, nei rūpesčio, nei paprasčiausio žmogiškumo. Negi mano UAB „Zarasų būste“, kad savininke pamirš sugadintas sienas, lubas, neuždengtą stogą? . O gal laukiama kokio nors stebuklo? Tačiau stebuklo, matyt, taip ir nebus.

Moteris jau nuleidusi rankas ir nežino, kur kreiptis. Jos pagalbos šauksmas skamba kaip aidas tyruose. Ji girdi tik nuolatinius pažadus, kurių niekas nevykdo.

Štai tokia tik viena istorija. Panašių nusiskundimų girdima ir daugiau. Visai neseniai Zarasuose vyko daugiabučių renovavimo mūsų mieste aptarimas. Apie jį su fanfaromis aprašė rajono laikraštis. Žodžiu, viskas vyksta labai idealiai. Aplinkos ministerijos Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta davė interviu ir pagyrė renovuotojus Zarasuose.

Ir šiuo atveju niekam nerūpėjo žmonių nuomonė, niekas nepanoro išgirsti jų balso. Žmonės pasipiktinę, kad toks pasitarimas vyko vos ne pogrindžio sąlygomis. Nežinojo apie jį dauguma statybininkų, daugiabučių namų butų savininkai. Jie būtų pateikę daug klausimų Zarasuose besilankantiems svečiams. Apie daugiabučių atnaujinimo pagiriamąją eigą zarasiškiai sužinojo tik iš laikraščio. Nebuvo net informacijos rajono Savivaldybės interneto svetainėje. O juk šios problemos aktualios beveik visiems rajono centro gyventojams.

Mes nusiųsime gerbiamam V. Serbentai šio straipsnio nuorodą, supažindinsime su zarasiškių renuovuotojų sukurtomis „grožybėmis“ ir paprašysime pakomentuoti apie tokią padėtį. Neleisime, kad būtų tyčiojamasi (kito žodžio nesurandu) iš ligoto, negalinčio savęs apsiginti žmogaus. Mūsų žiniomis, įvairiausių problemų turi ir kitų renovuotų namų butų šeimininkai. Įdomu, ką į tai pakomentuos ponas V. Serbenta?

Nebūsime išgirsti, surasime ir kitus, kurie tikrai išgirs. Tikimės, kad mūsų šalyje dar ne visi valdžios vyrai „apkurto“.

Jonas Kurtinaitis

Nuotraukose: renovatorių nerūpestingumo ir aplaidumo sukurti vaizdai bute.

IMG 1185

IMG 1186

IMG 1187

IMG 1189

IMG 1191

IMG 1192

IMG 1193

IMG 1194

IMG 1198

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite