BE KNYGOS – KAIP BE BATŲ

0
35
collage

Vasarą Pauliaus Širvio progimnazijos moksleiviai atostogavo nepamiršdami knygų skaitymo. Rudenį, prasidėjus mokslo metams, lietuvių kalbos mokytoja Andželika Vitkūnienė pakvietė juos aprašyti skaitytas knygas.

5-8 klasių moksleiviai iš perskaitytų knygų išsirinkę po vieną, jiems didžiausią įspūdį padariusią, aprašė ant „bato“. Ne ant tikro bato, kurį galime apsiauti, ant nupiešto popieriaus lape. Kodėl ant bato? Ogi todėl, kad dauguma „širviečių“ be knygos jaučiasi kaip be batų. Moksleiviai kūrinius aprašė ant įvairiausių „batų“, nuo tinkančių avėti tik vasarą iki atspindinčių 19 amžiaus madą, kūrinio nuotaiką ar tinkančių ilgai kelionei literatūros kūriniu. Jie paneigė suformuotą nuomonę, kad literatūros profesionalų parengtame perskaityti privalomos literatūros sąraše nėra moksleiviams įdomių kūrinių. „Batai“ su knygų aprašymais eksponuoti progimnazijoje, dalis pateko į Zarasų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių.

Lapkričio 21 dieną vyko parodos „Be knygos – kaip be batų“ atidarymas. Atvyko „batų“ autoriai su mokytoja Andželika Vitkūniene ir Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos IVa klasės mokiniai su mokytoja Alicija Dumbraviene.

Kol „batų“ autoriai drąsinosi ir kaupė mintis, renginio dalyvius skambia liaudies daina sveikino dainorėlės Patricija Guogytė ir Emilija Venediktovaitė. Neda Novičenko, Respublikinio moksleivių meninio skaitymo konkurso dalyvė padeklamavo Violetos Palčinskaitės eilėraštį apie pelėdą susirūpinusią skaitymu ir miške atidariusią knygyną. Įsidrąsinę širviečiai išsipasakojo. Urtė pasakojo, kad mėgsta siaubo knygas, o D. Walliams „Žiurkainis“ jai draugai rekomendavo. Deimantę labai nuliūdino paauglių iš knygos „Verksnių klubas“ (aut. Ilona Ežerinytė) likimai. Ievą suintrigavo knygos pavadinimas, Airingą sužavėjo K. Binkio „Atžalyno“ personažas Petras, nes panašus atvejis buvo jos klasėje. Dangirui patiko „Hobitas arba ten ir atgal“ (aut. J. R. R. Tolkienas) personažas burtininkas, Martynai – kūrinys apie paauglius, turinčius psichologinių sutrikimų.

Po širviečių pasisakymų ir Airingos Šapalaitės padeklamuotų eilių mintis apie skaitymą išsakė ketvirtokai. Lėja susidomėjo ar personažas Ulfas nusiskuto barzdą, Mijai patiko knyga apie siaubų autobusiuką, nes mėgsta siaubo istorijas. O Danielius Vaitonis jau perskaitęs knygą „Žiurkainis“, Vasaris Navickas pradėjęs skaityti „Tarp pilkų debesų“ (aut. Rūta Šepetys), o Saulutė Keršytė po renginio iš bibliotekos pasiskolino knygą „Siaubų autobusas“ (aut. Paul van Loon). Mokytoja Alicija Dumbravienė džiaugėsi prasmingu renginiu populiarinančiu knygų skaitymą, ketvirtokų – būsimų „širviečiu“ pažintimi su progimnazijos veikla. Mokytoja Andželika Vitkūnienė džiaugėsi, kad mokiniai vertina knygas.

Kviečiame bibliotekos lankytojus parodą „Be knygos – kaip be batų“ aplankyti iki gruodžio 12 dienos.

ZINA ČERNOVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

collage1

collage3

collage5

collage6

collage7

collage8

collage9

IMG 20181121 105142

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite