TAPK SUPERHEROJUMI

0
32
46130919 498494870664624 6238160038586744832 n

Lapkritį, kai diena išaušta vis vėliau, bet vis anksčiau nuskęsta vakaro sutemose, malonu susirinkus kartu pabendrauti skaitant tekstus plazdant žvakių liepsnelėms. Tokie bendravimai vyko lapkričio 12-18 dienomis, minint jau 21-ąją Šiaurės šalių literatūros savaitę. Jos tikslas – skleisti skaitymo džiaugsmą, literatūrą ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją. Savaitę rengia Šiaurės šalių bibliotekų asociacijos ir Šiaurės šalių asociacijos įkurta darbo grupė. Savaitės renginiai skirti vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų grupėms. Dalyvauja visos Šiaurės ir Baltijos šalys. Šių metų skaitymamas parinkti švedų, norvegų, islandų rašytojų literatūros tekstai tema „Šiaurės herojai“.

Zarasų viešojoje bibliotekoje buvo populiariausi skaitymai vaikams „Auštant“, vykstantys Vaikų literatūros skyriuje. Juose dalyvavo Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos 1a ir 1c klasių mokiniai su mokytojomis Dalia Kukonenko ir Irena Sabaliauskiene, 2-4 klasių mokiniai su pedagoge Daina Borisevičiene. Rytmečių (rengė bibliotekininkė Zina Černovienė) dalyviai klausėsi šiais metais Šiaurės Ministrų Tarybai pirmininkaujančios Švedijos autorių Eliaso ir Agnes Våhlundų knygos vaikams „Superherojų vadovas“ teksto. Išklausę pasakojimo ištrauką apie mergaitę Lisą ir iš jos besityčiojančius berniukus, 1c lasės mokiniai nepritarė tokiam elgesiui, ir savo piešiniuose draugiškai „ištiesė“ ranką skriaudžiamai mergaitei. Norėdami tapti superherojais žaisdami gelbėjo draugą. 2-4 klasių moksleiviai klausėsi pasakojimo apie Lisą ir jos pastangas įgyti supergalių, žiūrėdami kūrinio iliustracijas. Piešė įsivaizduojamą superherojų, gelbėjo draugą. O 1a klasės mokiniai pasiklausę pasakojimo ir apžiūrėję iliustracijose superheroje tapusios Lisos kostiumą, patys kūrė superherojo kaukę-raištį akims. Norintys įgyti saulės galių piešė saulutes, žvaigždžių – žvaigždutes… Užsirišę raiščius ir sustoję poromis, tikrino savo galias su draugu nešdami balioną. Džiūgavo pajutę supergalių veikimą.

3 a klasės mokiniai su mokytoja Inga Vainiūniene susitiko su Zuikiu Nulėpausiu (bibliotekininkė Liudmila Vaitavičienė). Klausydamiesi skaitomų tekstų išgirdo kaip varniukas Kirnis ir voveriukas Tiklis tapo bebaimiais. Kad iš knygos iškritęs vilkas gali nepraryti septynių ožiukų, bet jiems padėti.

Su Šiaurės šalių autorių literatūra vaikams renginių ir bibliotekos lankytojai susipažino aplankydami spaudinių parodą „Mus jungiantys tiltai – knygos“ (rengė bibliotekininkė Olga Černova).

Dalyviai sužinojo, kad superherojai savo galias gali panaudoti darydami gerus darbus, padėdami kitiems.

Dusetų K. Būgos bibliotekoje Šiaurės šalių renginiuose dalyvavo Dusetų K.Būgos gimnazijos ugdymo skyriaus „Sartukas” Pelėdžiukų grupės vaikučiai ir jų auklėtoja Jūratė. Bibliotekininkė parinko Astridos Lindgren knygutę „Ar pažįsti Pepę Ilgakojinę”. Auklėtoja Jūratė Repečkienė supažindino vaikučius su rašytojos Astridos Lindgren kūryba.

Vaikai išklausę pasaką atsakinėjo į užduotus klausimus: kokia Pepės širdelė ? Kaip ji gyvena? Kokie jos draugai? Vaikai noriai atsakinėjo į klausimus, vartė knygelę ir raiškiai dėstė apibūdinimus Irūnė pastebėjo, kad Pepės kojinės nevienodos ir batų raisčiai atsirišę; Eglė pasakojo apie jos netvarką kambaryje ir jame laikomą arklį; Simas pamatė, kad Pepė miegodama kojas užsideda ant priegalvio, o galvą pasikiša po antklode, o Gustė – apie Pepės kepamus gardžius blynus.

Pirmoje pažintinėje kelionėje po Skandinavijos šalis ,,keliavo“ Zarasų vaikų dienos centro ,,Draugai“ lankytojai, kurie dalyvavo Ligoninės bibliotekos organizuojamoje popietėje. Buvo vardijamos šiaurės šalys, rašytojai ir jų sukurti knygų herojai – Coliukė, Undinėlė, Spragtukas, Pepė Ilgakojinė, Ronja, Karlsonas, Emilis, Ingrida, Sniego karalienė, Elė, Troliai…

Šios savaitės literatūros herojais tapo mistiškieji Troliai. Buvo skaitoma islandų rašytojo Brian Pilkington knyga „Viskas apie trolius“, paminėti rašytojos Tuvės Jansson knygų ypatingi personažai troliai Mumiai. Popietės dalyviai sužinojo apie trolių išvaizdą ir būdą, trolių vaikus, išmintingąsias trolių žiniuones, madą, kulinariją ir žuvis. Ar žinote kodėl troliai yra ilgaamžiai? Nes jie daug miega! Po įdomių pasakojimų spalvino pačius trolius Mumius.

Salako bibliotekoje buvo įrengtas Šiaurietiškas kampelis su Šiaurės šalių literatūros rašytojų knygomis ir priemonėmis piešimui ir kūrybai. Knygose vaikai susitiko su įvairiais pasakų personažais, dalinosi skaitymo įspūdžiais, prisiminė anksčiau skaitytas knygas. Garsinius skaitymus papildė filmukų peržiūros ir muzikos klausymas.

Popietės valandomis dalyviai buvo kviečiami skaityti pasakas, piešė jų veikėjus, rašė ir siuntė jiems sveikinimus į Šiaurę. Dalyviai piešė ir gražiausiais raštais spalvino Pepės kojinę, kūrė šilčiausius linkėjimus švedų vaikų rašytojai Astrida Lindgren, kuri lapkričio 14 dieną šventė 111-ąjį gimtadienį.

Vėliau dalyviai virtualiai keliavo po Šiaurės šalis: žiūrėjo vaizdo medžiagą apie Norvegijos kalnus, grožėjosi Suomijos gamta, svečiavosi švedų rašytojos Astridos Lindgren bute, piešė kelionės įspūdžius.

Zina ČERNOVIENĖ, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Danutė KOROLIOVA, Salako bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nijolė PILAC, Ligoninės bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Vanda STEPANAVIČIENĖ, Dusetų bibliotekos bibliotekininkė
Nuotraukos autorių

46185111 330757084170941 4744414487992336384 n

DSC00493 1280x960

DSCN4088

IMG 20181113 095842

IMG 20181113 101228

 DSC0013

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite