VASAROS MALONUMAIS MĖGAUKIMĖS SAUGIAI

0
21
min news zrs 103 Maudynes

Paskutinis vasaros mėnuo dar leidžia mėgautis mūsų krašto vandens telkinių vandeniu, tačiau reikia neprarasti sąmoningumo ir elgtis prie vandens telkinių atsakingai.

Per šių metų 7 mėnesius Lietuvoje nuskendo 82 žmonės, tarp jų 3 vaikai.

Zarasų rajone šiuo laikotarpiu ugniagesiai gelbėtojai ištraukė 4 žuvusiuosius. Priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms atvykus į įvykių vietas, buvo matyti, kad žmonės galimai galėjo žūti dėl kitų aplinkybių nei nesaugios maudynės.

Nagrinėjant daugelio metų žmonių paskendimo vandens telkiniuose aplinkybes pastebėta, kad nesaugios maudynės sudaro apie 30 proc. visų žuvusių vandenyje. Kitą dalį sudaro nesaugi bei dažniausiai neleistinais būdais vykdyta žvejyba bei kiti atvejai, kurie nustatomi kompetentingoms institucijoms atlikus tyrimą dėl žmonių žuvimo aplinkybių.

Daugumoje atvejų žmonės paskendo besimaudydami nuošalesnėse vietose, praktiškai nepritaikytose maudymuisi pakrantėse, kur dumbluotas, apaugęs vandens augalija, staigiai gilėjantis dugnas.

Kad būtų kuo mažiau nelaimingų įvykių vandens telkiniuose, Zarasų rajone yra nustatytos saugaus elgesio vandenyje taisyklės, kuriose nurodyta saugus elgesys prie vandens, o viena svarbiausių iš jų nurodo, kad vaikams iki 14 m. amžiaus draudžiama būti prie vandens telkinių ir maudytis juose be suaugusiųjų priežiūros.

Ugniagesiai gelbėtojai linkėdami saugiai praleisti paskutinį vasaros mėnesį prie vandens telkinių primena:
1) nepalikti be priežiūros vaikų tiek prie ežerų, upių, tiek sodybose, kuriose įrengti dirbtiniai vandens telkiniai;
2) vengti maudytis dirbtinai įrengtuose vandens telkiniuose;
3) nesimaudyti ežeruose, upėse nežinomose vietose, rinktis paplūdimius, kurie yra prižiūrimi;
4) nešokinėti į vandenį, maudymuisi nepritaikytose vietose;
5) nesimaudyti iš karto po valgio, išgėrus alkoholinių gėrimų;
6) nesimaudyti kramtant kramtomąją gumą.

Visgi įvykus nelaimei, skęstant žmogui, nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112, pasitelkite aplinkinius žmones, jei įmanoma bandykite mesti skęstančiajam parankines priemones, kurios padėtų skęstančiajam įsikibti ir išlikti vandens paviršiuje. Jei nutarėte gelbėti skęstantį, turite priartėti prie skęstančio per atstumą, bandyti paduoti plūdrumą turinčias priemones (tam tinka kamuolys, tuščias plastikinis butelis ir kitos parankinės priemonės) ir skęstančiam įsikibus į ją, transportuoti nukentėjusįjį į krantą, o krante būtinai perduoti medikams.

Su Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo Zarasų rajono savivaldybėje taisyklėmis galite susipažinti čia.

PAGD prie VRM Panevėžio PGV
Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite