KAIP PASIRINKTI TINKAMUS IR NAUDINGUS SKANĖSTUS ŠUNIMS?

0
41
dr clauders dental skanestas sunims su

Skanėstus mėgsta visi, tiek maži, tiek dideli. Ne išimtis ir mylimi bei labai mieli augintiniai – šunys. Jie labiau nei kažkas kitas mėgsta skanėstus ir laukia nors menkiausios progos, jų gauti. Skanėstus šuneliai gauna už gerą ir paklusnų elgesį, reagavimą į komandas ar paprasčiausiai už tai, kad ramiai ir be pykčio iškentėjo nagų kirpimą ar ausų valymą.

Tai tarsi skanus medalis, už visus jų nuopelnus. Tačiau, skanėstai duodami ir ne tik dėl gero elgesio. Jie gali būti naudingi šunų dantimis ir jų būklei, padeda palaikyti tinkamą šuns svorį ar sustiprinti jėgas. Tai puikus šuns mitybos papildinys, kurios naudingomis medžiagomis prisideda prie šuns gerovės ir sveikatos. Tiesa, su skanėstais persistengti nereikėtų. Įvairūs skanėstai šunims gali sudaryti tik iki 10% šuns raciono. Taigi, jų nereikėtų padauginti. Tačiau, tai taip pat reiškia, kad skanėstų pasirinkimui reikėtų skirti ir nemažai dėmesio. Skanėstai turi būti maistingi ir naudingi, o svarbiausia – sveiki. Tokiu būdu, galėsite būti garantuoti, kad jūsų augintinis gauna visas reikalingas, maistingas medžiagas, o maistas, skanėstai nedaro žalos jo sveikatai ar gerovei. Šiame straipsnyje rasite kelis naudingus patarimus, padėsiančius išsirinkti tinkamus ir naudingus skanėstus savo augintiniui.

Kodėl naudinga šunims duoti skanėstus?

Skanėstai yra ne tik puikus būdas parodyti šuniui meilę, bet juos naudinga jam duoti ir dėl daugelio kitų priežasčių. Pavyzdžiui, skanėstai dažniausiai duodami tuomet, kai šuo yra dresuojamas. Tai puikus paskatinimas šuniui mokytis ir elgtis gerai, klausyti komandų, kadangi, jis jau žinos, kad atlikęs kažką teisingai – bus apdovanotas. Skanėstai neleis šuniui nuobodžiauti. Vietoje to, kad šuo iš nuobodulio imtų graužti baldus ar daiktus, skanėstas gali būti puikus būdas pritraukti jo dėmesį. Tokiu būdu, skanėstas bus geriausias pasirinkimas, jei išvykstate iš namų visai dienai – galėsite būti užtikrinti, kad jūsų mylimas augintis bus užsiėmęs. Negana to, skanėstus šuniui duoti naudinga ir dėl to, kad jie gali suteikti augintiniui reikalingų, trūkstamų maistinių medžiagų. Sveiki ir maistingi skanėstai gali būti naudingi šunims, kurie sveria per mažai, yra itin energingi ar atsigauna po operacijų, ligų. Taip pat, skanėstai padės palaikyti reikiamą raumenų masę ir bendrą šuns aktyvumą. Žinoma, be viso to, tai ir puikus būdas parodyti šuneliui meilę ir dėkingumą, už buvimą jūsų gyvenime.

Šunų skanėstų tipai

Šunų skanėstai gali būti įvairiausių tipų, kurių kiekvienas pasižymi savais privalumais ir trūkumais. Pirmasis tipas – natūralūs kramtalai. Šunys, nuo pat gimimo turi instinktą kramtyti ir graužti, dėl šios priežasties, natūralūs, kramtomi skanėstai yra rekomenduojami visiems šunims. Jie stimuliuoja šuns protinę veiklą, padeda kovoti su nerimu ir patenkina instinktyvius poreikius. Taip pat, jie naudingi ir šunų dantims, dantenoms. Tačiau, jie negali būti per kieti, nes, tokiu atveju, gali gadinti dantis. Dažniausiai, šio tipo skanėstai yra gaminami iš natūralios mėsos, gyvūnų organų, kaulų bei ragų. Kitas skanėstų tipas – minkšti skanėstai. Šie idealiai tinka mažiems šuniukams, kurie dar neturi pilnai išsivysčiusių dantų ir dantenų bei senyvo amžiaus šunims, kurių dantys yra silpni. Lygiai taip pat, šie skanėstai naudingi šunims, turintiems problemų su dantimis ar jautriu skrandžiu. Dažniausiai, šio tipo skanėstai turi gana ryškų kvapą ir skonį, daug baltymų. Jie pasižymi minkšta konsistencija, yra gaminami iš mėsos, žuvies, vaisių bei daržovių. Šaltyje džiovinti skanėstai – sveikesnis pasirinkimas. Džiovinimas šaltyje iš produktų pašalina visą drėgmę, o naudingos maistinės medžiagos juose išlieka. Tokio tipo skanėstai yra pagaminti iš vieno ingrediento, neturi daug kalorijų, tačiau, yra labai maistingi. Galiausiai, skanėstai gali būti ir sausainių tipo. Tai klasikiniai skanėstai, kuriuos mėgsta visi šunys. Tiesa, labai svarbu, kad juose būtų kuo mažiau pridėtinių, dirbtinių medžiagų.

Atkreipkite dėmesį į šunų skanėstų sudėtį

Norėdami užtikrinti puikią šuns sveikatą ir būklę, turėtumėte skanėstus rinktis atsakingai. Lygiai taip pat, kaip rinkdamiesi šunų ėdalą skaitote jo sudėtį, tą patį turėtumėte daryti ir rinkdamiesi skanėstus. Skanėstai yra gaminami iš įvairiausių produktų, kurių vieni yra naudingi, o kitų – vertėtų vengti. Visada rinkitės natūralios kilmės skanėstus, kurie neturi pridėtinių, dirbtinių medžiagų, savo sudėtyje. Geriausia, jei šunų skanėstai yra praturtinti baltymais ir turi nedidelį kiekį riebalų, angliavandenių, o cukrus turėtų būti vienareikšmiškai vengiamas. Taip pat, reikėtų dėmesį atkreipti ir į tai, ar skanėstams gaminti yra naudojami subproduktai. Jie nėra naudingi šuns organizmui, todėl, jų reikėtų vengti. Natūrali mėsa, daržovės ir vaisiai turėtų būti tie produktai, kurie sudaro skanėstų sudėtį. Visada venkite konservantų, cheminių ir dirbtinių dažiklių, skonio stipriklių. Jie ne tik neduoda naudos, bet ir gali būti žalingi augintinio sveikatai.

Lygiai taip pat, kaip šunų žaislai, taip ir skanėstai suteikia šunims labai daug džiaugsmo. Pasirinkite sveikus ir maistingus skanėstus, tam, kad galėtumėte ramia širdimi lepinti savo mylimą augintinį!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite