PASIRAŠYTOS FINANSAVIMO SUTARTYS ATLIEKŲ RŪŠIAVIMO SISTEMAI VYSTYTI

0
11
min news zrs 290 aaa

2022 m. vasario 15 d. Zarasų rajono savivaldybės administracija pasirašė projekto finansavimo sutartį su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra projekto įgyvendinimui „Individualių konteinerių skirtų antrinėms žaliavoms surinkti tinklo plėtra Zarasų rajone“.

Projekto tikslas – gerinti rūšiuojamųjų atliekų surinkimą iš individualių namų gyventojų. Bus perkama 3630 vienetų pakuočių atliekų surinkimo konteinerių: 120 litrų talpos konteineriai, skirti stiklo pakuočių ir stiklo atliekoms surinkti – 1815 vienetų ir 240 litrų talpos konteineriai, skirti visų rūšių pakuočių atliekoms ir kitoms tinkamoms perdirbti antrinėms žaliavoms surinkti (išskyrus stiklą) – 1815 vienetų. Pakuočių atliekų konteineriai bus išdalinti 1815 individualių namų ūkių. Juos aptarnaus Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka išrinktas komunalinių atliekų sraute susidarančių pakuočių bei popieriaus atliekų rūšiuojamojo surinkimo Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje ir jų vežimo paslaugos teikėjas. Zarasų rajono savivaldybei 2018 m. buvo skirta dotacija iš Aplinkos projektų valdymo agentūros Atliekų tvarkymo programos lėšomis finansuojamo projekto „Pakuotės atliekų surinkimo priemonių (konteinerių) įsigijimas“ 60 525 Eur. Zarasų rajono individualių namų gyventojai buvo aprūpinti individualiomis pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimo priemonėmis. Iš viso buvo aprūpinta 1500 individualių namų ūkių. Šio projekto metu siekiama aprūpinti pakuočių atliekų surinkimo konteineriais dar 1815 individualių namų ūkių. Dotacijos suma gali sudaryti iki 50 procentų tinkamų finansuoti išlaidų. Viso planuojamas projekto biudžetas – 90 871 Eur. Iš jų Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros lėšos – 45 435 Eur. Zarasų rajono savivaldybės administracijos biudžeto lėšos – 45 436 Eur.

2022 m. balandžio 19 d. Zarasų rajono savivaldybės administracija pasirašė projekto finansavimo sutartį su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra projekto įgyvendinimui „Tekstilės surinkimo atliekų konteinerių plėtra Zarasų rajone“.

Projekto tikslas – plėtoti rūšiuojamųjų atliekų surinkimo sistemas Zarasų mieste ir rajone taip mažinant sąvartynuose šalinamų atliekų kiekį, gerinant infrastruktūrą darnoje su gamtine aplinka. Projekto įgyvendinimo metu bus perkama 50 vnt. tekstilės atliekų konteinerių, kurie papildys bendrąsias miesto ir kaimiškųjų vietovių atliekų rūšiavimo aikšteles, taip atsiras galimybė gyventojams rūšiuoti tekstilės atliekas. Gyventojai į tekstilės atliekų konteinerius galės mesti senus drabužius, iš tekstilės pagamintus namų apyvokos daiktus, taip pat avalynę bei medžiaginius ir pliušinius žaislus. Dotacijos suma gali sudaryti iki 85 procentų tinkamų finansuoti išlaidų. Iš viso planuojamas projekto biudžetas 54 450 Eur. Iš jų Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros lėšos –46 282,5 Eur. Zarasų rajono savivaldybės administracijos biudžeto lėšos – 8 167,5 Eur.

2022 m. balandžio 14 d. Zarasų rajono savivaldybės administracija pasirašė projekto finansavimo sutartį su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra projekto įgyvendinimui „Biologinių (maisto) atliekų rūšiavimo sistemos diegimas Zarasų ir Dusetų miestuose“.

Projekto tikslas – gerinti rūšiuojamųjų atliekų surinkimą Zarasų ir Dusetų miestuose. Projekto metu bus įsigyjama 1371 vienetas biologinių atliekų surinkimo konteinerių individualiems namų ūkiams ir 25 vienetai biologinių atliekų surinkimo konteinerių, kurie papildys bendrąsias Zarasų miesto ir Dusetų miesto atliekų rūšiavimo aikšteles. Taip pat projekto metu gyventojų patogumui planuojama įsigyti ir aprūpinti gyventojus biologinių (maisto) atliekų rūšiavimui skirtais kibirėliais. Kibirėlių planuojama įsigyti 4270 vienetų. Kibirėliais bus aprūpinti individualių namų ir daugiabučių namų gyventojai, taip bus sudarytos sąlygos patogiai nuo bendro srauto atskirti virtuvėje susidarančius maisto likučius. Kartu tai galimybė mažinti atliekų tvarkymo sąnaudas, kurios didės, jei nebus išvystyta rūšiavimo sistema. Dotacijos suma gali sudaryti iki 85 procentų tinkamų finansuoti išlaidų. Iš viso planuojamas projekto biudžetas –128 071 Eur. Iš jų Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros lėšos –108 860,35 Eur, Zarasų rajono savivaldybės administracijos biudžeto lėšos –19 210,65 Eur.

Visi projektai planuojami įgyvendinti iki 2023 m. lapkričio 15 d.

Rūšiuodami šiukšlę paverčiame žaliava: perdirbtos atliekos tampa medžiagomis naujoms pakuotėms. Taip taupome senkančius neatsinaujinančius išteklius.

Kovojame prieš klimato kaitą: rūšiuojant mažinamas kenksmingų dujų, išsiskiriančių atliekoms yrant sąvartynuose, išsiskyrimas.

Taupome energiją: perdirbdami atliekas sutaupome energijos, kuri būtų naudojama naujų pakuočių gamybai.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite