VILHELMO IR VIKTORIJOS ČEPINSKIŲ KŪRYBOS VAKARAS

0
27
1

Spalio 1 d. Antazavės dvare vykusiame koncerte iš renginių ciklo „Muzika gurmanams“ skambėjo smuikininkų Vilhelmo ir Viktorijos Čepinskių atliekami klasikiniai ir šiuolaikiniai kūriniai.

Iš Zarasų ir aplinkinių rajonų į koncertą suvažiavusius klasikinės muzikos gerbėjus kultūrinės veiklos vadybininkė Raimonda Gruzdienė pasveikino Just. Marcinkevičiaus eilėraščiu „Rudens instrumentacija“: „Pro rudenio rūškaną rūgščią,/pro lėtą lietaus monotoniją/vėl pradeda krūpčiot ir kūkčiot/sušlapę lapai geltoni…“ Lietus, kaip juokavo Raimonda, tą vakarą buvo tyčia užsakytas, kad visi kuo greičiau skubėtų į jaukią ir šiltą Antazavės dvaro kamerinę salę. O ji tą vakarą buvo pilnutėlė, kas liudija, jog žmonės vertina gerą profesionalią muziką ir mielai renkasi į tokius koncertus.

Tai buvo vakaras, skirtas pabūti su savimi – užburiantys smuiko garsai nešė ant svajonių ir prisiminimų sparnų tolyn, pro lietaus ir vėjo nurengiamus parko medžius, virš banguojančio Zalvės ežero – į nostalgišką praeitį ar viltingą ateitį… „Žmonės nebemoka džiaugtis tylos akimirka. Žmonės bijo, paniškai bijo pasilikti su savimi vienumos akimirkai. Mano muzika turėtų žmogų trumpam grąžinti į tą pabuvimą su savimi“. (V. Čepinskis).

Garsaus muzikologo V. Gerulaičio teigimu „V. Čepinskio muzika – atvirai romantiška. Jos estetinė nuostata – lyrinis dramatizmas. Ji – jautriai melodinga ir konsonansiška, aiškios ritmikos ir skaidrios faktūros. Ji – emocionali ir meniška. Be to, ji turi tikrai aristoteliškų savybių: jai būdingas saikas ir elegancija (proporcijos). „Argi ne to mes labiausiai ilgimės šiame beprotiškame naujovių pasaulyje?“

Koncertui pasibaigus, maestro Vilhelmas Čepinskis dėkojo klausytojams bei renginio organizatoriams už šiltą priėmimą, linkėjo, kad muzika, menas, poezija gyventų jų širdyse ir išėjus iš koncertų salės, kad visi darniai ir laimingai gyventų. Muzikantai pažadėjo į Antazavės dvarą sugrįžti su naujais pasirodymais – Vilhelmas ir Viktorija netoliese jau daug metų vasaroja, tad šis kraštas jiems savas ir mylimas.

Vilhelmas Čepinskis – pasaulyje pripažintas profesionalus smuiko virtuozas, šiuo metu Šiaulių kamerinio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, kompozitorius. Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos docentas. Smuiko studijas pradėjo būdamas ketverių, o septynerių pirmąkart debiutavo Kauno filharmonijoje. 1987 m., būdamas dešimties, pirmą kartą kaip solistas atliko H. Wieniavskio Antrąjį smuiko koncertą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Vėliau sekė sėkmingi debiutai didžiosiose pasaulio scenose. Dabar smuikininko scenos partneriai yra žymiausi pasaulio atlikėjai. Solinius koncertus bei koncertus su orkestru grojo visoje Europoje, Dominikos Respublikoje, JAV.

Viktorija Čepinskienė – tarptautinių konkursų laureatė, yra koncertavusi su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Novosibirsko simfoniniu orkestru, Šiaulių, Klaipėdos kameriniais orkestrais, Camerata Palatina Vilnensis orkestru ir kitais. Smuikininkė muzikuoja kaip solistė, taip pat kartu su trio „14 stygų“ bei kitais atlikėjais.

Kultūros centro Dusetų dailės galerijos projektą „Muzika gurmanams“ remia Zarasų rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba. Projekto vadovė Ieva Špūrienė.

Vilija Visockienė, nuotr. autorės
www.dusetukultura.lt

2

3

4

5

6

7

8

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite