VAŽIUODAMAS GALINIAIS VEŽIMĖLIO NEĮGALIESIEMS RATAIS ĮVEIKĖ 10 KM IR PELNĖ LIETUVOS REKORDĄ

0
74
pagr1

„Rekordų akademija“ registravo labai neįprastą Lietuvos rekordą: Zarasų P. Širvio gimnazijos stadione, važiuodamas vien tik galiniais vežimėlio neįgaliesiems ratais, zarasietis Marius Montikas įveikė 10 km! Lygiai tiek, kiek ir buvo suplanavęs. Na, o pasiekęs tikslą, ramiausiai sustojo, išsitraukė mažą pakelį …druskos ir pajuokavo, jog ,,dabar reikės atstatyt elektrolitus!“.

Pagal rekordo registracijos taisykles vežimėlis turėjo riedėti nepertraukiamai, trumpam stabtelėti buvo galima tik siekiant subalansuoti lygsvarą. ,,Balansuoti remdamasis tik galiniais vežimėlio ratais galiu valandų valandas, bet važiuoti ir palaikyti tempą buvo žymiai sunkiau, turėdavau nuolat sutelkti dėmesį, kad neatsiremčiau priekiniais ratukais, dėl ko būčiau iš karto diskvalifikuotas“,- įspūdžiais dalijosi Marius, neišsigandęs žvarbios dienos ir mechaniniu neįgaliojo vežimėliu stadione per 2 valandas, 11 minučių ir 32 sekundes įsukęs 40 ratų po 250 metrų, palaikydamas vidutinį 4,56 km/val greitį.

Tai – tik generalinė repeticija

,,Pasiektas labai gražus ir įkvepiantis rekordas, bet potencialo buvo dar gana daug. Patį rezultatą tiek mes, tiek Marius vertiname kaip savotišką generalinę repeticiją prieš didįjį iššūkį, kuris Mariaus laukia rudenį. Jau yra gautos pasaulio rekordo siekimo sąlygos iš Gineso rekordų agentūros, tad norėjosi ,,parepetuoti“, pasižiūrėti, kokios galimybės, koks greitis ir kaip jis kinta su kiekvienu įveiktu ratu, kokia sportininko savijauta, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir ką patobulinti“,- teigė ,,Rekordų akademijos“ vadovas Gintaras Pocius. Anot jo, analogiškas Gineso rekordas yra 25,8 km ir priklauso Xie Junwu bei buvo pasiektas Kinijoje, 2012 m. gegužės 12 d. Fangzhou pradinės mokyklos stadione. Taigi, jau būtų laikas jį pagerinti!

Rekordo siekti pasirinko simbolinę dieną

„Datą siekti rekordo pasirinkau neatsitiktinai: gegužės 5-oji yra Europos savarankiško gyvenimo diena. Šiuo rekordu būtent ir noriu atkreipti eilinių piliečių ir valdžios dėmesį į neįgaliųjų problemas: nepritaikyta aplinka, paslaugų trūkumas, kartais ir empatijos stoka riboja mūsų savarankiškumą, stumia neįgaliuosius į izoliaciją, atskirtį ir savotišką diskriminaciją daugelyje gyvenimo sričių. Norisi turėti daugiau galimybių, geresnio elementarių paslaugų prieinamumo ir solidarumo, kad galėtume būti savarankiškesni“,- teigia Marius, į neįgaliojo vežimėlį sėdęs prieš keletą metų, po patirtos avarijos, lemtingai pakeitusios jauno vyro gyvenimą. O į eismo įvykį jis pateko važiuodamas dviračiu – jį kliudė ir partrenkė pro šalį važiavęs automobilis, kurio vairuotojas net nesusustojo, tiesiog pabėgo iš įvykio vietos.

Esu vaikščiojanti trauma

Na, bet vyriškis prisipažino, kad tai nėra vienintelis incidentas jo gyvenime: ,,Esu vaikščiojanti trauma, turiu daug idėjų, negaliu nustygti vietoje – tai iš medžio esu iškritęs, tai ranką susilaužęs, ne vieną kartą ir ne du“. Su ,,Rekordų akademija“ Marius yra pasidalinęs dar vienu savo beprotišku sumanymu: rekordo siekti neįgaliojo vežimėliu leidžiantis …Vilniaus televizijos bokšto avariniais laiptais! Pasmalsavus, o kaip gi būtų, jeigu nepavyktų suvaldyti vežimėlio leidžiantis sraigtiniais laiptais, Marius nesutriko: „Na, tuomet nusileisčiau ypatingai greitai!“. Panašu, jog bent kol kas šio nutrūktgalviško rekordo teks kiek palūkėti – TV bokšto administracija sutikimo siekti tokio rekordo nedavė, motyvuodama tuo, kad avarinio nusileidimo laiptai …negali būti užimti.

Beje, savo sąskaitoje Marius jau turi vieną labai solidų Lietuvos rekordą – 2022 m. lapkričio 18 d., Panevėžio Kalnapilio arenoje, pirmą kartą Lietuvoje švenčiant Rekordų dieną, važiuodamas neįgaliojo vežimėliu jis per 5 valandas yra įveikęs didžiausią atstumą – beveik 50 km!

pagr4

pagr5

pagr6

pagrindine

pagrindine2

pagrindine3

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite