SAUGUS GELEŽIES KIEKIS VANDENYJE

0
64
13

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame matę rausvai rudą vandenį, kuriam neįprastą spalvą suteikia per didelis geležies kiekis. Neįprasta spalva glumina vartotojus, tačiau geležies perteklius nėra priskiriamas prie tų vandens kokybės rodiklių, kurie neigiamai įtakoja žmogaus sveikatą. Taigi, saugus geležies kiekio vandenyje tema aptariama šiame straipsnyje.

Sužinok kiek geležies tavo vandenyje – spausk čia >>

Per didelio geležies kiekio vandenyje neigiamas poveikis
Sveikatos specialistų nuomone, per didelė geležies koncentracija vandenyje vartotojui gali pakenkti tik suvartojus labai didelį kiekį arba sergant hemochromatoze (paveldima liga). Nepaisant to, didelės geležies koncentracijos vanduo kelia kitų problemų: prastėja vandens skonis bei kvapas ir vartotojai nenori jo naudoti. Taip pat užrūdija santechnika, vamzdynai. Jų sutvarkymui reikia papildomų finansinių resursų.

Geležies kiekio vandenyje norma
Lietuvos gyventojai vandentiekiu gauna tik požeminį vandenį. Jo kokybės rodiklius nustato Lietuvos higienos norma HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“. Ji paremta 1998 m. lapkričio 3 d. “Tarybos direktyvos 98/83/EB dėl žmonėms vartoti skirto vandens kokybės” nuostatomis.

Saugų geležies kiekį vandenyje rodo norma, kuri nustatyta oficialių institucijų. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) “Geriamojo vandens kokybės vadove” nurodoma, kad tais atvejais, kai geležies koncentracija didesnė nei 0,3 mg/l (300 µg/l) dėl pakitusio skonio ir spalvos blogėja vandens juslinės savybės.

Skelbiama, kad nustatyta specifikuota geležies kiekio vandenyje vertė yra 200 µg/l. Geležies koncentracija iki šios ribos nekelia grėsmės vartotojų sveikatai, tačiau apie pusė Lietuvos vandentiekiais teikiamo vandenyje randama geležies koncentracija viršija šią normą. Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, 17 proc. gėlo požeminio vandens vandenviečių geležies kiekis yra iki 0,2 mg/l. Tačiau yra vietovių, kuriose požeminiame vandenyje geležies yra per daug. Jos vertė gali siekti nuo 0,3 iki 1,0 mg/l, kai kur išauga iki 1–3 mg/l ir daugiau. Tokio vandens gerti ar naudoti maisto ruošimui negalima.

Taigi, saugus geležies kiekis vandenyje yra 200 µg/l. Geležies koncentracija iki šios ribos nekelia grėsmės vartotojų sveikatai, tačiau blogina vandens priimtinumą vartotojui.
Parengė https://www.pribus.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite