EUROPOS DIENA BIBLIOTEKOJE „PO EUROPOS KULTŪRŲ SKĖČIU“

0
24
esd

Visos Europos Sąjungos valstybių narės gegužės 9-ąją mini Europos dieną. Taip pažymima Roberto Šumano ir jo pasekėjų 1950 m. paskelbta deklaracija, suteikusi Europai postūmį vienytis. Kasmetiniai Europos dienos minėjimai tradiciškai yra skiriami pagrindinei Europos metų temai. 2018-ieji metai – Europos kultūros paveldo metai. Siekiama paskatinti daugiau žmonių atrasti Europos kultūros paveldą, juo domėtis, stiprinti Europos bendrystės jausmą, priminti ir paraginti vietos bendruomenę dalyvauti 2019 metais vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. Šių metų šūkis: „Mūsų paveldas – praeities ir dabarties gijų pynė“.

Džiaugiamės, kad ir šiemet, Zarasų viešoji biblioteka laimėjo projektą „Po Europos kultūrų skėčiu“, skirtą Europos dienai. Renginys vyks gegužės 9 d. nuo 10 val. Kviečiame visus prisijungti ir smagiai paminėti Europos dieną dalyvaujant gerumo akcijose, klausantis naujienų apie ES ateitį, senųjų lietuvių liaudies sutartinių, skanaujant ES šalių valgių, dalyvaujant žaidimuose, kūrybinėse dirbtuvėse.

Lietuvių literatūros pradininkas Kristijonas Donelaitis rašė: „Jau saulelė vėl atkopdama budina svietą…“ ir visas darbščias šeimininkes sėti, sodinti kviečia. Visus maloniai kviečiame dalyvauti kasmetinėje sodinukų mainų mugėje „Su meile Tau“. Išpuoškime savo kiemą, gatvę, miestą gėlynais ir želdiniais. Raginame suskubti ir jau pradėti berti sėklą, puoselėti liauną daigelį, dalintis su kaimynu ar bendradarbiu. Paraginkite vieni kitus, patarkite, pamokykite, talkininkaukite. Ši Europos dienos sodinukų mainų mugė kaip tik tam ir skirta. Mainų mugė vyks vidiniame bibliotekos kiemelyje nuo 10 val., registruotis tel. (8 385) 52386.

Vaikų lauks smagios veiklos – piešinių konkursas ant asfalto, kūrybinės dirbtuvėlės su Zarasų Kultūros centro etnografe Rima Vitaite, kuri pamokys žaisti senuosius lietuvių liaudies žaidimus. „Senolių kaimas“ iš Vajasiškio mokys senųjų amatų ir paprastų buitinių darbų su senoviškais rakandais – verpti vilną, vyti virves, mušti sviestą, kaimo senolės seks pasakas, dainuos liaudies dainas. Klausysimės Zarasų vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Čiūta” koncerto (vadovė Diana Skvarčinskaitė).

Praplėsti akiratį galėsite klausydamiesi pranešimų apie Europos Sąjungos mažųjų valstybių saugumą, Europos bei vietos kultūros paveldą. Savanoris Francesco Farinella iš Italijos pristatys savo gimtąją šalį – papasakos apie kultūrinį bei kulinarinį Italijos paveldą.

Dalyvių lauks ES šalių – Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, mininčių 100 -tąsias Nepriklausomybės metines – virtuvės ir dar daugybė visokių staigmenų.

Europos dieną Zarasų viešojoje bibliotekoje remia Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Saulutė PELEKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja, projekto Europos diena bibliotekoje „Po Europos kultūrų skėčiu“ vadovė

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite