KNYGŲ MEISTRYSTĖS DIRBTUVĖS ANTAZAVĖJE

0
19
IMGP5495

Antazavės vaikų globos namų gyventojai paskutinįjį šeštadienį galėjo pavadinti svečių diena. Pirmieji svečiai buvo renginio „Knygos meistrystė“ organizatoriai – Zarasų viešosios bibliotekos darbuotojai, Knygų šalies ir Japonų kultūros namų menininkai. Svečiai vaikus ir jaunuolius pakvietė į kūrybines dirbtuves susipažinti su knygų iliustravimo būdais ir technika, teksto užrašymu kitaip, kitokių formų knygomis.

L. Brailio rašto žinovas, knygų iliustratorius Vytautas Gendvilas supažindino su septynių klavišų Brailio rašto mašinėle, jos veikimo principais. Mokė kaip ant kieto popieriaus kortelės atspausti žodžius. Kantriai, vis pašmaikštaudamas aiškino kaip gimsta šio rašto raidės, kaip jas „skaityti“ pirštais. Pristatė atvirukus reljefiniais piešiniais.

Dailininkės Ievos Naginskaitės 1961 metais sukurtą pirmąją interaktyvią paveikslėlių knygą „Ką padarė žirklės“, išleistą Lietuvoje pristatė menininkė Sigutė Chlebinskaitė. Dailininkė kartu su bendraminčiais specialiai šių metų Vilniaus knygų mugei atkūrė šią judančių paveikslėlių knygą, rankomis susiūtą lininiu siūlu. Dalyviai ją vartydami, iš devynių gyvūnų ir devynių skirtingų profesijų žmonių atvaizdų galėjo sudėlioti 162 skirtingus paveikslėlius. Dirbtuvių dalyviai susipažinę su tokių knygelių kūrimo principais pabandė kurti. Norintiems įgyti naujų patirčių sukuriant tokias knygas, patarimų negailėjo menininkės Sigutė Chlebinskaitė ir Renata Česnavičienė.

Su tapyba tušu į Japoniją atkeliavusia iš Kinijos, supažindino Marija Šimanskaitė. Smalsuoliai išbandė senovinį japonų tapybos teptuku meną sumi-e. Meditavo tapydami įvairius augalus. Sužinojo, kodėl ryžinis rankomis gamintas popierius, teptukai, tušas ir tušo plytelės yra keturios brangenybės.

Dalyviai įgijo įvairių patirčių galėdami pamatyti, paliesti įvairių formų, įvairiai iliustruotas, išspausdintas ant įvairiausio popieriaus knygas retenybes. Galėjo tą pusdienį patys pabūti knygų kūrėjais.

Pasibaigus kūrybinėms dirbtuvėms vaikų ir jaunuolių laukė susitikimas su bendraamžiais.

Zina ČERNOVIENĖ, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė, projekto „Kūrybinių improvizacijų ciklas „Knygos kelias II“ viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ vadovė
Nuotraukos Renatos ČESNAVIČIENĖS
Projektą remia Lietuvos kultūros taryba

IMGP5609

IMGP5662

IMGP5696

IMGP5698

IMGP5796

IMGP5815

IMGP5942

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite