TUBERKULIOZĖ: SUSIRGTI GALI KIEKVIENAS

0
42
image 5 29423801

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyrius primena, jog svarbu nuolatos rūpintis savo sveikata ir nepamiršti plintančių užkrečiamųjų ligų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Europos regione tuberkuliozė (toliau – TB) išlieka pagrindiniu visuomenės sveikatos iššūkiu. Lietuva priskiriama prie didžiausios tuberkuliozės rizikos šalių grupės Europos regione. 2017 m. Lietuvoje registruota 912 naujų TB susirgimo atvejų. Didžioji dalis sergančiųjų yra darbingo amžiaus žmonės, o susirgti šia liga gali kiekvienas.

Kas yra tuberkuliozė?
Tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (Mycobacteriumtuberculosis), plintanti per orą su dalelėmis. Pagrindinis užkrato šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių tuberkuliozės forma. Kai sergantis plaučių TB žmogus kalba, čiaudi, kosti, jis išskiria tuberkuliozės mikobakterijas, kurios ore gali išlikti net kelias valandas.
Tuberkuliozė – apgaulinga liga

Ankstyvieji TB požymiai būna nespecifiški, būdingi ir kitoms kvėpavimo takų ligoms. Dėl atliekamų profilaktinių sveikatos patikrinimų vaikams ir suaugusiems, ligą įmanomą tiksliai ir laiku nustatyti. Ligoniai, besigydantys pagal gydytojo rekomendacijas, tuberkuliozę įveikia per 6 mėnesius. Tačiau žmonės, nesitikrinantys savo sveikatos profilaktiškai, į gydymo įstaigas kreipiasi tuomet, kai liga būna pažengusi ir pažeidusi gyvybiškai svarbius organus.

Pagrindiniai tuberkuliozės simptomai
Sunkus kosulys, trunkantis 3 ar daugiau savaičių; skausmas krūtinėje; skreplių ar kraujo atkosėjimas; silpnumas ar nuovargis; svorio kritimas; apetito stoka; drebulys; karščiavimas; naktinis prakaitavimas.
Kaip apsisaugoti nuo tuberkuliozės?
Siekiant išvengti šios ligos labai svarbu laikytis tam tikrų prevencijos priemonių:
1. Stiprinti imuninę sistemą;
2. Subalansuoti mitybą: ji turi būti pilnavertė, į maisto racioną įtraukti kuo įvairesnių
maisto produktų, vartoti kuo daugiau daržovių ir vaisių, augalinės ir gyvulinės kilmės baltymų;
3. Vengti stresinių situacijų, neigiamų emocijų;
4. Stiprinant sveikatą, reikia skirti laiko organizmo poilsiui, kuris gali būti tiek pasyvus
tiek aktyvus;
5. Laikytis kosulio etiketo – kosint ar čiaudint užsidengti burną nosine, servetėle ar alkūne;
6. Vengti alkoholio, tabako vartojimo;
7. Būtina laikytis asmens higienos, švaros taisyklių;
8. Nuolat vėdinti patalpas ir palaikyti švarą jose;
9. Vengti tiesioginio kontakto su sergančiuoju tuberkulioze, kalbantis laikytis nuo jo
atokiau;
10. Laiku kreiptis pas gydytojus, ypač jei dažnai sergate peršalimo ligomis, bronchitu;
11. Vaikams svarbi profilaktikos priemonė – BCG vakcina, kuri apsaugo nuo sunkių
tuberkuliozės formų. Šia vakcina skiepijami visi 2–3 parų naujagimiai.

Medžiagą parengė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyriaus vedėja, rajono Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos narė Ingrida Indriūnaitė

Kontaktai žiniasklaidai
Ingrida Indriūnaitė
Tel. (8 385) 52062
El. p. ingrida.indriunaite@nvsc.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite