„DRAMBLIAI ATKELIAUJA…“

0
71
DSCF1430

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje, stiklo vitrinoje, nauja paroda. Tai eksponatai iš asmeninės zarasietės Nijolės Pilac dramblių kolekcijos.

Nijolė dramblius pradėjo rinkti atsitiktinai, gimus pirmajai dukrelei, ta proga giminaitis padovanojęs vaikišką guminį dramblį Džiumba. Tai buvo paprasta, tačiau širdžiai brangi dramblio statulėlė, kurią išsaugojo kaip pirmą suvenyrą. Nijolę taip sužavėjo dramblio didelės nekaltos akys ir ilgas straublys, kad pati nejausdama parduotuvėse ėmė dairytis dramblių, o aptikusi neatsispirdavo pagundai juos įsigyti. Pamažu, dramblių kolekcija pradėjo vis gausėti. Nijolė išsaugojusi ir pirmąjį dukrelei dovanotą guminį dramblį. Jos kolekcijoje – virš šimto su drambliais susijusių daiktų. Apie 30 metų kaupti eksponatai yra iš įvairių šalių.

Nijolės Pilac kolekcijoje gausu įvairaus dydžio, formų ir paskirčių dramblių figūrėlių, pagamintų iš įvairiausių medžiagų (kaulo, akmens, metalo, audinio, porceliano, medžio, sidabro). Nijolė sakanti, kad su nieku nelenktyniaujanti, kolekcionuojanti dramblius savo malonumui. Tik su amžiumi tapusi kiek išrankesnė, žiūrinti, kad dramblys būtų kažkuo išskirtinis ir būtinai iškėlęs straublį į viršų. Pagal Rytų filosofiją tik tokie drambliai neša laimę.

Į stiklo lentyną, esančią Skaitytojų aptarnavimo skyriuje visų dramblių sutalpinti nepavyko, dalį Nijolės kolekcijos teko perkelti į Vaikų literatūros skyrių, tad pasigrožėję drambliais viename skyriuje, nepamirškite užsukti ir į kitą.

Ar žinote, kad… rugpjūčio 12-ąją minima Pasaulinė dramblių diena. Dramblių dienos tikslas – atkreipti dėmesį į Afrikoje ir Azijoje nykstančius dramblius, pasidalyti žiniomis ir sprendimais, kaip geriau prižiūrėti ir išsaugoti šiuos gyvūnus.

Pagrindinės dramblių rūšys – afrikinis ir azijinis. Tai didžiausias sausumos gyvūnas. Afrikinio dramblio patinas būna 3 m aukščio ir gali sverti 4-7,5 t. Azijos drambliai šiek tiek mažesni, siekia 2,7 m. aukštį ir sveria 3-6 t. Afrikiniai drambliai turi dideles ausis, panašias į Afrikos žemyną. Azijos dramblių ausys mažesnės ir panašios į Indiją. Per parą drambliai 12-18 valandų praleidžia tik ėsdami.

Iltys iš tikrųjų yra išsiplėtę, o priekiniai dantys, kurie atsiranda kai drambliams sueina maždaug 2 metai. Iltys auga visą jų gyvenimą. Jos reikalingos medžių žievei lupti, šaknims rausti ir kaip gynybos priemonė kovojant.

Oda daugumoje vietų yra 2,5 cm storio. Odos raukšlės gali sulaikyti iki 10 kartų daugiau vandens nei lygi oda, tai padeda jiems atvėsti. Drambliai reguliariomis dulkių ir purvo voniomis saugo odą nuo saulės nudegimų.

Šie dideli ir švelnūs gyvūnai laikomi išminties ir ištikimybės bei ištvermės simboliu. Be abejo šios savybės siejamos su sėkme. Tad namuose vertėtų rasti vietos nors nedidelei dramblio statulėlei.

Grožėtis dramblių kolekcija galėsite iki šių metų pabaigos.

Saulė Pelekienė,

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

DSCF1417

DSCF1420

DSCF1421

DSCF1422

DSCF1438

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite