ARŪNAS BĖKŠTA – LAISVAS KŪRĖJAS, TAPANTIS LITERATŪRINES VIZIJAS

0
69
DSCF3565

Sausio 17 d. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos I aukšto galerijoje buvo atidaryta menininko, vadybos konsultanto, koučingo specialisto, suaugusiųjų mokymosi eksperto Arūno Bėkštos tapybos paroda „Regėjimai“. 

Nei vaikystėje nei jaunystėje Arūnas nesimokė dailės, buvo ir yra savamokslis. Mokykloje puikiai sekėsi tikslieji mokslai. Todėl, natūralu, kad baigęs Šiaulių 9-ąją vidurinę įstojo į Vilniaus universitetą Fizikos fakultetą. Daugiau kaip penkiolika metų dirbo Vilniaus Dailės muziejaus P. Gaudyno restauravimo centre, kuriame arčiau susipažino su menu. Tyrinėjo senus paveikslus, gilinosi į dailės istoriją, tapybos stilius ir technikas. Vėliau likimo vingiai A. Bėkštą nuvedė į kultūros vadybą. Dirbo kultūros viceministru, kultūros ministru. Tik išėjus į pensiją ir kaip pats autorius juokiasi „pandemijos dėka“, jis nupūtė dulkes nuo molberto ir ėmė įgyvendinti vaikystės svajonę – tapyti. Tai yra septintoji personalinė paroda per dvejus metus.

„Iš kur atsiranda paveikslai? Iš mano pasivaikščiojimų ir literatūrinių vizijų“, – kalbėjo parodos autorius.  Dažnai keliaudamas po įvairias šalis ar klaidžiodamas po Vilniaus senamiestį, stebėdamas gamtą, architektūrą – fotografuoja, akvarele sukuria puikius etiudus ir greitus eskizus. Tarp galerijoje eksponuojamų darbų atsiradę ir Zarasų miesto objektų. Arūnas kartu su savo šeima dažnas Zarasų miesto šventės lankytojas ir dalyvis. Kol žmona prekiauja mugėje, Arūnas tapo. Taip gimė du nuostabūs kūriniai – Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia ir Zaraso ežeras.

Dažnai įkvėpimo šaltiniu tampa mintys iš prozos, poezijos kūrinių. Pasak Arūno Bėkštos, tai „literatūrinės vizijos, regėjimai“, kurias būtina užfiksuoti. Mėgiami autoriai: Alis Balbierius, Antanas A. Jonynas, Kornelijus Platelis, Liudvikas Jakimavičius, Valdas Papievis, Jack  Kerouac. „Šie poetai labai vaizdingi, užtenka perskaityti kelias jų eilutes ir matai, kaip kyla vaizdiniai kurie atsiduria drobėje“, – pasakojo tapytojas.

Į susitikimą su A. Bėkšta atvyko Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos Dailės skyriaus mokiniai. Jauniesiems dailininkams pristatęs savo paveikslus ir papasakojęs kaip juos kuria, pakvietė dalyvius nupiešti savo regėjimą. Mokiniai gavo po kelis trumpus eilėraščius ir pasirinkę patikusį, jį atvaizdavo. Dar kelios dešimtys gražiausių literatūrinių vizijų papildė galeriją. Po smagaus piešinių aptarimo ir fotosesijos su autoriumi, visi išsiskirstė laimingi, įkvėpti poezijos ir meno magijos.

Paroda veiks iki vasario 28 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.

Vaizdo filmukas iš renginio: https://www.youtube.com/watch?v=enp-zCM5HAI&t=6s

Inesa Dumbravienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene

Nuotraukos autorės

DSCF3487

DSCF3499

DSCF3501

DSCF3508

DSCF3518

DSCF3524

DSCF3538

DSCF3543

DSCF3549

DSCF3556

DSCF3559

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite