ZARASUOSE ATIDAROMA ŠARŪNO SAUKOS IR NOMEDOS SAUKIENĖS GALERIJA

0
156
Sarunas Sauka. Ilgesys. 2021

Š. m. gegužės 27 d., 15 val., Zarasų krašto muziejaus naujose erdvėse adresu D. Bukonto g. 1 atidaroma dailininkų Šarūno Saukos ir Nomedos Saukienės galerija.

Nomeda ir Šarūnas Saukos – žinomi Lietuvos tapytojai, jaunystę praleidę Vilniuje, baigę Vilniaus dailės akademiją (buvusį Vilniaus dailės institutą), patogų miestietišką gyvenimą nuo 1990 m. iškeitę į gyvenimą kaime, Zarasų rajone, šalia Dusetų. Nors menininkai parodas rengia retai, už savo išskirtinę kūrybą yra pelnę ne vieną apdovanojimą. Šarūnas Sauka – Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos (1989) laureatas, apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu (1998), ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ (2016), Baltijos asamblėjos premija (2022). Nomeda Saukienė – LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos (2017) laureatė. Abu menininkai už profesionalios dailės puoselėjimą ir propagavimą bei Zarasų krašto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje 2014 m. paskelbti Zarasų krašto garbės piliečiais.

Zarasų krašto muziejui menininkai paskolino daugiau kaip 80 tapybos ir skulptūros darbų, dalį jų bus galima pamatyti atidaromos galerijos pirmojoje parodoje.

Nomedos ir Šarūno Saukų galerija įrengta naujame Zarasų krašto muziejaus padalinyje Zarasų senamiestyje. 2022 m. restauruoto istorinio pastato (pastatyto XIX a. viduryje) antrojo aukšto sales pritaikyti tapybos darbų ekspozicijai pakviestas architektas Justinas Dūdėnas. Pirmosios parodos kuratorė – menininkų dukra, menotyrininkė, humanitarinių mokslų daktarė Monika Saukaitė. Galerijos trijose salėse eksponuojami abiejų menininkų kūriniai. Anot kuratorės, „Nors paveikslų formatai, plastika ir temos, atrodo, be galo skirtingos, nesunku rasti ir jungiančių dalykų. Vaiko susitikimas su skeletu, gėlės ir kaulai, kūrėjo flirtas su giltine, degantis aguonų laukas – skirtingi pavidalai kalba apie gyvenimo trapumą, daiktų ir žmogaus laikinumą, praeities alsavimą kasdienybėje ir kartu – apie amžiną atsinaujinimą“.

Kuratorės teigimu, pirmojoje parodoje norėjosi pristatyti naujus, dar niekur nerodytus darbus, bet taip pat priminti žiūrovams vienus įsimintiniausių menininkų darbų, rodytų parodose Vilniuje ir kitur. „Didžioji dalis eksponuojamų kūrinių sukurti per paskutinį dešimtmetį ir, tikėtina, daugeliui žiūrovų dar nematyti. Tačiau bus ir keletas ankstesnių, atpažįstamų kūrinių, nutapytų jau prieš porą trejetą dešimtmečių: tai Nomedos išraiškingieji alijošiai ir įvaizdžius keičiančios lapės, Šarūno Biografija, Savižudybė ir keletas kitų“.

Gegužės 27 d. 14 val. žiniasklaidos atstovai kviečiami atvykti į spaudos konferenciją, kurioje dalyvaus tapytojai Šarūnas Sauka ir Nomeda Saukienė, humanitarinių mokslų daktarė, menotyrininkė Monika Saukaitė, Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Šukštulienė, Zarasų krašto muziejaus direktoriaus pavaduotoja-vyriausioji muziejaus rinkinių kuratorė, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas Vilma Mickutė. Spaudos konferencija vyks adresu D. Bukonto g. 1, 32132 Zarasai.

Fotografo Vidmanto Ilčiuko nuotraukose Šarūno Saukos tapybos darbas Ilgesys, 2021 m. ir Nomedos Saukienės tapybos darbas Pastogė, 2019 m.

Kontaktinis asmuo:

Greta Prakapavičiūtė, muziejininkė (kultūrinių renginių koordinatorė)

Tel.: (8 385) 525 96

El. p.: greta.p@zarasumuziejus.lt

Zarasų krašto muziejaus informacija

Nomeda Saukiene. Pastoge. 2019

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite