ZARASŲ VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE DISKUSIJŲ FORUMAS APIE LAIMINGĄ MIESTĄ

0
44
DSCF5012

Asociacijos „Kūrybinės jungtys“ projektas „Bendruomenių dialogas“ – regionų kultūros organizacijoms skirta programa. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai projekto metu mokėsi bendradarbiauti, ieškoti dialogo kultūriškai skirtingose bendruomenėse. Aktyviomis veiklomis buvo ugdomi bibliotekos darbuotojų gebėjimai: kūrybingumas, gebėjimas bendradarbiauti, atvirumas pokyčiams, kritinis mąstymas, refleksyvumas.

Gegužės 31 dieną vykęs Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje diskusijų festivalis „Kryptis – Zarasai“ įtraukė įvairias auditorijas. Forumo tikslas – diskutuoti atviroje bibliotekoje skirtingomis temomis ir ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus apie Zarasus ir jo ateitį. Pirmoje forumo dalyje savo asmenine patirtimi dalijosi kūrėjai, turintys didelių svajonių ir užmanymų: Tomas Dapšauskas, Eimantas Bareikis, Vytautas Eidėjus, Ramūnas Keršys ir Modestas Stumbrys.

Sveikinimo žodį originaliai tarė Zarasų rajono vicemerė Aurelija Trimonytė. Renginyje dalyvavo mero patarėjai Simona Matusevičiūtė ir Karlen Grdiljanc, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Aurelijus Banys.

Forume dalyvavo įvairių bendruomenių nariai: Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos, Zarasų krašto muziejaus, Zarasų kultūros centro, Zarasų atviro jaunimo centro, Zarasų turizmo ir verslo informacijos centro, Zarasų TAU, visuomeninių organizacijų atstovai.

 

Drąsa ir iniciatyvumas – tavo kelias į sėkmę. Pasak Tomo Dapšausko, šokėjo, aktoriaus – fasilitatoriaus, asociacijos „Kūrybinės jungtys“ nario, sėkmė gyvenime susijusi su asmeninės atsakomybės prisiėmimu ir nuolatiniu savęs tobulinimu. Svarbu atrasti tai, kas motyvuoju jus ir suteikia prasmės gyvenime. „Įveikite baimę, išsikelkite tikslus, nebijokite pralaimėjimų, ieškokite naujų patirčių, apsupkite save palaikančiais žmonėmis, nuolatos reflektuokite, prisiimkite atsakomybę, sakykite tiesą“, – praktiniais patarimais dalijosi pranešėjas T. Dapšauskas.

Kitas forumo dalyvis – Keistuolių teatro aktorius, asociacijos „Kūrybinės jungtys“ narys Eimantas Bareikis kalbėjo apie kūrybiškumą, kuris keičia gyvenimą! Jo nuomone, visi žmonės yra kūrėjai, tik ne visada kūrybos elementą aktyvuojame. „Kūrybiškumas geriausiai išlaisvinamas per žaidimą“, įsitikinęs E. Bareikis.

Apie savanorystę kaip mokymosi būdą pasakojo Vytautas Eidėjus, Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys, žmogus, padėjęs šimtui jaunimui patirti savanorystės prasmę. Pranešėjas pasidalino vienos merginos istorija. 26 metų Estera Fanella atvyko iš Italijos, savanoriauti Antalieptėje „Inovatorių slėnyje“. Kokią nauda iš savanorystės? Estera sukūrė naują socialinį tinklą, išmoko kalbėti lietuviškai ir angliškai, užmezgė naujus ryšius, įgijo didesnį pasitikėjimą, išėjo iš komforto zonos, atrado gyvenimo prasmę, pasijuto naudinga. Galiausiai liko gyventi Antalieptėje ir dabar dirba savanoriškos organizacijos koordinatore. Vytauto nuomone, jaunimas mažai žino apie savanorystės naudą, trūksta jaunimą telkiančių savanorystės iniciatyvų.

Ramūnas Keršys, Zarasų atviro jaunimo centro vedėjas ir Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys kalbėjo apie jaunimui palankią aplinką. Kaip ją kurti ir dalyvauti kuriant Zarasuose?! Pranešėjas pasidžiaugė sėkmingai įgyvendintais projektais, įveiklintomis naujomis erdvėmis, tokiomis kaip Zarasų atviras jaunimo centras, Zarasų laipynių parkas. Pakvietė zarasiškius kūrybiškai mąstyti, imtis iniciatyvos ir kartu kurti patrauklų miestą ne tik miesto svečiams bet ir vietiniams.

 

„Kiek kainuoja kvaila idėja?“ Renginių ir patirčių organizatorius, visuomenininkas Modestas Stumbrys mano, kad dauguma idėjų yra kvailos, bet kai kurios tiek kvailos, kad gali virsti realybe ir turėti finansinės naudos. „Aš mokau žmones to, ką jie ir taip puikiai daro dvidešimt tūkstančių kartų per dieną – kvėpuoti“. Atrodo juokingai?, – kalbėjo pranešėjas. M. Stumbrys yra vienas iš pabėgimo kambarių tinklo kūrėjų Baltijos šalyse. „Suaugę žmonės man moka pinigus, kad būtų užrakinti kambaryje“, – šypsojosi visuomenininkas. Svarbu būti drąsiais ir rizikuoti!

Antrojo diskusijų forumo dalyje, savo krašto ateičiai neabejingi aktyvistai dalyvavo šešiose kūrybinėse veiklos grupėse. Didžiausią auditorijos dalį sudarė jaunimas, kuris kalbėjo, kaip turėtų vystytis miestas ateityje, ko pasigenda mieste, argumentavo, išsakė nuomonę. Moderatoriai neleido nuobodžiauti – vienose grupėse vyko šokiai, kitose žaidimai. Kūrybiški žmonės tikisi, kad šios idėjos pasieks Zarasų rajono savivaldybės merę Nijolę Guobienę bei Tarybos narius ir bus dalis sumanymų įgyvendinta.

Ko trūksta Zarasams?

  • Sveikatingumo ir kūrybos centro;
  • Žiemos sporto centro;
  • Plaukimo mokyklos;
  • Interaktyvios, originalios vaikų žaidimų aikštelės;
  • Botanikos sodo mikrorajone;
  • Literatūrinio parko šeimoms;
  • VIP pensionato „Ori senatvė“;
  • Palapinių miestelio;
  • Prekybos ir pramogų centro;
  • Ginklų parduotuvės;
  • Naktinio klubo;
  • Kino terasos po atviru dangumi‘
  • Plaukiojančios baržos po Zaraso ežerą su linu;
  • Greito maisto restorano;
  • Golfo, žvejybos klubo;
  • Teatro, kulinarijos kursų;
  • Auto / moto / dviračių trasos Antaliepte-Dusetos-Antazavė;
  • Jaunimo kavinės;
  • Jaunimo parko bendravimui, piknikams, žaidimams ir kt. pomėgiams.

Diskusijų festivalį „Kryptis – Zarasai“ vainikavo roko grupės „BEGĖDŽIAI“ koncertas ir picų vakarėlis ant bibliotekos stogo.

Nuoširdžiai dėkojame mūsų partneriams, dirbusiais su mumis visą projekto laiką:

Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos direktoriui Rimantui Bikulčiui, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojoms Renatai Žemaitienei, Gitanai Kavaliauskaitei ir devintų klasių gimnazistams, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktorei Aldonai Navickienei, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Vilmai Valainienei ir aštuntokams, Zarasų kultūros centrui ir kultūros projektų vadybininkui Erikui Černovui, Zarasų atviram jaunimo centrui ir darbuotojui Tomui Vaicekauskui, visuomenininkui Modestui Stumbriui, Zarasų r. savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorei Julijai Goštautaitei-Adomavičienei, Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Gražutės regioniniam parkui ir parko grupės patarėjui Vytautui Eidėjui, Zarasų profesinei mokyklai.

 

Projektą „DIALOGŲ BENDRUOMENĖS“ įgyvendina asociacija „Kūrybinės jungtys“, bendradarbiaudama su British Council Lithuania. Tai yra strateginės programos „People to People“ dalis. Asociacijos „Kūrybinės jungtys“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Inesa DUMBRAVIENĖ, Jolanta LEMENTAUSKIENĖ

Nuotraukos I. Dumbravienės ir D. Merkio

DSCF5016

DSCF5029

DSCF5033

DSCF5037

DSCF5046

DSCF5078

IMG 2733

IMG 2775

IMG 2835

IMG 2881

IMG 2894

IMG 2934

IMG 2894

IMG 2942

IMG 2958

IMG 2967

IMG 3000

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite