ŠĮ KARTĄ – APIE SPALVAS

0
44
Image 2

„Spalva yra akies prisilietimas, kurčiųjų muzika, žodis tamsoje“, teigia rašytojas Orhan Pamuk.

Paskutinį gegužės antradienio vakarą knygų klubo nariai netikėtai pateko į spalvų ir formų pasaulį. Klubo narė Jolanta Lašaitė pristatė Lietuvoje ne itin populiarias erdvines dar vadinamas pop-up knygas. Tai yra labai senas išradimas, tačiau viduramžiais jos buvo gaminamos ir naudojamos daugiau mokslo, astronomijos, medicinos tikslais. Tik gerokai vėliau, jau aštuonioliktajame amžiuje, tokios knygos buvo pradėtos kurti vaikams , o neretai ir suaugusiems. Pristatytos trys Prancūzijoje gyvenančios lietuvaitės , prisistatančios Elenos Selenos vardu, knygos: „Jardin Bleu“ („Mėlynasis sodas“), „Neige“ („Sniegas“) ir „Voyage“ („Kelionė). Papasakoti apie jas – reiškia nepasakyti nieko. Šias knygas reikia matyti.

Dailininkė, knygų iliustratorė Gintarė Laurikėnienė kaip visada labai gyvai pasakojo apie piešimą, spalvas, „žaidimą“ su spalvomis bei įvairiomis piešimo technikomis. Viešnia parodė eskizus, iš kurių vėliau ir gimsta iliustracijos, papasakojo dažniausiai linksmas jų sukūrimo istorijas. Gintarė sako, kad knygų iliustravimas jai nėra darbas. Tai – tarsi sielos atgaiva, kūryba ir malonios emocijos. Tomis, kūrybos teikiamomis geromis emocijomis viešnia užkrėtė gausiai susirinkusius klubo dalyvius. Papasakojusi apie mandalas, jų atsiradimo istoriją, kūrimo techniką, ji pakvietė sukurti savo mandalą. Taškas prie taško, spalva prie spalvos ir tamsiuose popieriaus lapuose pražydo ornamentai, o kūrėjų veiduose – šypsenos.

Kitas Knygų bičiulių klubo susitikimas vyks birželio 27 dieną. Kalbėsime apie keliones, aptarsime kelionių knygas. Visi norintys kviečiami prisijungti.

Jurga SAGADINAITĖ,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Nuotr. autorės

20230530 173609

20230530 174512

20230530 175825

20230530 182647

20230530 182707

Image 1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite