KĖDAINIŲ MIESTAS ARVYDO KAŽDAILIO DARBUOSE

0
40
Každailio paroda

Birželio 15 d. (ketvirtadienį) 17 val. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje vyks dailininko, grafiko, knygų iliustratoriaus Arvydo Každailio piešinių parodos „Kėdainiai“ atidarymas.

Apie autorių:

Arvydas Každailis gimė 1939 m. Baisogaloje, Radviliškio r. 1962 m. baigė Lietuvos dailės institutą. 1964–1987 n. dėstė Čiurlionio menų mokykloje. Nuo 1968 m. dalyvauja įvairiose parodose.

A. Každailis viename dailėtyrininkės Ingridos Korsakaitės straipsnyje buvo skambiai pavadintas kultūros paveldo rekonstruotoju. Nors tai puikiai nusako jo pagrindinę etnografinei šalies istorijai skirtą daugiau nei trisdešimties metų veiklą heraldikos srityje, likusi kūrybos dalis tikrai nestokoja fantazijos. Tad vienai jos daliai priklauso darbai (daugiausia ofortai), sukurti nuo 7 dešimtmečio pradžios, baigus grafikos studijas, kur ryški abstrakčiojo siurrealizmo, poparto, optinio meno įtaka, ir vėlesni šių bruožų turintys kūriniai. Kitai – su istorine tematika susijusios knygų iliustracijos ir heraldika, kur dominuoja metaforiška simbolių kalba ir realistinis piešinys.

Menininkas yra atkūręs ir sukūręs virš šimto miestų ir miestelių herbų, vėliavų ir spaudų projektų, taip pat Istorinę valstybės vėliavą, Lietuvos valstybės herbą. Každailis anksti išsikėlė tikslą „pirmiausia būti naudingu dailininku“, iki šiol jo laikosi, daugiausia kuria heraldikos srityje, lopo istorijos spragas.

Kaip gimė piešinių ciklo „Kėdainiai“ idėja?

Ankstyvą pavasarį, lankydamas sesę Danguolę Kėdainių ligoninėje, mačiau gražiai tvarkomą miestą. Mintys iškilo Kėdainių ir mano šeimos sudėtingas likimas: pakilimai ir nuosmukiai, naujos statybos ir naikinimai istorijos bėgyje. Apie Kėdainius ir Kėdainiuose mokytojavo mano tėvai ir sesė. Į švento Juozapo bažnyčią iš gimtos Baisogalos važiuodavau išpažinties prieš Velykas ir Kalėdas, iš Kėdainių į Sevpečlagą priekiniame vagone buvo išvežtas mano tėvas Stasys. Kilo mintis piešti ciklą, skirtą Kėdainiams. Miestas, buvęs Jonušo Radvilos privačia nuosavybe, atspindintis jo pažiūras ir ambicijas, tapo unikalus savo skirtingumu nuo kitų Lietuvos miestų, pasižymintis santūrumu ir Vakarų Europos miestams būdingais bruožais. Teko plačiau pasidomėti Kėdainių istorija, didikų ir miestiečių apranga, miesto architektūra (Arvydas Každailis).

Paroda veiks iki rugpjūčio 11 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.

Parengė Inesa Dumbravienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite