ZARASŲ KRAŠTUI DAUG PAGYROS ŽODŽIŲ

0
27
deimantė

„Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą“ – dar 16 a. įžvelgė M. Daukša. Lietuvių kalbos institutas jau ketvirtąjį kartą – nuo 2012 m. kas dvejus metus organizuoja Nacionalinį konkursą „MANO ŽODYNAS 2018“, ragindamas dalyvauti ne tik 5-12 klasių mokinius, bet ir visus Lietuvos gyventojus.

Šiųmetis konkursas kvietė ne tik minėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, bet prisiminti iš Žemaitijos kilusius žodynininkus ir kalbininkus, Simono Daukanto 225-ąsias gimimo metines, Vydūno metus, todėl baigiamasis renginys vyko Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje. Visus konkurso dalyvius ir renginio svečius sveikino konkurso iniciatorė, Lietuvių kalbos instituto direktorė profesorė Jolanta Zabarskaitė, Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas, Telšių rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė, šventės rėmėjas Antanas Šakinis.

Ne kartą buvo pažymėta, jog šiemet konkursas pasižymėjo lietuviškumu ir branda – žodynai buvo originalūs, įdomūs. Pasidžiaugta ir puikiu – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtu žodynu. Tačiau mus, mokytojas, labiausiai džiugino tai, jog VISOS 5-8 klasių nominacijos buvo skirtos Zarasų kraštui:

Geriausiu pripažintas Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos septintokės Deimantės Jurevičiūtės darbas – „Pauliaus Širvio poezijos rinkinio „Ilgesys – ta giesmė“ medžių ir kitų augalų įvaizdžių dažninis bei simbolinių reikšmių žodynas“, kuriame nurodyta, ką simbolizuoja kiekvienas P. Širvio eilėraštyje paminėtas augalas, o antraštiniai žodžiai iliustruojami atitinkamais poeto eilėraščių posmais.

Antrąją vietą užėmė Turmanto pagrindinės mokyklos aštuntokė Sniežana Gavštel, konkursui atsiuntusi „Lietuvos ugdymo įstaigų, pavadintų žymių žmonių asmenvardžiais, žodyną“.

Trečioji vieta pelnytai skirta 6 klasės Turmanto pagrindinės mokyklos mokiniui Mark Romanovskij už darbą „Įdomių ir keistų Lietuvos geografinių objektų pavadinimų žodyną“. Abėcėlės tvarka pateikti 458 geografinių objektų pavadinimai.

Trečiąją vietą užėmė ir Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos 7 klasės mokinė Silvija Černiauskaitė, parašiusi „Zarasų miesto gatvių ir gatvių, pavadintų žymių žmonių vardais, aiškinamąjį žodyną. Jame abėcėlės tvarka surašytos 43 Zarasų miesto gatvės; 12 iš jų pavadintos žymių žmonių vardais.

„Vydūno dramų veikėjų asmenvardžių abėcėlinis žodynas“ 9- 12 klasių grupėje Turmanto pagrindinės mokyklos 10 kl. mokinei Giedrei Garšanovai pelnė trečiąją vietą. Žodynėlyje pateiktas 219 Vydūno dramų veikėjų abėcėlinis sąrašas.

Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos mokines, dalyvavusias konkurse, konsultavo mokytoja Vilma VALAINIENĖ, Turmanto pagrindinės mokyklos mokinius – mokytoja Giedrė MIČIŪNIENĖ.

Mes turėjome puikią galimybę aplankyti Žemaitijos sostinę, pasigrožėti nuostabiais senamiesčio vaizdais, Telšių Šv. Antano Paduviečio katedra, paglostyti meškiuką – Žemaitijos simbolį. Visi dalyviai buvo pavaišinti „Senamiesčio“ kavinėje.
Dėkojame Zarasų rajono savivaldybės administracijai ir mokyklų direktorėms Aldonao Navickienei ir Ninai Domackienei už suteiktą galimybę dalyvauti renginyje.

Giedrė MIČIŪNIENĖ ir Vilma VALAINIENĖ

Mokytojos
Nuotraukos
Lietuvių kalbos instituto

GIEDRĖ G

MARK

SILVIJA

SNIEŽANA

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite