SAUGOKIMĖS ERKIŲ

0
134
erkes

Per paskutinius 30 metų erkinio encefalito susirgimų skaičius Europos šalyse padidėjo beveik 400 procentų, nustatomos vis naujos rizikos teritorijos ir gamtiniai šios ligos židiniai. Lietuva taip pat nėra išimtis. Pernai Lietuvoje erkiniu encefalitu užregistruota 474 susirgusių žmonių. Laimo liga – 2826. Zarasų rajone 2017 metais užregistruota 11 erkinio encefalito atvejų, Laimo ligos -29 atvejai.

Ypač pavojingas yra erkinis encefalitas, nuo kurio nėra specifinio gydymo – gydomi tik jo simptomai. Net ir pasveikus, nemažai daliai ligonių liekamieji reiškiniai lieka visam gyvenimui. Įsisiurbusi infekuota erkė užkrečia žmogų pirmosiomis įsisiurbimo minutėmis. Ligos požymiai pasireiškia po 1–2 savaičių. Žmogus ima karščiuoti, skauda galvą, sąnarius. Neretas pamano pasigavęs kokį virusą ir į gydytojus nesikreipia, juo labiau, kad netrukus būklė pagerėja. Maždaug po savaitės liga „sugrįžta“: vėl pakyla temperatūra, skauda sąnarius ir galvą, gali pykinti, sutrikti kalba, ligonis gali netekti sąmonės. Sudėtingais atvejais erkinis encefalitas gali sukelti neįgalumą ir net mirtį. Pasireiškus minėtiems simptomams būtina kuo greičiau kreiptis į medikus, net jei nepamenate, kad buvo įsisiurbusi erkė. Viena, jos galėjote nepastebėti, antra, užsikrėsti įmanoma geriant nevirintą karvių ar ožkų pieną. Patariama gyventojams, ypač dažnai būnantiems gamtoje, pasiskiepyti nuo erkinio encefalito ir taip užkirsti kelią šiai ligai. Taip pat specialistai atkreipia dėmesį, kad erkių „parsinešti“ galima ne tik iš miško, bet ir sodo, jos gali gyventi kapinėse, miesto žaliosiose zonose. Ypač mėgsta aukštą žolę ir pernykščių lapų, šakų krūvas.

Nuo Laimo ligos skiepų nėra, tačiau ji ganėtinai sėkmingai gydoma, jei tik laiku kreipiamasi į gydytojus. Akivaizdžiausias šios ligos požymis – erkės įkandimo vietoje atsiradusi raudona dėmė – viduryje šviesesnė, o pakraščiuose ryškesnė. Taip pat ligonį vargina pakilusi temperatūra, galvos ir sąnarių skausmai. Dirbant ir pramogaujant gamtoje svarbu imtis tam tikrų atsargumo priemonių. Pirmiausia reikia tinkamai apsirengti: dėvėti šviesius drabužius ilgomis rankovėmis, kelnes susikišti į kojines ar batus, galvą prisidengti kepure ar skarele. Laimo ligos sukėlėjai – borelijos – dažniausiai būna erkės žarnyne, tad užkratas paprastai patenka į žmogaus organizmą tada, kai erkė jau pasisotinusi (dažniausiai po 24–48 val. siurbimo) atpila žarnyno turinį į įsisiurbimo žaizdelę arba kai ji neteisingai traukiama – suspaudžiamas jos pilvelis. Taigi jei grįžę iš gamtos laiku aptiksite erkę ir teisingai pincetu, nesuspausdami pilvelio, ją ištrauksite, yra didelė tikimybė, kad net ir nuo infekuotos erkės Laimo liga neužsikrėsite. Kadangi erkės labai mažos, o jų įkandimas paprastai būna neskausmingas, erkių ant kūno galima ir nepajusti, tad grįžus iš vietų, kuriose gali būti erkių, labai svarbu atidžiai apsižiūrėti patiems ir apžiūrėti vaikus bei drabužius. Apžiūrėkite visą kūną, ypač atkreipkite dėmesį į pažastis, kirkšnis, kojas, bambą, kaklą ir galvą. Ant vaikų kūno erkės dažnai randamos ties galvos plaukų augimo linija. Taip pat patartina būnant gamtoje naudoti nariuotakojus atbaidančias medžiagas (repelentus). Erkę reikėtų pašalinti pincetu, laikant jį kuo arčiau odos ir traukiant atsargiai bei tolygiai, nedarant staigių judesių ir nesukant. Nesuspauskite erkės kūno, nekaitinkite jos ir nenaudokite cheminių medžiagų, nes erkė gali išspjauti skrandžio turinį į žaizdą ir perduoti bakterijas arba virusą. Nedidelė pašalintos erkės burnos dalis gali likti žaizdoje, ji nepavojinga ir po kelių dienų pranyksta kartu su žaizda. Kalendoriuje pažymėkite įkandimo dieną ir stebėkite, ar nepasireiškia erkių sukeliamų ligų simptomų. Jeigu per 1 mėnesį po įkandimo susirgote, praneškite gydytojui apie įkandimo dieną.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM
Utenos departamento Zarasų skyriaus vyresnioji specialistė
Virginija Zujevienė

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite