SAUGI VASARA: KO NETURĖTUME PAMIRŠTI?

0
65
vasara

Vasara jau čia pat… Tai pramogų, aktyvaus laisvalaikio ir buvimo gamtoje metas, tačiau besidžiaugiant puikiu oru derėtų nepamiršti savo sveikatos ir saugumo.

Saulė ne tik naudinga, bet ir pavojinga! Būdami saulėje, gauname dozę vitamino D, kuris yra stiprus antidepresantas, tačiau, kad pasigamintų pakankamas šio vitamino kiekis, saulėje užtenka pabūti 15-20 minučių. Būnant saulėje ilgesnį laiką oda gali ne tik stipriai nudegti, bet žmogų gali ištikti šilumos ar saulės smūgis. Karštomis dienomis, būtina nepamiršti ne tik tinkamų drabužių, akinių nuo saulės, apsauginio odos kremo, bet būtina gerti daug vandens, nors ir netroškina. Būnant saulėje prakaituojame ir organizmas netenka daug skysčių. Geriausia gerti paprastą, mineralizuotą vandenį arba vėsią arbatą, vengti putojančių ir kofeino turinčių gėrimų, nes jie skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Jei perkaitimo visgi išvengti nepavyksta, nukentėjusįjį būtina kuo skubiau perkelti į vėsesnę vietą, veidą apipurkšti vandeniu, uždėti ant galvos šaltą kompresą, duoti atsigerti vėsaus gėrimo. Ypač atsargūs turėtų būti lėtinėmis ligomis sergantys ir vyresnio amžiaus žmonės.

Karštomis vasaros dienomis labai norisi atsigaivinti vandenyje, tačiau reikia nepamiršti, kad neatsakingai elgiantis galima ne tik susižeisti, bet yra ir didelis pavojus nuskęsti. Dažnai maudomasi vandens telkiniuose, kur sąlygos maudynėms nelabai tinkamos. Užmynus ant stiklo šukių, įvairių nuolaužų, aštrių daiktų persipjaunami padai. Tiek paaugliai, tiek suaugusieji dažnai nesusimąsto kas gali atsitikti nardant, šokinėjant nuo tiltelių ar per toli plaukiant. To pasekmės dažniausiai – tai sunkūs galvos, kaklo, stuburo slankstelių sužalojimai ar net lūžiai, skendimai. Skausmingiausios ir sunkiausios traumos dažniausiai įvyksta dėl pačių suaugusiųjų kaltės, jų netinkamo elgesio, kai vartojamas alkoholis ar bandomi parodyti triukai vandenyje. Blogiausia, kad taip rodomas blogas pavyzdys vaikams, kurie suaugusiųjų elgesį pamėgdžioja. Tekančiame vandenyje ar jūroje jokiu būdu negalima plaukioti ant pripučiamų vandens plaukmenų ar žaislų – tai viena iš dažniausių skendimo priežasčių. Tėvai savo vaikams turėtų priminti, kad jie neitų prie vandens vieni, neplauktų giliau juosmens, neišdykautų vandenyje, nesistumdytų, be reikalo nekviestų pagalbos ir pasirūpinti, kad vaikai kuo anksčiau išmoktų plaukti.

Aktyvus laisvalaikis, sportas, žaidimai šiltuoju metų sezonu taip pat išsiskiria traumų gausa ir jų sudėtingumu. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji sunkiai susižeidžia važinėdamiesi dviračiais, riedučiais, riedlentėmis bei motoroleriais be apsauginių priemonių. Nukritę ar patekę į avariją aktyvaus poilsio mėgėjai patirtų mažiau sunkių sužalojimų jei būtų su šalmu, o alkūnės ir keliai būtų apsaugoti specialia apsauga. Galvos traumos, smegenų sukrėtimai, rankų ir kojų lūžiai, peties juostos sumušimai – tai dažniausios kritimų traumos, kurių gydymas sunkus ir ilgas.

Nudegimai – tai dar viena dažniausių traumų šiltojo sezono metu. Tėvų neatidumas gali kainuoti vaikui viso kūno nudegimą, jei mažas vaikas ilgą laiką paliekamas be priežiūros kaitrioje saulėje. Į ligonines patenka ne tik saulėje nudegę vaikai, bet dažnai apsideginama ir iškylaujant, kai neatsargiai kuriamas laužas, kepamas maistas. Apsideginus plaštakas pažeidžiamas viršutinis odos sluoksnis – epidermis, kuris sunkiai atsinaujina ir gyja.

Rečiau, bet vasaros metu pasitaiko nudegimų, kai prisiliečiama prie pakelėse ar pievose augančių nuodingų augalų.

Kiekvieną vasarą gydytojų pagalbos prireikia ir vabzdžių sugeltiems žmonėms. Bičių, vapsvų, širšių įkandimai nėra labai pavojingi – nebent žmogus yra alergiškas vabzdžių nuodams. Svarbi ir sugeltoji vieta. Pavojingiausia – galva ir kaklo sritis. Suprantama, kad labai jautrūs įgėlimams yra vaikai. Retai, bet pasitaiko ir roplių įkandimo atvejų. Lietuvoje gyvena tik viena nuodinga gyvatė – angis. Jos įkandimas pavojingas, nes audiniai šalia įkandimo vietos stipriai tinsta, galimos kvėpavimo komplikacijos ar dusulys. Itin saugotis gyvačių reikėtų karštomis dienomis. Jos slepiasi vėsesnėse, drėgnesnėse vietose, lenda į daržus, šieno kauges, todėl žmonės dirbantys laukuose, miškuose turėtų būti itin budrūs, avėti guminį apavą. Gyvatės pirmos nepuola, jos tiesiog ginasi, kai ant jų užlipama arba jos paliečiamos.

Erkės pavojingos dėl platinamų ligų. Jų aptinkama kone visoje Lietuvoje. Nors ne visos erkės užsikrėtusios encefalitu ar Laimo liga, tačiau reikia naudoti priemones ne tik joms atbaidyti, bet labai svarbu po kiekvienos išvykos į gamtą kruopščiai apsižiūrėti visą kūną.

Šalia vasaros pramogų visada yra tykančių pavojų, todėl saugokime save bei savo vaikus ir atsakingai mėgaukimės vasaros teikiamais malonumais.

Rasa Jakučionienė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyriaus visuomenės sveikatos specialistė
tel. (8 385) 52 062
el. p. rasa.jakucioniene@nvsc.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite