SPROGMENYS DAR IR ŠIANDIEN KELIA PAVOJŲ

0
29
sprogmenys 2

Zarasų kraštui istorija taip lėmė, kad čia vyko abu pasauliniai dvidešimtojo amžiaus karai. Šių karų veiksmų palikimas – rajono teritorija liko gausiai užteršta objektais, keliančiais grėsmę, – sprogmenimis. Kasmet rajone surandama ir neutralizuojama keli sprogmenys, jie dažnai kelia pavojų žmonėms.

Tokie radiniai dažniausiai aptinkami, prasidėjus žemės ūkio darbų gausybei , suaktyvėjus uogautojų ir grybautojų srautams. Sprogmenyje gali būti nuo kelių šimtų gramų iki kelių dešimčių kilogramų sprogstamųjų medžiagų. Šie mirtini užtaisai nuo ilgo buvimo žemėje surūdijo, jų saugikliai tapo nesaugūs, todėl neatsargus elgesys su tokiais sprogmenimis gali baigtis labai skaudžiai.

Taigi reikėtų prisiminti, ką reikėtų daryti radus sprogmenį ar panašų daiktą į jį? 1. Nelieskite įtartino daikto ar sprogmens. Negabenkite jo į policiją. Neperkelkite į kitą vietą, nes tai kelia pavojų tiek jums, tiek aplinkiniams. 2. Nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Praneškite apie tai, tiksliai nurodydami įtartino daikto ar sprogmens buvimo vietą, apibūdinkite jį. 3. Pasistenkite, kad į pavojingą teritoriją nepatektų kiti asmenys arba pavojingoje teritorijoje jau esantys asmenys pasitrauktų saugiu atstumu. 4. Būtinai sulaukite pareigūnų. Jie įvertins situaciją, užtikrins saugumą ir priims sprendimus, kaip su tuo sprogmeniu elgtis, kad nekiltų pavojaus aplinkiniams.

Žmonės tampa aktyvūs, pilietiški ir informuoja apie pavojų keliančius radinius. Jų ir išminuotojų dėka buvo išvengta žmonių aukų. O juk šalyje yra pavyzdžių, kai karų aidas skaudžiai atsiliepia: žūsta žmonės, jie sužalojami. Po karų praėjo daug dešimtmečių, tačiau karo palikimų būtina saugotis.

Zarasų rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite