ZARASUOSE – DAR NEMATYTOS PARASPARNIŲ VARŽYBOS

0
34
parasp 640x350

Jau kitą savaitgalį Zarasuose bus surengta unikali vandens ir oro sporto šventė. Zaraso ežere rugpjūčio 18-19 dienomis vyks „Formulės 2 Hegelmann Europos čempionatas“, o tuo pačiu metu vyks parasparnių tikslaus nusileido varžybos – pirmą kartą istorijoje šios varžybos vyks ant vandens.

Bilietus į renginį galite įsigyti čia.

Tikslas – 2 cm taikinys

Parasparnių tikslaus nusileidimo varžybos Lietuvoje vyksta ne vieną dešimtmetį. Paprastai jos organizuojamos sausumoje — gražioje pievoje ar žiemą ant ledo. Sportininko tikslas — paliesti vos dviejų centimetrų dydžio taškelį — taikinio centrą.

Tik jį palietęs sportininkas negauna baudos taškų. Kitiems — už kiekvieną nuo taikinio nutolusį centimetrą skiriama po vieną baudos tašką. Maksimalus atstumas nuo centro yra 5 metrai. Tie dalyviai, kurie paliečia toliau nei 5 metrai, visi vienodai gauna po 500 baudos taškų.

LSPSF turi didelę tokių varžybų organizavimo patirtį – nuo jau keliasdešimt metų rengiamų atvirų nacionalinių čempionatų iki 2016 metais surengto Europos čempionato.

Tiesa, Zarasuose pirmą kartą Lietuvos aviacijos istorijoje šias varžybas planuojama rengti ant vandens – pilotai leisis ant ežere esančio plausto. Pakėlimai taip pat bus vykdomi virš vandens. Pilotus pakels kateriai. Varžybose numatyta ir parodomoji programa – akrobatines figūras atliekančių parasparnių pasirodymas. Toks pasirodymas dėl saugumo reikalavimų galimas tik virš vandens.

„Taiklumo bandymų, žinoma, būna ne vienas, bent penki. Labiausiai tai priklauso nuo meteorologinių sąlygų. Varžybų nugalėtoju tampa sportininkas, surinkęs mažiausiai baudos taškų. Atrodo paprasta? Bet taip nėra. Juk nusileidinėja laisvo skrydžio parasparniai. Motoro jie neturi. Vieną kartą pakelti į orą jie visą laiką žemėja. Sportininkui reikia labai gerai įvertinti visus faktorius: aukštį, vėjo kryptį, greitį, gūsius ir terminę veiklą tam, kad pasirinktų tinkamą nusileidimo kryptį ir kampą. Šį kartą tai padaryti bus dar sunkiau, nes parasparnius kels kateriai su specialiais išvilktuvais, o taikinys lauks tiesiog ant plausto ežere. Būtina paminėti, kad vanduo ypatingai klaidina nustatant aukštį. O kur dar bangavimas? Tad pirmosios tokios varžybos Lietuvoje laukia tikrai įdomios”, – sako Lietuvos skraidyklių ir parasparnių sporto federacijos (LSPSF) prezidentas Vytautas Skruibis.

Be to, Zarasuose vyks parasparnio šuolis iš dviviečio parasparnio, parašiutininkų šuolis iš dviviečio parasparnio, o esant palankioms oro sąlygoms – ir parasparnio ir parašiutininkų šuolis iš oro baliono.

Geriausi Europos pilotai

Skaičiuojama, kad „Formulės 2 Hegelmann Europos čempionate“ varžysis apie 20 stipriausių Senojo žemyno pilotų. Varžybose 200 km/val. greičiu skries ir vienintelis Lietuvos atstovas E. Riabko.

Praėjusiais metais Kupiškyje vykusiame Europos čempionate kaunietis po itin atkaklios kovos galutinėje įskaitoje užėmė antrąją vietą bei iškovojo sidabro medalį.

Jei pasaulio čempionatas susideda iš kelių etapų, tai Zarasuose Europos čempionas paaiškės per dvi dienas. Zaraso ežere vyks net ketverios įskaitinės lenktynės po 20 ratų – po dvi varžybas šeštadienį
(rugpjūčio 18 dieną), bei dvejos varžybos sekmadienį (rugpjūčio 19 dieną).

Su E. Riabko varžysis pilotai iš Portugalijos, Ispanijos, Anglijos, Vokietijos, Austrijos, Rusijos, Latvijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Olandijos.

„Formulės 2“ lenktynės Zarasuose vyko 2015 ir 2016 metais. Po pertraukos į Zaraso ežerą sugrįžtančias formules pasitiks ir kitokia trasa.

Šventė visą savaitgalį

Jau nuo penktadienio (rugpjūčio 17 dienos) žiūrovai galės įsikurti Zaraso ežero saloje, kur bus įrengtas kempingas – iš čia puikiai matysis varžybų trasa.

Taip pat veiks įvairios pramogos bei vandens parkas: vandens batutai, vandenlenčių trasa.

Taip pat žiūrovai turės galimybę išbandyti vandens motociklus ir net patį „Formulės 2“ bolidą. Dviejų vietų formulė specialiai sukurta žiūrovams, norintiems pasikrauti adrenalino bei pajusti perkrovas, kurias jaučia formulių pilotai. Žiūrovai bus plukdomi ta pačia trasa, kuria vyks „Formulės-2“ lenktynės.

Šeštadienį po „Formulės 2” ir parasparnių varžybų šventė tęsis iki vidurnakčio. Beje, tą patį savaitgalį Zarasuose vyks ir miesto dienos, todėl šventinių renginių netrūks.

Nuo sekmadienio ryto virš Zaraso ežero vėl vyks parasparnių varžybos bei „Formulės 2” treniruotės. Sekmadienį paskutinės dvejos lenktynės numatytos 14 ir 16 valandomis.

Po visų ketverių lenktynių bus sumuojami trys geriausi kiekvieno lenktynininko plaukimai bei paaiškės Europos čempionas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite