PATALPŲ MIKROKLIMATAS

0
15
nvsc

Didelę įtaką gyventojų sergamumui daro ne tiek išorinės lauko klimato sąlygos, prie kurių ilgainiui galima priprasti ir prisitaikyti pasinaudojant atitinkančia sezoną apranga, bet ir buities – gyvenamųjų kambarių, darbo ir kitų patalpų mikroklimatas.

Patalpų, kuriose gyvename ir dirbame, mikroklimatas lemia mūsų sveikatą, darbingumą, nuotaiką, gerą savijautą. Patalpų mikroklimatas priklauso nuo trijų pagrindinių oro veiksnių – temperatūros, drėgmės ir judėjimo. Visų jų kompleksinis poveikis ir nulemia mūsų šiluminę savijautą patalpose, kurią apibūdiname „šilta“, „šalta“ ar „komfortiška“.
1. Oro temperatūra šaltuoju metų laikotarpiu gyvenamosiose patalpose turi būti 18-22 0C;
2. Santykinė oro drėgmė – 35-60%;
3. Oro judėjimo greitis – 0,05-0,15 m/s.
Patalpose, kuriose žiemą yra nepakankama temperatūra arba jos blogai vėdinamos, dažnai būna drėgna, tad ant drėgnų paviršių susidaro palankios sąlygos atsirasti ir plisti pelėsiui. Renovuotų daugiabučių gyvenamųjų namų, kurių langai yra itin sandarūs, gyventojai irgi susiduria su pelėsio problema, kadangi nėra pratę vėdinti patalpų atidarant langus žiemą. Aplinkoje esantis pelėsis užteršia namų orą, tuomet namuose atsiranda pelėsių grybeliai, kurie veikia imuninę sistemą ir sukelia įvairias alergines reakcijas (kosulį, slogą, akių sausumą, ašarojimą, retkarčiais lėtines ligas). Esant blogai oro kokybei sudaromos palankios sąlygos infekcinių ligų (pvz.: gripo) sukėlėjams plisti.
Patalpų vėdinimas yra vienas iš svarbiausių mikroklimatą lemiančių veiksnių, todėl būtina prisiminti paprastus, bet svarbius oro kokybės užtikrinimo principus šaltuoju metų laikotarpiu:
1. Gyvenamąsias patalpas reikia vėdinti reguliariai, bent kelis kartus per dieną, jei nėra galimybės tai atlikti reguliariai, patalpas reikėtų vėdinti ryte ir vakare prieš einant miegoti;
2. Jei gyvenamosiose patalpose oras per sausas, jį būtina drėkinti;
3. Esant gyvenamojoje aplinkoje per didelei santykinei drėgmei, pravartu naudoti oro sausintuvus, kurie padės pašalinti per didelį drėgmės kiekį namuose, tam padėtų ir intensyvesnis būsto šildymas.
Rekomenduojama gyvenamąsias patalpas vėdinti trumpai, bet intensyviai – iki 10 minučių, efektyviausias būdas – sudarant skersvėjį. Vėdinant gyvenamąsias patalpas, svarbu gerai išvėdinti vonią, tualetą ir rūsį, nes šiose vietose drėgmės kiekis yra didesnis. Vėdinant patalpas rekomenduojama apriboti žmonių buvimą jose.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyrius primena, jog tinkamas gyvenamųjų patalpų vėdinimas yra būdas išsaugoti sveikatą, ypač tai svarbu didėjant sergamumui gripu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento
Zarasų skyriaus vedėja Ingrida Indriūnaitė
Tel. (8 385) 52 062
El. p. ingrida.indriunaitė@nvsc.lt

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite