TS-LKD ZARASŲ SKYRIUI 25-ERI

0
40
IMG 0923

Netrukus bus minimas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Zarasų skyriaus 25-erių metų jubiliejus. Ketvirtis amžiaus – graži data. Sukurta darni, atsakinga komanda, gebanti atlikti svarbius darbus rajonui.

Šiais metais, minėdami Lietuvos Valstybės atkūrimo 100-metį, organizavome vaikų piešinių konkursą, skirtą Valstybės 100 – mečiui. Kartu buvo eksponuojami ir konkurso, vykusio minint Lietuvos Valstybės atkūrimo 90-metį, darbai. Rajono vaikų piešiniai – tarsi kvietimas, mažytė vizija, kad galėtume apžvelgti, kokia Lietuva kuriama, kaip Laisvės keliu ėjome ir einame.

Steigiamasis Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio suvažiavimas įvyko 1988 m. spalio 22-23 d., į kurį išrinkti 1027 delegatai – iš visų LSSR rajonų Sąjūdžio rėmimo grupių. Į suvažiavimą deleguoti: A.Abramavičius, J.Andriūnas, K.Brazauskas, A.Dauknys, A.Dieninis, K.Grigaliūnas, V.Jakimavičius, M.Jurevičius, J.Kačka, O.Karužienė, J.Klimaitytė, R.Lukošaitytė, R.Matulionis, R.Pranskūnas, E.Tručionienė, R. Vitaitė. Nuo 1989 m. kovo 16 d. Sąjūdis leido neoficialų laikraštį „Sąjūdžio žinios“, legalų savaitraštį „Atgimimas“. LPS Seimo nariu tapo Robertas Matulionis.

1993 m. balandžio mėn. 16–17 d. LPS Zarasų skyriaus nariai R.Jurevičius, M.Jurevičius ir M.Dicevičienė užpildo TS (LK) steigėjų anketas ir pasižada: „Aš čia pasiryžęs dalyvausiu Tėvynės Atgimimo sąjungos steigiamojoje konferencijoje ir esu apsisprendęs būti šios partijos nariu“. Gegužės 1 d. Vilniuje įvyko steigiamasis suvažiavimas; įkurta Tėvynės Sąjunga (Lietuvos Konservatoriai) – Sąjūdžio politinės veiklos tęsėja.

Nors oficialiai TS (LK) Zarasų skyrius įkurtas 1993 m. lapkričio 27 d., (buvo 50 narių), tačiau veikla prasidėjo jau liepą. Aktyviausi – R Jurevičius, J.Breivienė, T.Volkovas, O.Klabienė, V.Mackevičius, M.Dicevičienė, V.Visokinskas, M.Jurevičius, R.Kazlas, M.Saulius, R.Pranckūnas, K.Kovaliukas, S.Pupeikis. Skyriaus pirmininku išrinktas R.Jurevičius, pavaduotoju – V.Mackevičius, sekretore ir iždininke – N.Dambrauskienė, politinio komiteto pirmininku – M. Jurevičius. Revizijos komisijos nariai: M.Saulius ir P.Šeniauskas. G.Karlaitės iniciatyva leistas TS (LK) Zarasų skyriaus biuletenis. Lėšų trūkumas ribojo jo leidybą visame regione.

1994 metais buvo aktyviai rengiamasi Zarasų rajono savivaldybės tarybos rinkimams: sudarytas rinkimų štabas, kurio uždavinys – rinkti rajone gerbiamus kandidatus į savivaldybės tarybos narius, deramai organizuoti rinkiminę kampaniją.

1995 m. kovo 25 d. įvyko rinkimai į Zarasų rajono savivaldybės tarybą. TS (LK) kandidatai gavo 6 mandatus (B.Sakalauskas, R. Jurevičius, A.Šileikis, L.Dapkuvienė, V.Lisauskas, G.Žukauskienė) ir sudarė koaliciją su LKDP (4 mandatai), LPKTS (2 mandatai) ir LTS (1 mandatas). Meru išrinktas B.Sakalauskas, mero pavaduotoju – Lietuvos tautininkų sąjungos atstovas A.Abramavičius. Nuo 1995 m. iki 2000 m. rajono savivaldybės tarybos Finansų komitetui vadovavo R. Jurevičius.

Ruošiantis Lietuvos Respublikos Seimo rinkimams, organizuota rinkimų veikla, renkami parašai dėl indėlių grąžinimo (Zarasų skyrius pasižymėjo kaip surinkęs daugiausiai parašų). Džiugu, kad 1996 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų rezultatai buvo puikūs.

1997 m. kovo 23 d. į Zarasų rajono tarybą išrinkti A.Abramavičius, R.Jurevičius, S.Vėgneris, A. Šileikis, P.Vitkūnas ir A.Vosylius. Meru tapo A. Abramavičius. Partijos gretas papildė buvę Lietuvos tautininkų sąjungos nariai (šios partijos Zarasų skyriaus nebeliko).

2000 m. Lietuvos Respublikos Seimo ir Zarasų rajono savivaldybės tarybos rinkimai TS (LK) nebuvo sėkmingi – rajone išrinkti tik 3 TS (LK) nariai: A.Abramavičius, R.Jurevičius ir B.Sakalauskas. TS (LK) frakcija pasitraukė į opoziciją.

2002 m. gruodžio mėn. į Zarasų rajono savivaldybės tarybą pateko 3 nariai: A.Abramavičius, R.Jurevičius ir P.Karla. Tarprinkiminiu laikotarpiu vyko derybos su LKDP Zarasų skyriaus vadovybe dėl prisijungimo prie TS (LK) Zarasų skyriaus. Jei LKDP būtų pritarusi, partijų jungimasis galėjo įvykti jau 2004–2005 m. Buvo diskutuojama dėl galimos koalicijos su kitų partijų atstovais po 2007 m. savivaldos rinkimų.

Nuo 2004 m. A. Abramavičius deleguotas į Europos regionų komitetą, 2010 m. išrinktas Europos Liaudies Partijos (EPP) politinės frakcijos pirmininko pavaduotoju.

2006 m. pastatytas stogastulpis Lietuvos partizanų Streikų šeimai atminti – TS-LKD Zarasų skyriaus narių pastangomis (iš asmeninių lėšų).

2007 m. vasario mėn. savivaldos rinkimai lėmė trims TS(LK) sąrašo atstovams – A.Abramavičiui, R.Jurevičiui ir D.Deinienei – tapti rajono savivaldybės tarybos nariais. Rajono meru išrinktas A. Abramavičius (balsavo 13 tarybos narių), LSDP kandidatas P.Papovas gavo 11 balsų. Šis laimėjimas – ilgų derybų rezultatas, iš dalies užtikrinęs ir 2011 m. rinkimų sėkmę.
Rajone pradėtos aktyviai vykdyti Europos Sąjungos paramos programos, susikūrė vietos veiklos grupė, pradėta bendruomeninė veikla. Vėl leidžiamas TS-LKD Zarasų skyriaus biuletenis.

2008 m. rugsėjo 12 d. įvyko TS (LK) ir LKDP jungiamasis susirinkimas; jungtinės TS (LKD) partijos skyriaus pirmininku išrinktas R.Jurevičius, pirmąja pavaduotoja – O.Raugienė, sekretore – A.Petraitienė, iždininke – N. Dambrauskienė.

2011 m. savivaldos rinkimuose A.Abramavičius, R.Jurevičius, V.Barisevičienė tapo tarybos nariais; Meru išrinktas A.Abramavičius, mero patarėjais – O.Raugienė ir A.Veikšra, mero padėjėja – A. Petraitienė. Jie visi – TS-LKD Zarasų skyriaus nariai.

2011-2013 m. sparčiau įgyvendinamos Europos Sąjungos investicinės programos: įrengtas Apžvalgos ratas – tapęs Zarasų miesto simboliu; Zaraso ežero pakrantės takas, rekonstruotos centrinės miesto gatvės ir šaligatviai, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, pastatytas naujas Dusetų kultūros centras – Dailės galerija, Dusetose įkurtas Zarasų Socialinių paslaugų centro padalinys, įrengtas „Ąžuolo“ gimnazijos sporto aikštynas; modernizuoti Salako bendruomenės centro globos namai; Baibiuose, Biržūnuose, Vajasiškyje, Smalvose, Samaniuose patalpos pritaikytos bendruomenių poreikiams; sutvarkytos viešosios erdvės Antalieptėje, Antazavėje, Imbrade, Štadviliuose; pradėta daugiabučių namų renovacijos programa; Didžiosios salos paplūdimio rekonstrukcija.

2013 m. pabaigoje TS(LKD) frakcija pasitraukė į opoziciją.

2014 m. minint Antazavės šilo mūšio 70-ąsias metines, TS-LKD Zarasų skyriaus nariai, Zarasų miškininkai, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 508 kuopos savanoriai atstatė partizanų bunkerį.

2015 m. Rimantas Jurevičius išleido knygą „Atlikęs pareigą Tėvynei“.

2015 m. savivaldos rinkimuose trys TS-LKD atstovai A. Abramavičius, R.Jurevičius, V.Barisevičienė išrinkti tarybos nariais;

2015 m. TS-LKD Zarasų skyriaus ir Zarasų krašto miškininkų pastangomis buvo pastatytas paminklas Lietuvos partizanų mūšio Kudrų miške (Antazavės sen.) atminimui.

2016 m. balandžio 1 d. TS-LKD frakcija prisijungė prie valdančiosios koalicijos; mero pavaduotoju išrinktas A. Abramavičius.

2016 m. Zarasų krašto Garbės piliečio vardas suteiktas TS-LKD Zarasų skyriaus Dusetų grupės nariui Petrui Ramanauskui.

TS-LKD Zarasų skyriaus veikla liudija, kad mes dirbame savo rajonui, savo kraštui, nes „Kraštas, kurį iš savo protėvių paveldėjom, yra mūsų. Vadinam jį Lietuva ir norim, kad šis žodis iš pasaulio kalbos, iš jo žemėlapių neišnyktų. Rašom ir tariam jį kartu su kitais nemažiau vertais, garbintais tautų ir valstybių vardais, norim, kad su pagarba mus ištartų“ – Justinas Marcinkevičius.

TS – LKD Zarasų skyriaus informacija

Užsakymo Nr. 2018-10-25-02

IMG 2432

IMG 5947

IMG 5948

IMG 5949

 

IMG 5951

IMG 5952

IMG 5955

IMG 5956

 

IMG 5958

IMG 5959

IMG 5960

IMG 5961

IMG 5962

IMG 5963

IMG 9134

 13029454 1336569086369584 3214657883429275749 o

21057329 878021862350623 2040412163 o

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite