ZARASŲ MOKYKLOSE – DAUGIAU ŽMONIŲ, GALINČIŲ KALBĖTI APIE SAVIŽUDYBES

0
22
nutrauka

Kaip padėti žmogui, kuris galvoja apie savižudybę? Kaip atpažinti tą, kuriam reikia pagalbos? Ką sakyti ir ko nesakyti? Tokie klausimai buvo keliami mokymuose įvairiose Zarasų mokyklose ir mokoma į juos atsakyti. Tai projekto “Kalbėk” dalis, kurį organizavo “Jaunimo linija” kartu su Sveikatos stiprinimo fondu.

Iš viso mokymuose dalyvavo 171 pedagogai iš Zarasų Santarvės pradinės, P.Širvio progimnazijos, Žemės ūkio mokyklos, Dusetų K.Būgos gimnazijos, Salako pagrindinės mokyklos, Antazavės vaikų globos ir Zarasų socialinės globos namų. Iš viso projektas vyko ir Molėtų ir Ignalinos rajonuose, iš viso mokymus išklausė virš 400 pedagogų.

Mokymuose buvo siekiama dalyvius įtraukti ir skatinti aktyviais būdais mokytis. Pradžioje buvo skiriama laiko aptarti mitams ir faktams apie savižudybę, diskutuoti. Toliau buvo kalbama apie savižudybės rizikos ženklus, kaip paklausti žmogaus, ar jis turi minčių apie savižudybę. Esminė mokymų dalis – pokalbis, kurio metu svarbu išsakyti paramą, parodyti supratimą, stengtis geriau įsijausti į žmogaus išgyvenimus, o ne bandyti įrodyti, kad viskas yra gerai. Galiausiai aptariama, kur ir kokią pagalbą gali gauti žmogus, turintis įvairių psichologinių sunkumų. Kiekvienas gali prisidėti prie savižudybių mažinimo.

Kaip sakė projekto koordinatorė, „Jaunimo linijos“ savanorė Milda Matulevičiūtė: „Didžiausia nauda – tai pasikeitusios dalyvių nuostatos apie savižudybes ir suteiktos žinios, kaip atpažinti savižudybės riziką ir kaip tuomet elgtis. Džiaugiamės, jog efektyvumo tyrimas ( kai prieš ir po mokymų matuojamos dalyvių nuostatos bei įsitikinimai, kaip reikėtų elgtis susidūrus su savižudybės rizika) parodė, jog mokymai yra efektyvūs.“

Mokymus „Kalbėk“ vedė lektoriai – Jaunimo linijos savanorių mokytojai. Tai žmonės, kurie yra turėję ne vieną pokalbį su žmogumi, galvojančiu apie savižudybę, apsisprendusiu nusižudyti, bet net ir pradėjusi savižudybės veiksmus. Savanorių mokytojai – rengia naujus Jaunimo linijos savanorius ir padeda jau esamiems mokytis toliau. Mokymų dalyviai džiaugėsi, jog lektoriai gali pateikti daug pavyzdžių, lygiavertiškai bendrauja. Viso mokymus vedė 15 mokytojų iš Vilniaus ir Kauno.

„Jaunimo linijos“ informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite