KONSTITUCIJA – TAI PASAKA IR PIEŠINIAI

0
44
11

Ruošdamasi NVŠ programos „Kūrybinės dirbtuvėlės“ užsiėmimams, visada svarstau, kad tikslingiau parinkčiau vaikams kūrinį, kurį skaitysime, kokią kūrybinę veiklą organizuoti, kad būtų ir įdomi, ir naudinga.

Šįkart pradėjome … nuo Lietuvos Konstitucijos. Kaip tik tuomet pagrindinio mūsų įstatymo, kuris buvo priimtas 1992 m. spalio 25 d., minėjome 26 metines. Aiškinomės, kam reikalinga Konstitucija, ką ji gina. O kadangi jos 14 straipsnis nurodo, kad „Valstybinė kalba – lietuvių kalba“, skaitėme labai įdomią Dalios Dilytės „Pasaka apie lietuvių kalbą“. Ši nuostabi pasakėlė mus privertė ne kartą stabtelėti: įsitikinti, kaip kinta mūsų tariami garsai, sužinojome, kiek daug yra sinonimiškų žodžių, kurie galėtų mūsų kalbai suteikti vaizdingumo, padarytų ją gyvesnę, bandėme spėlioti, kiek metų mūsų kalbos žodžiams.

Kūrybinė užduotėlė vaikus tiesiog užbūrė: ant popieriaus skirtingai apibrėžiama ranka – taip gauta figūra virsta įvairiausiomis figūromis: žirafėle, povu, šuniuku, peliuku, šuniuku, vaiduokliuku, sraige, gyvate, vilku, net višta. Ir nesvarbu, kad buvo penktadienio popietė, bet visus apėmė toks azartas – dar norėjosi išbandyti – nupiešti kažką įdomaus… Poetas Johnas Saxe teigė: „Mokytis – išmintinga, kurti – dieviška.“ Taip miela buvo stebėti kuriančius vaikus, ir visai nesinorėjo skirstytis namo…

Giedrė MIČIŪNIENĖ,
NVŠ programos „Kūrybinės dirbtuvėlės“ vadovė

Nuotraukos autorės

22

33

44

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite