PIRMIEJI ETATINIO REZULTATAI: VIDUTINIS MOKYTOJŲ ATLYGINIMAS PAKILO BEVEIK 14 PROCENTŲ

0
59
14236 152ab24d52770a23996b5bf716f29580

Vidutinis mokytojų atlyginimas šiais mokslo metais padidėjo daugiau kaip 110 eurų, arba beveik 14 proc., palyginti su pernai metais, ir siekia 934 Eur neatskaičius mokesčių, rodo patikslinta bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų atlyginimų analizė. Atlyginimai augo 70 proc. mokytojų.

„Vienas pagrindinių etatinio apmokėjimo tikslų – socialiai teisingesnis darbo apmokėjimas, orientuotas į mokinių pasiekimų atskirties mažinimą. Etatinio apmokėjimo taip pat siekiama sukurti patrauklesnes sąlygas jauniems specialistams įsidarbinti mokykloje ir gauti adekvatų atlygį. Šuo etapu svarbu subalansuoti mokytojų krūvius. Dabar atidžiai stebime situaciją Lietuvos mokyklose, yra sudaryta etatinio koordinavimo darbo grupė, kuri analizuoja visus gaunamus duomenis bei formuluoja pasiūlymus, kaip galima visą šią sistemą tobulinti. Nuo kito rugsėjo mokyklų laukia antrasis etatinio įvedimo etapas, tad iki jo turime patobulinti šią sistemą, kad ji veiktų sklandžiau“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Atlyginimų augimas fiksuojamas tiek mieste, tiek kaime. Skirtingose savivaldybėse bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų atlyginimai didėjo nuo 5 proc. iki 31 proc. Kauno ir Vilniaus mokytojams atlyginimai padidėjo 16 proc., Klaipėdos – 11 proc., Šiaulių – 9 proc., Panevėžio – 5 proc. Didžiausi mokytojų atlyginimų kilimo šuoliai fiksuojami Širvintų rajone – 31 proc., Rietavo savivaldybėje – 25 proc., Kalvarijos savivaldybėje – 24 proc., Jurbarko, Prienų r. – 22 proc., Vilniaus rajono – 21 proc.

Analizei naudojami rugsėjo mėnesio atlyginimų duomenis, didelė dalis savivaldybių lėšas perskirstė jau po pirmojo atlyginimo išmokėjimo, todėl situacija ateinančias mėnesiais turėtų gerėti. Ketinama atlyginimų pokyčius analizuoti ir likusiais šių metų mėnesiais.

Nuo 2019 m. rugsėjo, antruoju etatinio įvedimo etapu bus skiriama papildomų lėšų papildomoms mokytojų darbo valandos apmokėti, vidutinis atlyginimų augimas bus tolygesnis.

Iki šiol tik 5 proc. mokytojų turėjo 36 val. per savaitę darbo krūvį, net 30 proc. mokytojų dirbo mažesniu nei pusės etato (18 val.) krūviu. Buvo mokama tik už pamokas, pasirengimą joms ir mokinių darbų taisymą. Perėjus prie etatinio apmokėjimo modelio mokytojai gauna atlygį ir už kitas veiklas. Vertinant mokyklų pateiktus mokytojų krūvius (iki šiol pateikta apie 16,3 tūkst. mokytojų krūvių), 75 proc. bendrojo ugdymo mokytojų turima etato dalis išaugo. Bendrai vedamų pamokų dalis etate sumažėjo 14 procentiniais punktais (nuo 70 iki 56 proc.). Tad didelei daliai mokytojų sumažėjo kontaktinių valandų skaičius, bet padidėjo bendras, o kartu ir gaunamas atlygis. Dabar miesto mokyklose mokytojai vidutiniškai dirba 0,8 etato, kaimo mokyklose – 0,7 etato.
Etatinio sistema palanki padedantiems mokytojams. Šiais mokslo metais 27 proc. mokytojų iki 30 metų dirba pilnu krūviu, tai yra, turi visą etatą. 2016 m. pilnu krūviu dirbo tik 2 proc. jaunų mokytojų, 2017 m. – 7 proc.
Žymiau didėjo ir jaunų mokytojų atlyginimai. Ką tik pradėjusių dirbti pedagogų iki 30 metų amžiaus vidutinis atlyginimas šiemet yra 836 Eur, palyginti su pernai padidėjo 166 eurais. 31–40 metų amžiaus grupėje vidutinis atlyginimas šiemet 931 Eur, palyginti su pernai padidėjo 129 Eur. Kitose amžiaus grupėse fiksuojamas padidėjimas nuo 57 iki 107 Eur.

Kartu su etatiniu modeliu įvedus naują pradedančiojo mokytojo etatą, jauniems mokytojams, net mažose mokyklose, yra galimybė sudaryti adekvatų darbo krūvį. Tikimasi, kad gerėjančios darbo sąlygos ir augantis atlyginimas į mokyklas padės pritraukti daugiau jaunų mokytojų. Pernai jauni mokytojai sudarė tik 3 proc. visų pedagogų.

Naujas mokytojų darbo apmokėjimo modelis yra viena iš švietimo kokybės gerinimo priemonių. Švietimas siekia užtikrinti kokybišką išsilavinimą kiekvienam vaikui, nepriklausomai, kur jis gyvena, kaime ar mieste, kokioje šeimoje auga. Kadangi iki šiol mokytojams būdavo atlyginama tik už pamokas, labai retai mokiniai po pamokų gaudavo pagalbą. Dalis tėvų, ypač artėjant egzaminams, ieškodavo korepetitorių. Tai iškreipia švietimo sistemą, didina socialinę atskirtį. Perėjus prie etatinio, atsirado galimybė mokytojams skirti ir teisingai sumokėti už valandas, praleistas su mokiniais po pamokų, jiems teikiant reikalingą individualią mokymosi pagalbą.

Įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį, nuo rugsėjo mokytojų atlyginimų fondas pasipildė 17,4 mln. eurų.

Galutinai įvesti etatinį modelį planuojama 2019 m. rugsėjį. Iš viso iki 2020 m. mokytojų algoms valstybė numačiusi skirti 95 mln. eurų. Tai leis mokytojų atlyginimus vidutiniškai padidinti 20 proc.

Vidutinis mokytojų atlyginimas 2016 metais buvo 783 eurai, 2017 metais – 822 eurai, 2018 metais – 934 eurai.

Lapkričio 13 d., antradienį, 14 val. Švietimo ir mokslo ministerijos Kolegijų salėje bus pristatytas išsamus mokytojų atlyginimų ir savivaldybių lėšų paskirstymo tyrimas.

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyrius
Tel. (8 5) 219 1235
El. paštas info@smm.lt

zemelapis

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite