LIETUVOS MOKYKLOSE PRASIDĖJO MOKYTOJŲ STREIKAS

0
22
streikas

Šiandien, lapkričio 12 d., 6 Lietuvos mokyklose prasidėjo mokytojų streikai, kuriuos organizuoja Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga. Pirmadienį prasidėjusiame neterminuotame pedagogų streike dalyvauja 16 iš 34 Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos pedagogų.

Pagrindiniai streike dalyvaujančių pedagogų reikalavimai įteikti 2018 m. spalio 30 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijai yra šie: mokytojo etatą sudarytų 36 val., iš kurių ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų, etatas gali būti dalinamas tik išlaikant tą pačią kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus proporciją, valandas skaičiuoti ne metams, o savaitei, nuo 2018 m. sausio 1 d. pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc., mažinti vaikų/ mokinių skaičių grupėse/klasėse.

Primename, kad nuo 2018 m. rugsėjo 1-osios atlyginimai mokytojams pradėti skaičiuoti kaip ir daugumai dirbančiųjų: nebe už atskiras valandas, bet už etatą. Iki rugsėjo 1-osios dienos mokytojams buvo mokama tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą bei dalinai už kitus darbus. Dabar mokytojams atlyginama ir už mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Tačiau šis mokytojų darbo apmokėjimo pakeitimas ne visiems priimtinas.

Lietuvos Respublikos Vyriausybei nuo rugsėjo 1 d. pakeitus mokyklų finansavimo tvarką (lėšos skiriamos ne mokiniui, o klasei), daugumai rajono mokyklų didėja mokytojams skirtas metinis mokos fondas: Salako pagrindinei mokyklai – 11 proc., Antazavės Juozo Gruodžio gimnazijai – 9 proc., Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijai – 5,5 proc., Zarasų „Santarvės“ pradinei mokyklai – 5 proc. Deja, mažėja pedagogų atlyginimo fondas Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijai – apie 28 proc., Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijai – apie 3 proc.

Šiandien dalyvaujant Zarasų mero pavaduotojui A. Abramavičiui, Lietuvos Respublikos seimo nariui A. Dumbravai, administracijos direktoriui B. Sakalauskui, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjui S. Kaulavičiui bei Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos direktoriui R. Bikulčiui aptarta streiko situacija gimnazijoje. Tik vienintelėje Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje mažėja mokytojams atlyginimas, vidutiniškai 11 proc. dėl finansavimo modelio pakeitimo. Visos rajono gimnazijos buvo finansuojamos išskirtinai gerai, priskiriant jas kaip vieninteles toje vietovėje esančias vidurines mokyklas arba mokyklas, esančias pasienio ruože. Joms buvo taikomas daug didesnis mokinio krepšelio dydis vienam vaikui nei kitoms ugdymo įstaigoms. Nuo šiol visoms Lietuvos Respublikos mokykloms skiriamos vienodos lėšos pagal sąlyginius klasių komplektus. Susirinkimo dalyviai mano, kad sprendimas staigiai pakeisti (be pereinamojo laikotarpio) finansavimo tvarką šioms gimnazijoms buvo per daug skubotas ir tai atsiliepė į mokytojų atlyginimo mažėjimą.

Pagal mokyklų pateiktus duomenis įvedus etatinį mokytojų apmokėjimą, nežiūrint į tai, kad sumažėjo klasių skaičius, atlyginimai didėjo: Zarasų Pauliaus .Širvio progimnazijoje ir Salako pagrindinėje mokykloje vidutiniškai 13 proc., Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje – 7 proc., Antazavės J.Gruodžio gimnazijoje – 3,2 proc., Zarasų ,,Santarvės“ pradinėje mokykloje – nepakito. Švietimo ir mokslo ministerija Zarasų rajono meno mokykloms ir sporto centrui dėl mokytojų etatinio apmokėjimo įvedimo (mokytojų atlyginimų pakėlimui rugsėjo -gruodžio mėn.) skyrė 7,8 tūkst. Eur.

Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje yra sudarytas streiko komitetas, kurio funkcija kartu su mokyklos direktoriumi užtikrinti turto, mokinių ir kitų žmonių apsaugą. Kartu pažymime, kad mokyklos, kuriose vyksta streikas, neturi teisės nepriimti į užsiėmimus atvykusių mokinių. Streiko metu atvykusiems mokiniams be įprastinių pamokų, kurias veda streike nedalyvaujantys pedagogai, bus organizuota kita ugdomoji veika, užtikrintas jų saugumas. Mokinių pavėžėjimas streiko metu į mokyklas ir atgal organizuojamas įprastine tvarka.

Zarasų rajono savivaldybės
Švietimo ir kultūros skyriaus informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite