RAGINIMAS ANTIBIOTIKUS SKIRTI/VARTOTI ATSAKINGAI

0
12
Antibiotiku 800x555

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Utenos departamentas, minėdamas supratimo apie antibiotikus savaitę (lapkričio 12–18 d.), atkreipia Utenos apskrities gyventojų dėmesį į atsakingą šių vaistinių preparatų vartojimą, siekiant apsisaugoti, sustabdyti užkrečiamųjų ligų plitimą visuomenėje.

Antibiotikų atradimas sukėlė didžiulę revoliuciją infekcinių ligų srityje. Ligos, kurios iki tol buvo neįveikiamos, tapo pagydomos. Vis dėlto ne visada jų poveikis yra tik naudingas. Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją vartojant šiuos vaistus neteisingai, galima dar labiau pakenkti asmens organizmui, skatinti bakterijų atsparumą.

Moksliniai duomenys rodo, kad atsparumas antibiotikams nėra naujas reiškinys, bet dėl problemos mastų ir naujų atsparių mikroorganizmų rūšių vystymosi spartos, šiuo metu tai vienas svarbiausių visuomenės sveikatos klausimų. Gresia pavojus, kad ateityje neturėsime veiksmingų antibiotikų tam tikroms infekcijoms gydyti, o invazinės procedūros taps pavojingesnėmis. Be to, išsiaiškinta, kad naujų antimikrobinių medžiagų atrandama vis mažiau, todėl mažesnės ir gydymo galimybės, ypač gydant pacientus, užsikrėtusius keliems vaistams atspariais ligų sukėlėjais. Neigiami padariniai stebimi ir klinikinėje praktikoje: nesėkmingas pacientų gydymas (ilgesnės ligos trukmė, ligų komplikacijos, padidėjęs mirštamumas ir kt.) ar padidėjusios gydymo išlaidos (dėl ilgesnio gydymo, papildomų diagnostinių tyrimų, brangesnių vaistų ir kt.).

NVSC Utenos departamentas pabrėžia, kad atsakingas antibiotikų vartojimas turi padėti stabdyti bakterijų atsparumo antibiotikams plitimą, išlaikant vaistinių preparatų veiksmingumą ateities kartoms. Antibakterinių vaistų poreikį mažinti turėtų medikų ir visuomenės informavimas apie atsakingo antimikrobinių vaistų vartojimo svarbą, vakcinacijos reikšmę, sveikos gyvensenos principų, rankų higienos užtikrinimą. Atsižvelgiant į tai, ir vadovaudamasis mokslu grįsta informacija, NVSC Utenos departamentas rekomenduoja:
1. Asmens sveikatos priežiūros specialistams skirti antibiotikus tik būtiniausiais atvejais, t. y. atsakingai išaiškinus, kad susirgimas yra sukeltas mikroorganizmų, kuriuos sunaikinti galima tik taikant gydymą antimikrobiniais vaistiniais preparatais. Taip pat asmens sveikatos priežiūros įstaigoje būtina užtikrinti infekcijų kontrolės reikalavimų laikymąsi – tinkamai valyti/dezinfekuoti patalpas, apdoroti medicinos prietaisus, užtikrinti rankų higieną, patalpų vėdinimą, laikytis pacientų izoliavimo priemonių ir t.t.
2. Pacientams būtina vartoti antibiotikus tik gydytojui paskyrus ir laikantis nurodymų.
3. Visiems reguliariai užtikrinti rankų higieną.
4. Ugdymo įstaigoms organizuoti ugdytinių susitikimus (klasės valandėles) su sveikatos priežiūros specialistais, kurie suteiktų žinių apie sveikatą, infekcines ligas, ligų požymius, gydymą ir profilaktines priemones. Taip pat būtina laikytis infekcijų kontrolės reikalavimų ugdymo įstaigose.
5. Naudoti biologinius preparatus ir medicinos priemones, siekiant padidinti žmonių atsparumą užkrečiamosiomis ligomis (vakcinacija; kelti visuomenės supratimo lygį apie skiepus).
6. Propaguoti sveikos gyvensenos principus (sveika mityba, fizinis aktyvumas, grūdinimasis ir t.t.).
7. Vengti artimo kontakto su sergančiais ar įtariamais užkrečiamosiomis ligomis asmenimis.

Siekiant spręsti šią aktualią visuomenės sveikatos problemą, prašome Jūsų šiuos vaistinius preparatus skirti ir naudoti tik labai atsakingai.

Parengta pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos, Higienos instituto, Pasaulio sveikatos organizacijos, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenis.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite