ZARASŲ SENJORAI ŠTURMUOJA INTERNETĄ

0
20
IMG 20181105 110752

Lapkričio 5-9 dienomis, pirmą kartą Lietuvoje buvo organizuojama teminė akcija „Senjorų dienos internete 2018“. Akcijos tikslas – skatinti vyresnio amžiaus žmones drąsiai jaustis skaitmeninėje erdvėje, pažinti grėsmes bei netikras žinias, kritiškai vertinti informaciją, saugiai ir atsakingai naudotis aktualiomis e. paslaugomis, nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius.

Kiekvieną dieną senjorai buvo kviečiami viešosiose bibliotekose, taip pat ir Zarasų, stebėti tiesiogines transliacijas iš nacionalinės Lietuvos Martyno Mažvydo bibliotekos, o jai pasibaigus – atlikti bibliotekininko skirtas užduotis prie kompiuterio.

Labai džiaugiamės Zarasų krašto senjorais, kurie nepabūgo ir aktyviai dalyvavo mokymuose. Smalsūs ir žingeidūs zarasiškiai per savaitę susipažino su interneto privalumais. Pirma diena buvo skirta e. sveikatai – pristatytas e. sveikatos portalas, kuriame kiekvienas pacientas gali rasti savo informaciją apie gydymą, tyrimus, siuntimus, receptus ir kt. Dalyviai išmoko užsiregistruoti pas gydytoją internetu; sužinojo, kur galima rasti patikimą informaciją rūpimais sveikatos klausimais; kaip užsisakyti vaistus į namus arba į artimiausią vaistinę.

Antrą dieną senjorai mokėsi planuoti aktyvų laisvalaikį internete – susirasti ir užsisakyti bilietą į renginį, susidaryti maršrutą naudojantis interaktyviu žemėlapiu – maps.lt. Tiesioginės transliacijos metu savo patirtimi dalijosi Vilniaus keliautojų klubo pirmininkas ir į kalnus tūkstančius išvedęs – Algimantas Jucevičius.

Trečioji diena skirta e. pirkiniams ir e. paslaugoms. Dalyviai mokėsi apsipirkti pigiau – naršė po internetines parduotuves, knygynus, draudimo paslaugas. Ketvirtą dieną, tiesioginės transliacijos metu, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento specialistas Tomas Čeponis kalbėjo apie tykančius pavojus ir saugesnį internetą. Dalyviai gavo patarimų, kaip apsaugoti savo asmens duomenis.

Paskutinė tema – bendravimas internetu. Senjorai buvo kviečiami naudotis išmanaus ir saugaus Gmail e. pašto galimybėmis, bendrauti su draugais, kaimynais, giminėmis Facebook paskyroje arba interneto telefonijoje Skype.

Dėkojame akcijos organizatoriams „Prisijungusi Lietuva“ bei senjorams už bendradarbiavimą. Linkime ir toliau tobulėti, plėsti akiratį ir drąsiai žengti į interneto platybes.

Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
nuotrauka autorės

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite