KULTŪROS ŽMONĖS NEPASIDUODA „ZARASŲ RAJONE GYVENTI GERA IR BUS DAR GERIAU!”

0
33
DSC 8537

Neseniai liūdnai nuskambėjo žinia, kad Zarasų rajonas užima paskutinę vietą pagal Lietuvos Savivaldybių gerovės indeksą (paskelbė Vilniaus politikos analizės institutas (VPAI). Kultūros žmonės susimąstė, ar tikrai viskas taip blogai? Zarasai – ežerų kraštas, renginių miestas, lietuviškoji Šveicarija, kurortinė teritorija, žvejų rojus, pirmoji Lietuvos kultūros sostinė, šitiek kuriančių, aktyvių žmonių, atsinaujinusi arba atsinaujinanti kultūros infrastruktūra. Tačiau – EKONOMIKA ir DEMOGRAFIJA, tie baisūs žodžiai pakiša koją. Nors ir čia jie nusprendė nepasiduoti. „Kurk, kad išliktum“ – pasakė sau ir sėkmingai įgyvendina projektą, kurio metu siekia prisidėti prie tų dviejų rodiklių pagerinimo.

Birželio 1 d. Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras kartu su Daugpilio rajono savivaldybės Kultūros skyriumi pradėjo įgyvendinti 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Kurk, kad išliktum“ (angl. Create to remain, pilnas pavadinimas „Daugpilio ir Zarasų rajonų atskirtų teritorijų gyventojų kūrybiškumo, aktyvumo ir verslumo skatinimas, pasitelkiant sociokultūrines priemones. Kurk, kad išliktum“ Nr. LLI-337). Kultūros centro vadovas Aurimas Gudas nepraranda vilties: „Zarasų rajonas turi didžiulį potencialą kultūrine prasme. Mes norime pasistengti ir kartu su rajono kultūros darbuotojais pagerinti gyventojų gyvenimo sąlygas tuo, ką sugebame geriausiai – padėdami žmonėms tapti aktyviais, kūrybiškais, versliais ir socialiais“. Projekto vadovė Aleksandra Pulokienė sako: „Gal ir mažais žingsneliais, bet judėsime į priekį. Projekto metu įsigijome mobilią sceną su įgarsinomo ir apšvietimo įranga, o tai reiškia, kad rajono renginių metu nebereiks koncertuoti ant laiptų, o renginiams skirtas biudžeto lėšas galėsime naudoti renginių turiniui, o ne techniniam aptarnavimui. Ar įsivaizduojate kokius tūkstančius dabar kainuoja scenos nuoma? Taip pat įsigijome lauko skėčių, suolų, stalų, sėdmaišių, žibintų – šio mobilaus rekvizito pagalba galėsime kurti patrauklesnes kaimelių ir miestelių šventes. Žinome, kad rajone yra daug kuriančių žmonių, tačiau jie apie save kuklinasi papasakoti kitiems, savo kūrinius slepia arba dovanoja tik giminaičiams, o juk tai gali būti puikus papildomų lėšų šaltinis. Todėl projekto metu organizuosime mokymus ir tiems, kas jau kuria, kad išmokytumėme juos reklamuoti ir parduoti, ir tiems, kurie dar nekuria, tačiau nori išmokti kokio nors amato ir paversti jį hobiu, padedančiu išlikti dvasiškai ir finansiškai. Į projektą įsitrauks ne mažiau kaip 200 dalyvių“.

Projekto „Kurk, kad išliktum“ metu jau buvo organizuota konferencija, kurios metu Zarasų rajono bendruomenių, patiriančių atskirtį, nariai, kūrėjai, amatininkai, verslo atstovai ir projekto partneriai iš Daugpilio krašto diskutavo kaip kultūros organizacijos gali prisidėti prie geresnių ekonominių ir socialinių sąlygų kūrimo ir atskirties mažinimo. Planuojama, kad 2019 m. bus pilni veiklos: startuos kūrybiniai užsiėmimai (keramika, pynimas iš vytelių, fotografija, DJ-avimas, scenos aptarnavimo darbai šviesos ir garso operatoriams), bus suorganizuoti trys šeimų festivaliai bei įspūdingas šviesų ir garso šou ant vandens rajono teritorijoje. Transportas dalyviams iš Turmanto, Avilių ir Suvieko bus suteiktas nemokamai.

Daugiau informacijos apie projekto veiklas ir apie patį projektą rasite www.zkc.lt tarptautinių projektų skiltyje arba „Create to remain“ paskyroje Facebook tinkle.

Informacija apie projektą:
Projekto trukmė: nuo 2018 m. birželio 1 d. iki 2019 m. lapkričio 30 d. (18 mėnesių)
Projekto biudžetas – 227 187,00 Eur
Europos regioninės plėtros fondo bendrasis finansavimas – 193 108,95 Eur
Daugiau informacijos rasite čia

Už šio straipsnio turinį atsako Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

Konferencija

Konferencija 2.JPG

Konferencija 3.JPG

Konferencija 4.JPG

Konferencija 5.JPG

LATLIT logo LIT full CMYK

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite