DĖL PASIENIO RUOŽO MOKYKLŲ

0
29
min news zrs 951 Information icon3

Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 m. liepos 11 d. nutarimu Nr. 679 „Dėl mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo” patvirtintas Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašas (toliau Aprašas) panaikino iki 2018 m. rugsėjo 1 d. galiojusią Mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodiką, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 27 d. nutarimu Nr. 785 „Dėl mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos patvirtinimo“, kuri buvo daug palankesnė pasienio ruože esančioms ir vienintelėms miesto ar kaimo gimnazijoms. Manome, kad didesnis lėšų skyrimas pasienio ruožo ir vienintelėms miesto ar kaimo gimnazijoms buvo pagrįstas, nes gimnazijos negalėjo pritraukti daugiau mokinių mokytis negu jų yra gimnazijų aptarnavimo teritorijose.

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojus Aprašui ženkliai sumažėjo specialioji tikslinė dotacija mokymo reikmėms finansuoti Zarasų rajonui, ypač mokymo lėšų, skiriamų Zarasų „Ąžuolo“ ir Zarasų r. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoms. Specialioji tikslinė metinė dotacija mokymo reikmėms finansuoti Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijai mažėja 163 tūkst. Eur arba 28,4 proc. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijai – 11,4 tūkst. Eur arba 2,8 proc. Dėl mokymo lėšų sumažėjimo Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje rugsėjo – spalio mėnesiais mokytojams atlyginimas sumažėjo vidutiniškai 11 proc., nes iki 2018 m. rugsėjo 1 d. gimnazijos mokytojams buvo nustatyti maksimalūs pastoviosios dalies pareigybės koeficientai, juos padidinant maksimaliai leistinu procentu (20 proc.). Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokytojams nustatyti tik maksimalūs pastoviosios dalies pareigybės koeficientai. Mėnesinis Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokytojų darbo užmokestis be Sodros sudaro 22,2 tūkst. Eur arba 266,4 tūkst. Eur metams. Metinis mokytojų darbo užmokestis su Sodra sudaro 349 tūkst. Eur Pagal Aprašą Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokytojų darbo užmokesčiui su Sodra (lėšos ugdymo planui įgyvendinti) numatoma skirti tik 343,8 tūkst. Eur, t. y. lėšų pakanka tik vidutiniškai 11 proc. sumažinus mokytojams iki 2018 m. rugsėjo 1 d. turėtą darbo užmokestį. Trūkstamus 5,2 tūkst. Eur rajono Savivaldybė skirs iš savivaldybei atitinkamiems metams skiriamų lėšų. Pagal Aprašo 9 punktą rajono Savivaldybė gali skirti iki 2 procentų, apskaičiuotų nuo lėšų ugdymo planui įgyvendinti sumos. Atstatyti gimnazijos mokytojams turėtus koeficientus gimnazijai papildomai reikia 38 tūkst. Eur. Vadovaujantis Aprašo 9 punkto nuostata rajono Savivaldybė Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijai gali perskirstyti 6875,4 Eur, tačiau ši suma nepadengtų viso mokytojų darbo užmokesčio mokos fondo trūkumo iki buvusio lygio. Iš to kas aukščiau išdėstyta darytina išvada: naujoji mokyklų finansavimo tvarka nesudaro galimybės gimnazijos mokytojams turėti iki 2018 m. rugsėjo 1 d. nustatytus pareiginės algos dydžio koeficientus.

Atsižvelgus į tai, mokykla buvo priversta mažinti mokytojų darbo užmokestį, nors tam prieštarauja Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas. Prašome Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuoti Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašo pakeitimus skiriant papildomą finansavimą vienintelėms miesto ar kaimo gimnazijoms ir gimnazijoms, esančioms pasienio ruože, siekiant nemažinti mokytojų darbo užmokesčio.

Siūlome Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašą papildyti nauju 41 punktu ir jį išdėstyti taip:

„41 . Ugdymo reikmių koeficientas nurodytas Aprašo 1 priedo 1 punkte indeksuojamas, taikant koeficientą lygų 1,1 vienintelėms miesto ir kaimo gimnazijoms ir gimnazijoms, esančioms pasienio ruože. Šių gimnazijų sąrašą tvirtina Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministras.“

Zarasų rajono savivaldybės

Švietimo ir kultūros skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite