KELIUOSE – PAVOJINGAS EISMUI LAIKOTARPIS: KAS RIZIKUOJA LABIAUSIAI?

0
21
eimas

Eismo situacijai keliuose nemažą įtaką daro sezonų pokyčiai. Atšalus orams, eismo sąlygas blogina krituliai, plikledis, rūkas, o vairuotojai ir kiti eismo dalyviai sunkiai adaptuojasi prie besikeičiančių orų, eismo intensyvumo, ypač – prie sudėtingų eismo sąlygų.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2017 m. daugiausia eismo įvykių, kuriuose buvo sužeisti žmonės, įvyko rudenį. Šių metų rugsėjo–lapkričio mėnesiais eismo įvykių, kuriuose buvo sužeisti žmonės, įvyko vos 2 proc. daugiau, o žuvo 12 žmonių mažiau.

Lapkritis ir gruodis – pavojingiausi mėnesiai pažeidžiamiausiems eismo dalyviams – pėstiesiems. Ilgas, anksti prasidedantis tamsus paros metas ir nepalankios eismo sąlygos blogina eisme dalyvaujančių pėsčiųjų saugumą. Pernai daugiausia pėsčiųjų žuvo lapkritį, sužeista – gruodį. Atkreiptinas dėmesys, kad tamsiuoju paros metu žūsta daugiau kaip pusė į eismo įvykį patekusių pėsčiųjų, kas trečias patiria sunkius sužalojimus. Tamsiu paros metu didžiausią įtaką eismo saugumui keliuose turi matomumas, o vairuotojui pastebėti pėsčiąjį tamsoje yra labai sunku.

Norėdami išvengti eismo įvykių, į kuriuos patenka pėstieji, tiek jie patys, tiek transporto priemonių ir dviračių vairuotojai, vadeliotojai, turėtų elgtis atsakingiau. Vairuotojai turėtų būti atidesni, atsižvelgti į oro ir eismo sąlygas – pasirinkti saugų važiavimo greitį, kad spėtų laiku sustabdyti transporto priemonę.

Atšvaitas – pėsčiųjų saugumo garantas

Šiais metais keliuose žuvo 153 žmonės, daugiau kaip trečdalis visų žuvusiųjų (57 žmonės) buvo pėstieji, iš jų didesnė dalis žuvo tamsiuoju paros metu.

Norėdami užtikrinti savo saugumą ir matomumą, pėstieji turėtų pasirūpinti atšvaitais, žibintuvėliais ar kitais šviečiančiais ir šviesą atspindinčiais elementais, judėti pėsčiųjų takais, šaligatviais, jei jų nėra – kelkraščiais prieš automobilių judėjimo kryptį, o per gatvę ar kelią eiti tik tinkamai įsitikinus, kad tai daryti yra saugu. Pėstieji, dviračių vairuotojai, vadeliotojai turi laikytis privalomų reikalavimų, numatytų Kelių eismo taisyklėse, tamsiuoju paros metu neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, arba prie drabužių būti prisisegus kitiems eismo dalyviams matomą atšvaitą.

Primename, kad tėvai ir kiti suaugusieji turėtų pasirūpinti nepilnamečiais vaikais, kad jie turėtų ir segėtų atšvaitus ar dėvėtų drabužius su šviesą atspindinčiais elementais. Taip pat būtina pasirūpinti eisme dalyvaujančiais garbaus amžiaus artimaisiais – patikrinti, ar jie turi atšvaitus, atkreipti dėmesį, ar atšvaitai prikabinti matomoje vietoje, priminti, kaip juos reikia nešioti. Atšvaitas – tai efektyvi eismo dalyvio saugos priemonė, padedanti būti pastebėtiems laiku ir apsisaugoti nuo nelaimingų eismo įvykių. Pasirūpinkite, kad Jums brangūs žmonės atšvaitus naudotų kasdien.

Neapšviestu keliu be atšvaito einantis pėsčiasis rizikuoja gyvybe 8 kartus dažniau. Segintis atšvaitą, dėvintis liemenę ar kitus rūbus su šviesą atspindinčiais elementais žmogus yra pastebimas iš tris kartus ilgesnio, vidutiniškai 300 metrų, atstumo, o be atšvaitų – vos 100 metrų atstumu nuo transporto priemonės, važiuojančios su įjungtomis tolimosiomis žibintų šviesomis, ir tik 50 m atstumu nuo transporto priemonės, važiuojančios su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis, o tada vairuotojui tinkamai sureaguoti ir išvengti susidūrimo dažnai nebeįmanoma.

Kaip užtikrinti savo matomumą?

Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Pritvirtinkite atšvaitą ant rankos ties alkūne ir ant kojos žemiau kelio taip, kad jis būtų matomas. Atšvaitą ant vaikų drabužių reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje. Pakabinamas atšvaitas tvirtinamas prie kuprinės, rankinės ar išorinių drabužių, dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Patartina papildomai pasikabinti atšvaitą ir kairėje kūno pusėje.

Efektyvia priemone, padedančia pagerinti pėsčiojo matomumą kelyje ir išvengti eismo nelaimių gali tapti šviesą atspindinti liemenė, ji turi būti ne tik ryškios spalvos (oranžinės, geltonos ar kt.), tačiau ties juosmeniu ant jos turi būti du ar daugiau horizontalūs šviesą atspindintys elementai. Atkreiptinas dėmesys, kad tokią liemenę ar atšvaitus privalo turėti ir vairuotojai – tamsiu paros metu kelyje, išskyrus stovėti skirtas vietas, priverstinai sustojęs motorinės transporto priemonės vairuotojas, išlipdamas iš transporto priemonės, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prisisegęs prie drabužių atšvaitą.

Atminkite, atšvaitus turi turėti ir naudoti visi – pėstieji, dviratininkai, vadeliotojai, transporto priemonių vairuotojai, juk tam tikru momentu kelyje kiekvienas yra pėsčiasis.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite