ZARASUOSE PRASMINGAI PAMINĖTA NEĮGALIŲJŲ DIENA

0
27
6

Šį pirmadienį Zarasų kultūros centre įvyko iškilmingas tarptautinės neįgaliųjų dienos minėjimas.

Nors tai šventė skirta likimo nuskriaustiems, įvairių negalių kamuojamiems žmonėms, kultūros centro salėje buvo daug džiugių susitikimo akimirkų, įspūdžių ir geros gražios nuotaikos. Žmonės džiūgavo susitikimais su vienodo likimo broliais ir seserimis. Neįgalieji dalijosi savo planais ir nuoširdžiai džiaugėsi gyvenimu. Žodžiu, vien tik jau šis susitikimas kiekvienam neįgaliajam tapo gražia ir nepakartojama švente.

Tarptautinės dienos minėjimo metu dar sykį buvo prisiminta istorija. Ji byloja, kad 1983 metais prasidėjo judėjimas, visuomenė buvo supažindinama su neįgaliųjų žmonių problemomis, jų poreikiais. Neįgalieji privalo turėti vienodas teisės ir sąlygas pilnaverčiam gyvenimui. Praėjo vos ne dešimtmetis ir 1992 metais Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-ąją Tarptautine neįgaliųjų žmonių diena. Šią dieną ir organizuojami renginiai, skirti atkreipti dėmesį į pagalbą neįgaliesiems.

Į dienos minėjimo dalyvius kreipėsi rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Jis džiaugėsi, kad neįgalieji aktyviai dalyvauja bendruomenės gyvenime, žmonės su negalia aktyvūs meno saviveiklos entuziastai, tradicinių amatų kūrėjai, nepakartojami rajono švenčių dalyviai. Zarasų rajone aktyviai veikia neįgaliųjų asociacijos, kurios žmones vienija pagal pomėgius, interesus, siekius bei tikslus. Aktyviai veikia meno, sporto, kūrybos ir kiti kolektyvai. Tarptautinė neįgaliųjų žmonių diena – tai tarsi priminimas mums visiems, kad šalia sveikų gyvena ir žmonės, turintys specialius poreikius ir negalią. Jie visada nori ir gali save išreikšti, būti naudingais mūsų bendruomenei. Rajone rūpinamasi neįgaliųjų poreikiais, skatinama jų veikla, pritaikomas būstas, aplinka, kad neįgalieji galėtų pateikti į reikalingus jiems pastatus, patenkinti savo poreikius.

Daug šiltų padėkos žodžių tą dieną buvo pasakyta neįgaliųjų aktyvistams, jų veiklos organizatoriams. Grupė aktyvistų meras apdovanojo padėkos raštais. Padėkos raštą meras įteikė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos vokalinio ansamblio „Nikaja“ vadovui Artūrui Čižikui. Tokiu pat raštu apdovanotas ir jo vadovaujamas ansamblis. Už aktyvų dalyvavimą Zarasų krašto žmonių su negalia sąjungos veikloje ir gražias kūrybines idėjas raštu apdovanota Zofija Maciulevičienė. Valerijaus Rusmanovo aktyvus dalyvavimas VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos Zarasų skyriaus veikloje įvertintas irgi šiuo apdovanojimu. Meras padėkos raštą įteikė ir dusetiškei Laimai Gorbinič už visokeriopą paramą Zarasų rajono neįgaliųjų draugijai. Neįgaliųjų ansamblio „Ežerija“ vadovės Sigitos Gudonienės triūsas tokiu apdovanojimu įvertintas už muzikinės veiklos puoselėjimą Zarasų rajono neįgaliųjų draugijoje.

Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas dekanas Vydas Juškėnas kalbėjo apie gerumą. Jis įpareigoja mus visus būti maloniems aplinkiniams darbais, žodžiais, ir jausmais. Šios realizuotos savybės reiškiasi dėmesingumu šalia esančiajam, atlaidumu, nuoširdumu ir jautrumu. Tai nieko nekainuojantys deficitai, bet taip reikalingi, ypač šiuo Advento laikotarpiu.

Šventės dieną neįgaliuosius sveikino, sveikatos, naujų kūrybinių ieškojimų ir gerų darbų bendruomenei linkėjo Lietuvos Respublikos Seimo narys Algimantas Dumbrava, rajono savivaldybės tarybos nariai Rimvydas Podolskis ir Ignas Zavadskas, Zarasų miesto seniūnė Olga Podolskienė.

Dovanų atnešė neįgaliesiems ir VšĮ Zarasų pirminės sveikatos priežiūros centro atstovai. Jie linkėjo visiems daug sveikatos.

Minėjimo dalyviams koncertavo Zarasų kultūros centro senjorų liaudiškų šokių kolektyvas „Ąžuolinis“. Vadovė Jovita Mikutavičienė. Daug karštų plojimų sulaukė ir Zarasų rajono neįgaliųjų draugijos meno kolektyvas „Ežerija“, kurios vadovė Sigita Gudonienė. Šiltai neįgalieji sutiko ir Zarasų socialinės globos namų meno kolektyvą, vadovaujamą Valerijaus Bogomolnikovo.

Visus džiugino nuoširdus reginys, gražios nuoširdžios kalbėjusiųjų mintys ir linkėjimai. Gražūs ir prasmingi linkėjimai, smagi muzika ir daina, bičiulių nuoširdumas – kas gali geriau praskaidrinti kasdienybę, padėti užmiršti visas negandas, ligas ir negalias.

Tą dieną Kultūros centre veikė neįgaliųjų darbų paroda, joje visi galėjo susipažinti su neįgaliųjų unikaliais sumanymais, išradingais sprendimais ir kūrybiniais polėkiais.

Petras IVANOVAS
Nuotraukose: neįgaliųjų dienos minėjimo akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

 

1

2

3

4

5

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite