UKRAINIEČIAI ZARASUOSE

0
57
1

Praėję metai prasidėjo skaudžiais įvykiais. Turbūt ne vienam žinia apie pradėtą karą Ukrainoje buvo netikėta ir skaudi. Ji vertė pagalvoti – o kas toliau? Zarasai, kaip ir kiti Lietuvos miestai, pradėjo ruoštis ukrainiečių pabėgėlių priėmimui.

Sužinojusi, kad Zarasuose jau apsigyveno ukrainiečių šeimos, Zarasų švietimo pagalbos tarnyba nutarė organizuoti lietuvių kalbos kursus. Tai išties naudinga veikla ir gera proga susipažinti su mūsų šalies kalba ir kultūra, galimybė susitikti su savo kraštiečiais, trumpam užmiršti patirtą karo siaubą.

Didžiuliam mūsų džiaugsmui, iš karto atsirado mokytojos savanorės, kurios pasiūlė neatlygintinai mokyti suaugusiuosius ukrainiečius lietuvių kalbos. Tai Zarasų profesinės mokyklos mokytoja Edita Kondratavičiūtė ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokytoja Daiva Matijošienė. Jos parengė mokymų programą, suderinome laiką ir pradėjome mokymus.

Į pirmą pamoką susirinko virš 20 ukrainiečių. Charkovas, Dniepropetrovskas, Krivoj Rih, Kramatorskas… vardija iš kur atvyko, o balsai dreba.

Nuotaikai prašviesinti, mažam džiaugsmui pažadinti prieš kiekvieną pamoką savo studentams parengėme po mažą dovanėlę. Kreipiamės į Zarasų žmones ir įstaigas. Neišgirdome nė vieno ne! Esame labai dėkingi visiems, kurie atsiliepė ir prisidėjo: Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos bendruomenei už piešinius, atvirukus ir paukštukus; Zarasų Maltiečių ordino savanorėms Laimutei Lumbienei ir Svetlanai Michailovai bei Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos mokinukams už surinktas ir gražiai supakuotas dovanėles; Zarasų policijos komisariatui už atšvaitus, suvenyrus ir pasiūlytą pagalbą; Zarasų profesinei mokyklai už skanius sausainius; Zarasų rajono savivaldybės viešajai bibliotekai už ženkliukų pagaminimą; Zarasų turizmo ir verslo informacijos centrui už informacinius suvenyrus; Zarasų Fausto Latėno meno mokyklai už muziką vakaronės metu; Indrei Klimkaitei ir „Magnificat“ leidyklai už arbatžoles ir korteles su malda Ukrainai; įmonei „Aromama“ už specialiai Ukrainai sukurtą rankų kremą. Ir visiems neišvardintiems, kurie visa širdimi padėjo, rūpinosi ir palaikė. Taip, labai svarbu padovanoti daiktai, bet daug svarbiau – bendrystė, geranoriškumas ir noras padėti. Mūsų užsiėmimų salėje buvo iškabinta Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos mažųjų piešinių paroda – „Mi razom“. „Mes – kartu“. Tuo viskas pasakyta.

Velykų proga ukrainiečiai surengė padėkos vakaronę zarasiškiams. Kaip patys sako, taip norėjo išreikšti savo padėką Zarasų krašto žmonėms, kurie juos priglaudė, jais rūpinosi ir padėjo, kuo tik galėjo. Ukrainietės moterys prikepė tradicinių ukrainietiškų pyragų. Atvyko Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gediminas Gaidamavičius. Mokytojų Dianos Skvarčinskaitės ir Jūratės Tumėnienės paruošti mokiniai džiugino ukrainietiškomis ir lietuviškomis dainomis, visi kartu išgyvenome bendrystės ir atjautos laiką.

Rudenį, iš LR Vyriausybės gavus lėšų suaugusiųjų asmenų, atvykusių į Lietuvos Respubliką iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje, lietuvių kalbos mokymui, užsiėmimus tęsėme toliau. Dalis ukrainiečių išvyko namo, dalis atvyko naujai. Džiaugėmės su tais, kurie čia gavo darbo, bandėme padėti tiems, kurie ieškojo pagalbos.

Taip, vieni kitus palaikydami ir padėdami, keliaujame mokslo ir gyvenimo keliu. Mažais žingsneliais į priekį. Ačiū, kad ir pirmai pagalbos euforijai atslūgus, vis dar yra žmonių, kurie nori ir gali padėti. Nepavarkim!

Gintarė Laurikėnienė
Zarasų švietimo pagalbos tarnyba

2

3

4

5

6

7

8

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite