NARKOTINIŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMAS POLICIJAI KELIA SUSIRŪPINIMĄ IR SKATINA IMTIS PRIEMONIŲ

0
77
V. Žilys

Didėjantis nepilnamečių svaiginimasis psichiką veikiančiomis medžiagomis, eksperimentavimas su psichoaktyviosiomis medžiagomis, ypač elektroninių cigarečių vartojimas tampa vis didesne problema. Visuomenėje atgarsį sukėlė atvejis, kai Utenoje į medikų rankas pateko apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų jaunuolis. Policijai tai kelia susirūpinimą ir skatina imtis konkrečių priemonių.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Utenos aps. VPK) viršininko pavaduotojo Vaidoto Žilio iniciatyva buvo parengtas priemonių planas dėl narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo kontrolės vykdymo.

Paprašėme apie tai pakalbėti plačiau Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojo Vaidoto Žilio.

Pirmiausia norėtume sužinoti, kokie yra 2022 m. statistiniai duomenys, palyginti su 2023 m., nors šių metų praėjo dar tik beveik 3 mėnesiai.

2022 m. Utenos aps. VPK pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 71 straipsnį („Narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimas be gydytojo paskyrimo“) buvo pradėtos 43 administracinio nusižengimo teisenos, iš jų 7 nepilnamečiams asmenims. Už šį administracinį nusižengimą gali būti skiriama bauda nuo trisdešimties eurų iki dviejų šimtų trisdešimties eurų. Dauguma administracinių nusižengimų teisenų pradėta, kai narkotinių medžiagų buvo rasta automobiliuose arba namuose, keli asmenys nurodė, kad narkotinių medžiagų legaliai įsigijo Vilniaus mieste, kiti – kad jų davė nepažįstami asmenys.

Šiais metais pagal tą patį straipsnį pradėta 16 administracinio nusižengimo teisenų 5  nepilnamečiams asmenims, iš jų viena – dėl rastų stiprių vaistų vartojimo. Dviejose administracinio nusižengimo teisenose yra informacijos apie elektroninių cigarečių vartojimą.

Nors dar tik metų pradžia, tačiau jau pastebimas žymus nepilnamečiams pradėtų administracinių nusižengimų teisenų skaičiaus padidėjimas: per visus 2022 m. jų buvo 7, per šių metų beveik 3 mėnesius – jau 5.

Reikia paminėti, kad 2022 m. Utenos apskrityje buvo užregistruotos 105 nusikalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259–268 straipsnius (nusikalstamos veikos, susijusios su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis). Pagal šiuos straipsnius įstatymas numato laisvės atėmimą nuo 2 metų iki 15 metų.

2022 m. nepilnamečiams buvo pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą: vienas pagal 260 straipsnį („Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu“), už šią nusikalstamą veiką baudžiama laisvės atėmimu nuo dvejų metų iki penkiolikos metų, kitas pagal 259 straipsnio („Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“) 1 dalį, už šią nusikalstamą veiką baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Per šių metų beveik 3 mėnesius Utenos aps. VPK pradėta 11 ikiteisminių tyrimų, susijusių su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis. Daugiausia ikiteisminių tyrimų pradėta pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259 straipsnį („Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“). 2 ikiteisminiai tyrimai pradėti pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 261 straipsnį dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams. Dažniausiai narkotinių medžiagų pas asmenis randama sustabdžius automobilį patikrinti.

Nepilnamečių asmenų atžvilgiu šiais metais nėra pradėta ikiteisminių tyrimų.

Ar psichoaktyviųjų medžiagų platinimas, vartojimas yra paplitęs ir rajonuose?

Išsiskiria Visaginas. 2022 m. pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 71 straipsnį („Narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimas be gydytojo paskyrimo“) pradėtos 66 administracinio nusižengimo teisenos, iš jų viena pradėta nepilnamečio asmens atžvilgiu, tačiau nutraukta gavus specialisto išvadą, kad narkotinių medžiagų nerasta. Šiais metais užregistruotos 6 administracinio nusižengimo teisenos pilnamečių asmenų atžvilgiu.

Utenos apskrityje atvejų, susijusių su nepilnamečiais asmenimis, nėra registruota daug:  2022 m. po vieną Anykščiuose, Visagine ir Ignalinoje, šiemet – vienas Zarasuose.

Šiais metais rajonuose pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo, platinimo.

Kokių priemonių bus imtasi siekiant užtikrinti viešąją tvarką, administracinių nusižengimų ir nusikalstamų veikų, ypač susijusių su narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimu, kontrolę?

2023 m. kovo mėnesį Utenos aps. VPK pareigūnai pagal parengtą planą vykdys prevencines priemones. Utenos aps. VPK Veiklos ir Reagavimo skyrių pareigūnai patruliuos Utenos miesto mokyklų prieigose ir patalpose bei pertraukų metu. Mokyklų prieigose dėmesys bus kreipiamas į moksleivių rūkymą, ypač elektroninių cigarečių vartojimą. Pareigūnai, pasitelkdami tarnybinius šunis, vykdys veikų, susijusių su narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimu, kontrolę. Viešosioms erdvėms stebėti bus pakeliamas dronas. Prevencijai naudosime ir šiuolaikiškus metodus – testus, kuriais galima aptikti narkotinių ar psichotropinių medžiagų pėdsakus aplinkoje.

Visose Utenos miesto gimnazijose, progimnazijose Utenos aps. VPK Veiklos skyriaus bendruomenės pareigūnai ir Utenos aps. VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais organizuos susitikimus su mokyklų administracijomis ir moksleivių tėvais. Apie planuojamus susirinkimus švietimo įstaigose moksleivių tėvus informuos švietimo įstaigų administracijų atstovai elektroniniuose mokymosi dienynuose.

Apie įvykdytas prevencines priemones, jų rezultatus visuomenė bus informuojama žiniasklaidoje, Utenos aps. VPK svetainėje, socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose „Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas“ ir „Utenos policijos bendruomenės pareigūnai“.

Kas dar svarbu norint sumažinti narkotinių medžiagų vartojimą?

Svarbu pripažinti šią problemą ir visiems kartu ją spręsti. Viena policija visų problemų neišspręs. Mokyklos kartu su moksleivių tėvais turi organizuoti vaikų ir tėvų švietimą psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos klausimais. Prašome ir visuomenės pagalbos, pastebėję nepilnamečius, vartojančius psichoaktyviąsias medžiagas, įtartinai apsvaigusius, nelikite abejingi ir praneškite policijai. Tik visi kartu susitelkę galėsime sumažinti narkotinių medžiagų vartojimą tarp jaunimo.

Dėkojame už informaciją.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite