PUSIAUŽIEMIO ŽYGIS

0
21
Baneris

Sausio 25 d. nuo seno yra vadinama viduržiemiu arba pusiaužiemiu. Šią dieną šeimininkai įvertindavo žiemos laikotarpiui sukauptus maisto, pašarų, malkų ir kitų atsargų išteklius. Be to, sakoma, kad šią dieną barsukas išlenda iš olos ir stebi orą. Jeigu diena pasitaiko saulėta, tai barsukas pabūgęs savo šešėlio atbulas lenda atgal – tuomet žiema dar tęsis ilgai. Jeigu diena apsiniaukusi, jis išlenda iš olos ir eina pasivaikščioti – reiškia pavasaris jau ne už kalnų.

Taigi, jei norite išsiaiškinti, ar sausio 25 d. barsukas buvo išėjęs pasivaikščioti ir prisiviliojo šiltąjį metų laiką kuo greičiau sugrįžti į mūsų kraštus, kviečiame, Jus, sausio 26 d. (šeštadienį), dalyvauti Pusiaužiemio pėsčiųjų žygyje: „Metų posūkis į vasarą“.

10,5 km žygio metu susipažinsime su XX a. pr. istorizmo laikotarpio Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia (jos automobilių stovėjimo aikštelėje (Bažnyčios g. 28) ir susitiksime).
Jei būdami prie Salako bažnyčios jausitės lyg už 100 mūrų sienų ir stebėsitės sakralinio objekto didingumu, tuomet dar labiau savo įspūdžius praturtinsite pakilę į bažnyčios bokštą. Čia maždaug iš 65 m aukščio galėsite apžvelgti Salako miestelį. Salako bažnyčios bokštas bus pirmoji galimybė imtis barsuko pėdsakų paieškų. Juk stebint iš aukštai tiek daug galima pamatyti!

Atsisveikinę su bažnyčia keliausime pušynu, kuriame išbandysime tikros žiemos malonumus brisdami per pusnis bei tęsime barsuko pėdsakų paieškas. Kartu turėsime progą pasigrožėti paskutinio ledyno suformuotu kraštovaizdžiu.

Besigrožint gamta pasieksime Ganiavos ežerą ir pasukę į dešinę išvysime Giteniškės pilkapyną. Galiausiai, susipažinę su IX-XII a. sėlių laidojimo papročiais minsime mįslę keturgyslę: kokį žvaigždyną atkartoja pilkapių išdėstymas?

Paįvairinę barsuko paieškas smagiomis užduotimis, tęsime žygį grožėdamiesi Ganiavos telmologiniu draustiniu. Manome, jog nieko nesutrukdysime, nes čia paukščiai peri nuo balandžio 1 d. iki rugpjūčio 1 d.

Kelionei įpusėjus Mergežeris bus puiki vieta, begeriant šiltą arbatą ir valgant namų gamybos sumuštinius (o gal pyragus) pailsėti bei pasiklausyti legendų apie velnią, į šį ežerą nusitempusį dailią mergelę.

Užkandus drąsiai ir mikliai apeisime visą Mergežerį ir brisime į pelkę. Taką čia bus praminę briedžiai, o gal bus užklydęs ir barsukas. Taigi, pelkėje ieškosime barsuko pėdsakų.

Trasai baigiantis tikimės, jog jau būsime aptikę barsuko pėdsakus, todėl atsipūtę susipažinsime su senosiomis žydų kapinėmis, o sugrįžę į Salako miestelį aplankysime Salako kapines ir jose esantį partizanų kapą bei stalinizmo aukų paminklą.

Tam, kad barsuko pėdsakų paieškos būtų malonesnės rekomenduojame avėti neperšlampamus batus ir dėvėti šiltus drabužius.

Tėveliai, kurie nori kartu su mažaisiais leistis į žygį turėtų atsižvelgti į tai, jog vaikams iki 10 m. šis maršrutas gali būti per daug sudėtingas.

Atsidėkodami už žygį galėsite paremti parko veiklas įsigydami parko lankytojo bilietą už 1 €.

Žygio vieta ir laikas: 09:45 val. renkamės ir susipažįstame Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelė (Bažnyčios g. 28);
Žygio pradžia: 10:00 val, pabaiga: 14:00-15:00 val.
Dalyvių registracija ir daugiau informacijos: parkas@grazute.lt arba kristina.ivanovaite@sartaigrazute.am.lt, arba tel.: 867865085.

untitled 5c 20i 35374477 5plakatas pagrindinis

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite