ŠALTIS PRADŽIUGINO „SARTŲ 2019“ ŠVENTĖS ORGANIZATORIUS

0
21
20160114 144552 resized

Vasario 2-ąją Dusetose vyksiančios tradicinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2019“ bus jau 221-osios jų istorijoje ir 111-osios, kaip oficialiai organizuojamas renginys.

Žirginio sporto mėgėjų šventė ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti mugė
kasmet į nedidelį Dusetų miestelį vasario pirmąjį šeštadienį sutraukia po 20-30 tūkstančių gerbėjų.

„Priimti tokią gausybę svečių ir sudaryti visas sąlygas, kad jie panorėtų vėl atvykti čia ir kitąmet, nelengvas uždavinys, – sako didelę tokių darbų patirtį turinčios VšĮ „Promo events“, kuriai patikėti „Sartų 2019“ šventės parengimo darbai, direktorius Darius Jonušis. – Darbų gausa mūsų negąsdina, tačiau šios šventės sėkmė labai priklauso nuo šalčio, būtino paruošti Dusetų hipodromo ledui“.

D.Jonušis šalčio faktoriaus nė kiek nepervertina, nes per ilgą renginio gyvavimo istoriją yra pasitaikę metų, kai pamėgtą šventę dėl vyravusios pliusinės temperatūros yra tekę atšaukti.

Tačiau šįmet tokie sprendimai negresia. Lenktynių rengėjus itin pradžiugino spūstelėjęs ir dvi savaites išsilaikęs šaltukas, ir jie nieko nelaukdami ėmėsi ledo tako formavimo darbų.

„Ledas hipodromo take – pagrindinė būsimos žirgų sporto šventės sąlyga. Nėra ledo – nėra ir lenktynių, – renginio spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus“ sakė šventės organizacinio komiteto narys, „Lietuvos žirgyno“ direktorius Edgaras Jeninas. – Todėl prieš dvi savaites, kai tik šaltis ganėtinai sukaustė žemę, ant hipodromo tako pradėjome spausti sniegą, o vėliau jį lieti Sartų ežero vandeniu“.

Spaudžiant bent 7-10 laipsnių šalčiui, į sniegą įsigėręs vanduo beregint virsta tvirtu ledu.
Kaip ir ankstesniais metais, visi ledo paruošimo hipodromo take darbai patikėti didelę patirtį turintiems Sartų žirgyno traktorininkams Olegui Kudeliovui ir Viktorui Tuševui, kurių netenka raginti, kada ką daryti.

Kai spaudžia bent dešimties ar daugiau laipsnių šaltukas, ledo take vanduo kasdien liejamas po du kartus – ryte ir vėlai vakare, o kartais – net ir naktį. Kai šaltis mažesnis, takas laistomas tik kartą, nes vanduo nespėja sušalti į ledą.

Kasdieną „Sartų 2019“ būsimojoje ledo arenoje išliejama maždaug po 12-14 cisternų, kurių kiekviena talpina po 10 kubinių metrų vandens. Norint hipodromo takus padengti patikimu, žirgų lenktynėms tinkamu ledu, iš Sartų ežero kasmet išpumpuojama maždaug po 1500 kubinių metrų vandens. Todėl neklysdami galime tvirtinti, jog ir dabar lenktynės tebevyksta ant to paties Sartų ežero ledo.

„Ristūnų lenktynėms reikalingas ne mažiau nei 10 cm storio ledas, o dabar jau turime suformavę apie 5 cm storio jo sluoksnį, – sako E. Jeninas. – Dalinis atšilimas jam nepakenkė, o itin viltingai mus nuteikia prognozuojami vėl didesni šalčiai, leisiantys kokybiškai užbaigti visus hipodromo parengimo „Sartų 2019“ lenktynėms darbus“.

Tradicinės žirgų lenktynės Dusetose – vienas seniausių masinių renginių šalyje, kasmet pritraukiantis kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų. Pradėtos rengti XVIII amžiuje, jos reguliariai vyksta nuo 1905 metų, o respublikinėmis paskelbtos 1955 metais.

Ristūnų žirgų lenktynes ,,Sartai 2019“ organizuoja žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe.

Organizatorių archyvo nuotraukos

Lenktynių spaudos centras – Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“
Tel. + 370 612 93662
el./paštas visusbonus@dtiltas.lt

20160114 144616 resized

20160114 144825 resized

ledas4

ledas6

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite