500 EURŲ BANKNOTAI Į APYVARTĄ NEBEBUS LEIDŽIAMI, TAČIAU JAIS IR TOLIAU GALIMA ATSISKAITYTI

0
42
220px Nota 500 euros

Nuo sausio 26 dienos Lietuvos bankas, kaip ir kiti euro zonos centriniai bankai, į apyvartą nebeleis 500 eurų banknotų, tačiau tokių pinigų turintys gyventojai ir toliau galės jais atsiskaityti.

„500 eurų banknotais santaupas laikantys gyventojai gali būti visiškai ramūs – bet kuriuo metu šio nominalo banknotais jie galės sumokėti už pirkinius ar išsikeisti į kito nominalo pinigus. 500 eurų banknotai Lietuvoje ir visoje euro zonoje toliau neribotą laiką bus teisėta atsiskaitymo priemonė, taigi juos ir toliau galima naudoti prekybos vietose“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Lietuvos bankas per daugiau kaip ketverius metus nuo euro įvedimo išleido į apyvartą 1,4 mln. vnt. šių banknotų, o tai sudaro tik 4 proc. visų išleistų eurų vertės. Populiariausi Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, tebėra 50 ir 20 eurų banknotai, jie sudaro atitinkamai 52 ir 21 proc. visų apyvartoje esančių banknotų.

Sprendimą nebeleisti 500 eurų banknotų Europos Centrinis Bankas priėmė dar 2016 metais. Gegužės 28 d. apyvartoje pasirodys paskutiniai naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai.

Informacija gyventojams
1.Ką daryti, jei prekybininkas atsisako priimti 500 eurų banknotą?
Prekybininkai turi teisę atsisakyti priimti 500 eurų banknotus dėl pateisinamų priežasčių, pvz., jei neturi pakankamai grąžos. Todėl perkant mažos vertės prekę (autobuso bilietą ar kavos puodelį) turėtų būti naudojami abiem šalims priimtini nominalai. 500 eurų banknotus į kito nominalo banknotus galima nemokamai iškeisti Lietuvos banko kasose.

2.Kur galima iškeisti 500 eurų banknotus į kitų nominalų banknotus?
Nemokamai ir neribotą laiką 500 eurų banknotus galima išsikeisti Lietuvos banko kasose. Šiuos banknotus turėtų priimti ir komerciniai bankai.

3.Ką daryti, jei abejojama 500 eurų banknoto tikrumu?
Banknoto tikrumą galima nesunkiai patikrinti apčiuopk–pakreipk–pažvelk būdu. Jei vis dėlto kyla abejonių dėl banknoto tikrumo, kreipkitės į Lietuvos banko kasas – banknotas bus pakeistas iš karto arba bus priimtas tikrumo tyrimui. Jei jo metu nustatoma, kad banknotai yra tikri, ekspertizei pateiktų banknotų vertę atitinkanti suma pervedama gyventojui į sąskaitą.

Daugiau informacijos
Inga Pache
Komunikacijos departamentas
Viešųjų ryšių skyrius
Tel. (8 5) 268 0072
Mob. +370 68615516
El.p. media@lb.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite