„SARTAI 2019“ : 50 ŽIRGŲ TRAMDYS 35 TRIJŲ BALTIJOS ŠALIŲ VAŽNYČIOTOJAI

0
15
sartai 13

Laikantis ilgamečių tradicijų šeštadienį, vasario 2-ąją, Dusetose šurmuliuos respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2019“ ir jas lydinti, nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti mugė.

Dešimčių tūkstančių žiūrovų pamėgtą žiemos šventę jau 86-ąjį kartą organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, o ją surengti dešimtus metus paeiliui pavesta VšĮ „Promo Events“.

Vasario 2-ąją į Dusetas atvykusius svečius pasitiks liaudies muzikantai ir nuo 10 val. duris atversianti mugė, o išsirinkę lauktuves, pasivaišinę nacionalinio paveldo patiekalais ir karšta arbata žiūrovai bursis arčiau centrinės tribūnos, kur po šventinio lenktynių atidarymo 12.15 val. bus duotas startas pirmajam bėgimui.

Dusetų hipodromo take dėl Didžiojo žiemos ir kitų ne mažiau garbingų prizų bei viso 21 100 eurų prizinio fondo varžysis 35 važnyčiotojai iš visų trijų Baltijos šalių, vadeliosiantys 50 eikliųjų ristūnų.

Kaip ir dera, daugiausia ristūnų – 37 – pristato Lietuvos žirgų augintojai ir treneriai. 9 žirgai atvežami iš Latvijos, o 4 – iš Estijos. Aktyviausi – Respublikinės lenktyninių žirgų lygos atstovai, Dusetose pristatantys 34 ristūnus.

Lietuvos sportininkų delegacija irgi gausiausia – 27 žmonės. 5 atvyksta iš Latvijos, 3 – iš Estijos.

Negausi tolimiausiųjų kaimynų komanda kaip reta pajėgi. Pakanka paminėti tikrus žirginio sporto autoritetus, vyrą su žmona Jevgenijų Ivanovą ir Jeleną Fironovą, 2011 m. su atskirais žirgais tą pačią akimirką kirtusius finišo liniją ir išsivežusius į Estiją Didįjį žiemos prizą.

Tai buvo pirmasis toks atvejis per visus 110 metų, kai Dusetose rengiamos oficialios lenktynės.

Jei masiškumas lemtų meistriškumą, čia absoliutūs lyderiai būtų Ukmergės rajono žirgų augintojai, į Dusetas atvežantys net 13 ristūnų, kuriuos vadelios 12 šio rajono važnyčiotojų.

5 žirgus pasiryžę tramdyti trys širvintiškiai ir tiek pat žirgų – du Utenos sportininkai, o 4 ristūnus – du varėniškiai.

Dusetose startuos trys lazdijiškių išauginti žirgai, po du – alytiškių ir Panevėžio žirgininkų.

Pagal veisles populiariausi bus Amerikos ristūnai, kurių tik kiek mažiau, nei pusė – 24. 13 Amerikos ristūnų į lenktynes atveža Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, 7 – Latvija, 3 – Estija ir 1 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija.

Antri pagal populiarumą – Prancūzijos ristūnai, kurių matysime 18. Irgi 13 šios veislės žirgų į lenktynes deleguoja Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, po du – Latvija ir Lietuvos ristūnų sporto asociacija, vieną – Estija.

Respublikinės lenktyninių žirgų lygos atstovai nemenkas viltis sieja ir su 8 rusų ristūnų veislės žirgais, kurių neturės jokia kita sportininkų delegacija.

Pergalę hipodromo ledo take lemia ne tik eiklus žirgas, bet ir patyręs vadeliotojas, gebantis rasti bendrą kalbą su augintiniu, kai to labiausiai reikia.

Žvelgiant į sportininkų sąrašą, į akis krinta autoritetai. Be jau minėtų sutuoktinių iš Estijos Didįjį žiemos prizą įvairiais metais su įvairiais žirgais yra laimėję Kazys Trota, Eimantas Klebauskas, Stanislovas Kėrys ir Egidijus Gudonis, kuriam priklauso ir trasos rekordas, pasiektas 2017 metais, kai jis su Gardens Fairytale 1609 metrų distanciją nuvažiavo per 2 min. 00,165 sek.

Beje, E. Gudonis su tuo pačiu bėru žirgu startuos ir šiemet ir yra laikomas vienu iš favoritų vėl laimėti pagrindinį prizą.

Žirginis sportas bene labiausiai užkrečiamas. Kaip kitaip paaiškinsi, jog šiemet hipodrome su skirtingais žirgais lenktyniaus net trys sportinės Perednikų šeimos atžalos – Dainius, Vigailas ir Vigimantas?

Akylesni šios sporto šakos gerbėjai jau pastebėjo keletą metų rungtyniaujančius Moniką Vinskutę ir Edvardą Vinskų.

Šeimų dinastiją papildė Gintaras ir Mečislovas Radzevičiai, Sandra ir Raimondas Dirsės, Kazys ir Kastytis Trotos ir kiti.

Vytauto PILKAUSKO nuotraukos
Lenktynių spaudos centras – Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“
Tel. + 370 612 93662
el./paštas visusbonus@dtiltas.lt

sartai 17

sartai 23

sartai 34

sartai 37

sartai 43

sartai 51

sartai 62

sartai 65

sartai 70

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite