„JEI ŽINOČIAU NUGALĖTOJĄ, GALĖČIAU IR NEDIRBTI…“

0
11
sartai 24

Tik kelios dienos beliko iki vasario 2-osios, kai pusę tūkstančio gyventojų turinčias, o šiemet ir garbingą 500 metų sukaktį mininčias Dusetas, ta proga paskelbtas mažąja kultūros sostine, užplūs dešimtys tūkstančių žirginio sporto mylėtojų iš mūsų šalies ir užsienio.

Laikantis ilgamečių tradicijų kiekvienų metų pirmąjį vasario šeštadienį šalia miestelio esančiame hipodrome rengiamos respublikinės ristūnų žirgų lenktynės, kurias jau daugelį metų praturtina nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti mugė.

Pamėgtą žiemos šventę „Sartai 2019“ jau 86-ąjį kartą organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, o ją dešimtus metus paeiliui rengia VšĮ „Promo Events“.

Šeštadienį Dusetų hipodromo take bus surengti septyni bėgimai, kuriuose dėl Didžiojo žiemos ir kitų rėmėjų prizų bei viso 21 100 eurų prizinio fondo varžysis 35 važnyčiotojai iš visų trijų Baltijos šalių, pakaitomis vadeliosiantys 50 eikliųjų ristūnų.

Kuris iš jų pasagomis trupindamas hipodromo ledą pirmasis kirs finišo liniją? Šis klausimas labiausiai domina tūkstančius entuziastų, kurie ieškodami atsakymo kasmet plūsta į Sartus.

Atspėti nugalėtojus ir prizininkus iš tiesų nelengva, nes pergalę čia lemia ne tik žirgo eiklumas ar jo charakteris, bet ir jo vadeliotojo sugebėjimai rasti bendrą kalbą su augintiniu. Būtent tada, kai to labiausiai reikia.

O ką mano autoritetingiausi šio sporto specialistai? Kam jie prognozuoja pergalę? Mintimis apie tai renginio spaudos centras, viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“ paprašė pasidalinti vieną labiausiai patyrusių šio sporto entuziastų, Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorių, renginio organizacinio komiteto narį Vidmantą Isodą.

„Žinočiau nugalėtoją – galėčiau ir nedirbti bei nekvaršinti sau galvos …“ – juokauja V. Isoda. – Šiame sporte labai daug kas priklauso ir nuo ristūno, ir nuo jį važnyčiojančiojo, todėl netgi tuo atveju, kai žirgas gerokai pajėgesnis už visus konkurentus, negali būti visiškai tikras, kad būtent jis ir kirs finišo liniją pirmas“.

Žinia, visus bene labiausiai domina varžytuvės dėl Didžiojo žiemos prizo, kurį tradiciškai steigia lenktynių organizatorė žemės ūkio ministerija. Ne vien todėl, kad tai solidžiausias, net 4000 eurų vertės prizas. Būtent bėgimas dėl šio prizo tradiciškai vainikuoja kiekvienas Sartų lenktynes, dėl jo varžosi labiausiai patyrę sportininkai ir eikliausi žirgai. Neveltui jį laimėjęs sportininkas pagrįstai laikomas lenktynių karaliumi.

Jei būtų rengiamas totalizatorius, V. Isoda statytų už trasos rekordininkus – uteniškio Egidijaus Gudonio vadeliojamą Gardens Fairytale ir ukmergiškės Monikos Vinskutės tramdomą 7 metų Monet Augustinu. Pirmasis bėgs trečiuoju taku, o Monet Augustinu – septintuoju.
Beje, burtai, lėmę kam atskiruose bėgimuose teks koks takas, buvo ištraukti Širvintose dalyvaujant visiems sportininkams, išskyrus estus.

Pasak V. Isodos – E. Gudonio vadeliojamas beveik 10 metų Gardens Fairytale, turintis 62 lenktynių patirtį ir jau laimėjęs 26 895 eurus iš įvairių varžybų prizinio fondo, vienas galingiausių žirgų, kuriuos matysime ant Dusetų hipodromo ledo.

„Jei jis bėgtų palankiausiu, pirmuoju taku, jo pergale tikėčiau labiau, – prognozuoja V. Isoda. – be visų teigiamų ristūno savybių šis bėris, kaip ir daugelis, turi vieną neigiamą – kai jį kas aplenkia, netrykšta itin dideliu azartu vytis“.

Palankiausiu laikomą pirmąjį taką bėgime dėl Didžiojo žiemos prizo burtai lėmė ukmergiškiui Edvardui Vinskui su 5 metų Amerikos ristūnu Gladiatoriumi, o paskutinį, aštuntąjį – viešniai iš Latvijos Inesei Bergai, vadeliosiančiai 9 metų Taris Augustinu.

Pašnekovas siūlo atkreipti ypatingą dėmesį ir į latvės Ilonos Malachovos 11 metų prancūzų ristūnų veislės sartą kumelę Upsala D‘Isop, kuri pirmajame važiavime dėl Kūno kultūros ir sporto departamento prizo bėgs antruoju taku. Tai ilgą laiką Prancūzijoje auginta, 87 lenktynėse dalyvavusi kumelė, jos šeimininkams iš įvairių varžybų prizinių fondų padėjusi susižerti daugiausia – net 254 299,61 euro.

Šiame važiavime su 6 metų Amerikos ristūnu Favoritu dalyvaus ir varėniškis Eimantas Klebauskas, 2015 metais Dusetose su Ladybird Va Bene iškovojęs Didįjį žiemos prizą.

Šeštajame važiavime, kurio dalyviai varžysis dėl AB „Auga group“ prizo, daugelis neginčijamais favoritais laiko svečius iš Estijos – sutuoktinius Jevgenijų Ivanovą ir Jeleną Fironovą, jau žinančius Didžiojo žiemos prizo skonį. Šįsyk jie abu 2400 metrų distancijoje tramdys Švedijoje gimusius ir augintus 10 metų bėrius Asko Q ir Damzel Eson.

Pasak V.Isodos, labiausiai tikėtina, kad pagrindinė Estijos dueto konkurentė bus patyrusi latvė Tatjana Martinsone su 8 metų bėra kumele Koman Sel.

Gana lygūs varžovai susitiks ir važiavimuose dėl Zarasų savivaldybės bei AB „Rokiškio sūris“ prizų. Čia burtai jau buvo palankūs latvei I. Bergai, kurios 8 metų Atonas startuos iš pirmojo tako.

„Ateities bėgimas“ – taip penktąjį važiavimą, kurio dalyviai kovos dėl „Dusetų krašto“ prizo, kurį daugelį metų steigia ištikima renginio rėmėja – UAB „Vasaknos“ – linkęs vadinti V. Isoda. Mat šiame važiavime varžysis jauniausi, 2016 metais gimę žirgai, kuriems iš tiesų priklauso šios sporto šakos ateitis.

Čia favoritu laikomas E. Klebauskas, vadeliosiantis lazdijiškio Ryčio Lepeškos ūkyje auginamą Magistrą. Tačiau autoritetų nepripažįstantys varėniškis Stanislovas Kėrys su Safariu, ukmergiškiai Kastytis Trota su Karina ir jo tėtis Kazys Trota su Gucis Cass bei kiti varžovai irgi nelinkę nusileisti.

Vytauto PILKAUSKO nuotraukos
Lenktynių spaudos centras – Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus“ Tel. + 370 612 93662 el./paštas visusbonus@dtiltas.lt

sartai 4

sartai 28

sartai 41

sartai 44

sartai 50

sartai 65

sartai muge 1

sartai muge 4

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite