„SARTAI 2019“: ĮSPŪDINGA, NEPAKARTOJAMA IR DŽIUGI ŠVENTĖ

0
28
1

Praėjusį šeštadienį visi keliai vedė į Dusetas, prie Sartų. Čia įvyko tradicinės ristūnų žirgų lenktynės. Iš tolimiausių šalies vietovių, užsienio šalių rinkosi žmonės į pamėgtą šventę. Ją organizavo Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe.

Be lenktynių žmonės buvo kviečiami ir į nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojančią žiemos mugę „Sartai 2019“. Legendomis apipintos, šimtmečių tradicijomis išgarsintos ristūnų lenktynės yra unikali šventė mūsų šalyje. Šventė, kuri garsina Dusetų kraštą šalyje ir Lietuvą už jos ribų. Šių metų šventė buvo įspūdinga. Šiemetinės lenktynės buvo jau 221-osios, o kaip rengiamos oficialiai – 111-osios. Nuo 1933 metų jas organizavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai, vėliau jų organizaciniai rūpesčiai gulė ant Žemės ūkio ministerijos pečių.

2019 metai ypatingi šiam miestui. Dusetos švenčia savo 500 metų jubiliejų. Šiemet Dusetos paskelbtos Mažąja Lietuvos kultūros sostine.

Mugės atidarymo metu rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas pasveikino žirginio sporto entuziastus. Meras džiaugėsi, kad į šventę atvyko veteranai, kurių dėka yra garsios šios lenktynės. Meras įteikė padėką žirginio sporto veteranui Jonui Zakšauskui. Padėkos raštas įteiktas ir kitam veteranui – Povilui Statauskui.

Įspūdingas buvo ir ristūnų žirgų lenktynių „Sartų 2019“ atidarymas. Šventės dalyvius, šventės organizatorius, žiūrovus sveikino šalies Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, ES komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, šventės organizacinio komiteto pirmininkė, Žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, 500 metų sukaktį mininčių Dusetų seniūnas Saulius Kėblys.

Seimo narys Algimantas Dumbravai Dusetų bendruomenės pirmininkei Aldonai Žiliukienei įteikia vėliavą, joje užrašyta „Dusetos –Mažoji Lietuvos kultūros sostinė“.

Šventė išties buvo įspūdinga, džiugi ir nepakartojama. Dusetų hipodrome varžėsi apie pusė šimto eikliųjų ristūnų. Juos tramdė 35 Lietuvos, Latvijos ir Estijos sportininkai. Septyni bėgimai buvo kupini kovos, aistros ir puikių emocijų.

Sartų lenktynes vainikuoja bėgimas, kuriame eikliųjų ristūnų važnyčiotojai varžosi dėl garbingiausiojo apdovanojimo – Didžiojo žiemos prizo. Jį irgi visada steigia lenktynių organizatorė – Žemės ūkio ministerija. Nugalėtoju šiemet tapo uteniškis Egidijus Gudonis, kuris su Gardens Fairytale ir šiemet pirmas kirto finišo liniją. Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys pasveikino Didžiojo žiemos prizo laimėtoją Egidijų Gudonį ir įteikė jam pagrindinį lenktynių prizą.

Atkakli kova virė ir dėl vieno šios šventės rengėjų – Zarasų savivaldybės prizo, kurio piniginė vertė – 3500 eurų. Dėl jo toje pačioje distancijoje varžėsi suaugę B reitingo žirgai. Dėl šio prizo sėkmingiausiai pasirodė uteniškis Žydrūnas Vasilionka, kurio vadeliojamas Eruption Cass nuotolį įveikė per 2min. 03,219 sek. Jam prizą įteikė ir linkėjo naujų pergalių rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas.

Ištikimo šventės globėjo, rėmėjo ir nuoširdaus šių lenktynių entuziasto Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko prizas, kurį įsteigė LSDP, atiteko jauniausiam vadeliotojui ukmergiškiui Visgailui Perednikui. Šiemet jis švęs šešioliktąjį savo gimtadienį. Šį prizą jaunuoliui įteikė europarlamentaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Lietuvos Respublikos Seimo nario Algimanto Dumbravos prizas atiteko jauniausiai vadeliotojai, 23 metų ukmergiškei Emai Mosolkovaitei, kurį pats ir įteikė.

UAB „Stoker“ prizais apdovanotos geriausių rezultatų pasiekusios visų trijų Baltijos šalių važnyčiotojos moterys, o „Volfas Engelman“ specialusis prizas už ristūnų žirgų sporto puoselėjimą ir džentelmeniškumą sporte įteiktas dar vienam ukmergiškiui, šešiasdešimt aštuonerių Edvardui Vinskui. Jis yra vyriausias sportininkas šiose lenktynėse.

Dėl AB „Rokiškio sūris“ prizo sėkmė šypsojosi jaunai vadeliotojai iš Širvintų Gedvilei Vinslauskaitei su Livonija.

Dėl „Dusetų krašto“ prizo, kurį tradiciškai steigia renginio rėmėja UAB „Vasaknos“, varžėsi važnyčiotojai su jaunais žirgais. Prizą šioje kovoje iškovojo žirgas Magistras, vadeliotojas Eimantas Klebauskas.

Nepakartojama buvo šventės koncertinė programa. Šventinę varžytuvių nuotaiką žiūrovams dovanojo Kauno pučiamųjų instrumentų ansamblis, Sartų himną „Unt Sartų“ atliko Sadūnų kapela. Viso renginio metu scenoje žiūrovus linksmino iš Dusetų, Samanių, Visagino, Zarasų ir kitų vietų kapelijos, folkloro ansambliai.

Po lenktynių daug dalyvių susirinko į Dusetų dailės galeriją, kur vyko tradicinės tarptautinės parodos „Žirgas fotografijoje“ atidarymas.

Šventę vainikavo nepakartojamas grupės POP Ladies“ koncertas.

Nuotraukoje : šventės „Sartai 2019“ akimirkos.

2

3

6

7

8

9

10

12

14

14aa

14 2

15

15a

15aa

16

17aa

19a

21a

22

23

24

26

27

29

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite