SAUGŪS AR SAUGESNI

0
22
DSC0022 1280x853 1280x853

Zarasų viešoji biblioteka dalyvavo jau šešioliktą kartą Europos Sąjungoje rengiamoje Saugesnio interneto savaitėje, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Saugesnio interneto savaitę organizavo Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Šių metų savaitės, vykusios vasario 4-9 dienomis, šūkis „Kurkime geresnį internetą kartu!“. Savaitėje dalyvavo daugiau nei 120 šalių.

Jau tradicija tapo į Savaitės renginius Vaikų literatūros skyriuje kviesti Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos ketvirtųjų klasių moksleivius. Vasario 7 d. vykusioje viktorinoje „Junkis, kurk ir dalinkis pagarbiai: Kurkim geresnį internetą kartu!“ dalyvavo IV b ir IV d klasių mokiniai su mokytojomis Danute Tumalovičiene ir Sigita Paradnikiene.

Moksleiviai, išklausę renginio vedėjos Zinos Černovienės informaciją apie renginį, jo tikslą, pasiruošė viktorinai. Abiejų klasių moksleiviai susiskirstė į mišrias komandas, sugalvojo joms pavadinimus – „Kietuoliai“, „Žaibas“. Pirmojo viktorinos turo dalyviai atsakinėjo į klausimus apie Saugesnio interneto savaitę. Antrojo turo – apie privatumą, asmeninių duomenų saugumą, trečiojo – apie pagarbą interneto vartotojams, apie siunčiamos informacijos tinkamumą.

Kad neprailgtų laukti rezultatų paskelbimo moksleiviai buvo pakviesti žaisti interaktyvaus žaidimo „Viešinti / neviešinti“. Iš 27 nuotraukų ant virvutės „Neviešinti“ pateko net 21, ant virvutės „Viešinti“ tik 6 nuotraukos. Dalyviai pasakojo kodėl jas taip suskirstė. Paaiškėjo, kad moksleiviai žino, kad alkoholis yra blogis ir jo nereikia reklamuoti. Kad reikia saugoti nuotraukose užfiksuotą asmeninę informaciją, privatumą, turtą.

Vertinimo komisijos nariai, Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Zarasų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Rosita Gurskaja ir Zarasų viešosios bibliotekos automatizuotų bibliotekinių procesų inžinierius Donatas Merkys, įvertinę pateiktus atsakymus paskelbė rezultatus. „Kietuolių“ komanda pelnė 11,5 taško, „Žaibo“ – 12 taškų.

Zarasų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Rosita Gurskaja papasakojo, kad už netinkamos informacijos platinimą, draudžiamų įsigyti ir vartoti prekių pardavimą vaikams virtualioje erdvėje yra taikoma baudžiamoji atsakomybė. Moksleiviams padovanojo knygelių ir spalvotų pieštukų, mokytojoms – puodukus su policijos atributika.

Zarasų viešoji biblioteka klases-dalyves apdovanojo padėkomis. Dalyviai džiaugėsi pasitikrinę naudojimosi internetu žinias ir įgiję naujų. Pasakojo, kad jiems naudingas dalyvavimas renginyje, nes internete bus saugesni.

ZINA ČERNOVIENĖ, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos Donato MERKIO ir Inesos DUMBRAVIENĖS

DSC 0147 1280x720

DSC 0155 1280x720

DSC 0160 1280x720

DSC 0163 1280x720

DSC 0164 1280x720

DSC 0173 1280x720

DSC 0174 1280x720

DSC 0185 1280x720

DSC 0187 1280x720

DSC 0197 1280x720

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite