INFORMACIJA DĖL TRADICINIŲ RESPUBLIKINIŲ RISTŪNŲ ŽIRGŲ LENKTYNIŲ „SARTAI 2023“

1
164
6
Šių metų sausio 17-tą dieną Zarasų rajono savivaldybės Mažojoje salėje vyko mero Nikolajaus Gusevo sudarytos darbo grupės tradicinėms respublikinėms ristūnų žirgų varžyboms „Sartai 2023“ (renginiui Dusetų mieste rengti) posėdis.

 
Posėdyje dalyvavo: Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Gyvulininkystės ir gyvūnų gerovės skyriaus vedėjas Arūnas Šileika, Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Gyvulininkystės ir gyvūnų gerovės skyriaus mentorius Arūnas Jurgaitis, Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorė Joana Kerytė, Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Eugenijus Andrejevas, Valstybės įmonės „Utenos regiono keliai“ Zarasų kelių tarnybos viršininkas Eugenijus Eltermanas, Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Zarasų rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Juris Streikus, UAB „Lietuvos žirgynas“ , UAB Sartų skyriaus vedėjas Kęstutis Svilas, Uždarosios akcinės bendrovės „Zarasų komunalininkas“ direktorius Edmundas Čeičys, Uždarosios akcinės bendrovės „Zarasų komunalininkas“ direktoriaus pavaduotojas Juozas Šyvokas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Zarasų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas – valstybinis veterinarijos inspektorius Darius Kazulėnas, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Dusetų seniūnijos seniūnas Darius Steponavičius, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyriaus vedėja Lina Petrėnienė, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Šukštulienė, Zarasų rajono savivaldybės mero patarėjas Petras Ivanovas.
 
Posėdžio metu buvo svarstytas tradicinių respublikinių ristūnų žirgų lenktynių „Sartai 2023“ organizavimas ir datos nustatymas.
 
Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas posėdžio pradžioje teigė, kad šios tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės yra svarbi šventė visai Lietuvai. Šios šventės jau trejus metus laukia žirgininkai, žirgų sporto entuziastai, tautos istorijos ir tradicijų puoselėtojai bei dešimtys tūkstančių žmonių iš įvairių Lietuvos kampelių ir netgi žmonės iš kaimyninių užsienio valstybių. Rajono Savivaldybė nenori atsisakyti šių tradicinių respublikinių ristūnų žirgų lenktynių, tačiau tam reikia ir Žemės ūkio ministerijos noro ir prisidėjimo.
 
Meras Nikolajus Gusevas susirinkusiems neturėjo pozityvių žinių dėl lenktynių organizavimo. Jis informavo, kad orų prognozės lenktynėms nėra palankios. Dėl prognozuojamos pliusinės temperatūros vasario mėnesį, nebus galimybės paruošti ledo dangos Dusetų hipodrome. Jeigu orų prognozės nesikeis, tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2023“ neįvyks. Tačiau meras Nikolajus Gusevas patikino, kad renginys Dusetose, skirtas žirgo metams tikrai įvyks, nepaisant to, kokios bus oro sąlygos. Jeigu nepavyks surengti lenktynių, bus organizuojamas žirgų paradas, mugė, meno kolektyvų pasirodymai, kitos veiklos Dusetų mieste.
 
Pernai metais Žemės ūkio ministerijai atsisakius organizuoti tradicines respublikines ristūnų žirgų lenktynes, rajono Savivaldybė suorganizavo žiemos šventę, kuri pritraukė ypač didelį poledinės žūklės mėgėjų dėmesį. Žvejų varžybose dalyvavo net apie 300 žvejų. Tikimasi, kad ir šių metų renginys pritrauktų nemažą skaičių dalyvių.
 
Posėdžio metu pasisakė ir atvykę atstovai iš Žemės ūkio ministerijos: Arūnas Šileika ir Arūnas Jurgaitis. Anot jų, ministerija yra įsitikinusi, kad pagrindinis tradicinių respublikinių ristūnų žirgų lenktynių „Sartai 2023“ organizatorius turi būti Zarasų rajono savivaldybė. Tačiau Arūnas Jurgaitis pažadėjo, kad ministerija prisidėtų prie renginio organizavimo darbų, jei Lenktynės Dusetų hipodrome neįvyks. Anot jo, Žemės ūkio ministerija prisidėtų prie žirgų parado organizavimo.
 
Pasisakė ir Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorė Joana Kerytė. Ji išreiškė padėką Zarasų rajono savivaldybei už dedamas pastangas puoselėti žirginio sporto tradicijas, rodomą iniciatyvą surengti tradicines respublikines ristūnų žirgų lenktynes, kurios garsina visą Lietuvą. Ją labai liūdna Žemės ūkio ministerijos abejingumas ir neiniciatyvumas.
 
Joana Kerytė taip pat pasiūlė pagalvoti ir apie ateitį – Dusetų hipodromo infrastruktūrą, specialią dangą, norint išlaikyti  šias gražias tradicijas. Šiuo metu norint išlieti ledą, reikia, kad bent jau dvi savaites laikytųsi minusinė oro temperatūrą, bent jau -5 laipsniai šalčio. Tai palieka nežinioje tiek lenktynių organizatorius, tiek važnyčiotojus ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių. Liūdna, tačiau šiuo metu Žemės ūkio ministerijos planuose nėra įtraukta Dusetų hipodromo rekonstrukcija.
 
Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorė Joana Kerytė ir Lietuvos žirgyno vadovas Edgaras Jeninas pažadėjo tarpininkauti ir padėti surengti žirgų eiseną šventės metu,jei nevyktų tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės Dusetų hipodrome.
 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas patvirtino, kad Žemės ūkio ministerija nerodė jokios iniciatyvos surengti tradicines respublikines ristūnų žirgų lenktynes nei 2022 metais, nei 2023 metais: neinicijavo pasitarimų, nesudarė darbo grupės, nerengė posėdžio, o didžiąją dalį organizacinių darbų ir išlaidų perkėlė rajono Savivaldybei. Dėl šios priežasties iki šiol nėra pasirašyta Jungtinės veiklos sutartis. Rajono Savivaldybės administracijos direktorius siūlė pasiskirstyti darbus ir išlaidas tolygiai, kaip ir ankstesniais dešimtmečiais rengiant lenktynes ir pasirašyti sutartį. Benjaminas Sakalauskas iškėlė ir kitą aktualų klausimą – renginio finansavimo, nes Žemės ūkio ministerijos siūlomas finansavimas yra simbolinis.
 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darbo grupės narius supažindino su organizacinių darbų pasiskirstymu ir pasiūlė balsuoti dėl Jungtinės sutarties su Zarasų rajono savivaldybės administracijos pasiūlytu priedu, kuriame darbai ir išlaidos pasiskirsto tolygiai, kaip ir paskutinius 20 metų. „Už“ balsavo didesnė dalis posėdžio dalyvių, todėl buvo nutarta siūlyti pasirašyti Jungtinę veiklos sutartį su Žemės ūkio ministerija su pasiūlytu Zarasų rajono savivaldybės priedu ir surengti tradicines respublikines ristūnų žirgų lenktynes „Sartai 2023“ arba šventę „Dusetos-Sartai 2023“.
 
Taip pat posėdžio metu buvo pasiūlyta nustatyti renginio datą – vasario 18 dieną. Dalyviai vienbalsiai pritarė šiam pasiūlymui.
 
Kad ir kokios bus oro sąlygos, vasario 18-tą dieną šventė Dusetose įvyks. Jei oro prognozės pasikeis ir pavyks išlieti ledą Dusetų hipodrome, tada šią dieną bus organizuojamos tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2023“, jei nepavyks, tada Dusetose vyks šventė „Dusetos-Sartai 2023“, kurioje bus gausų pramogų: žirgų paradas, įvairios mugės, žygis, meninių kolektyvų pasirodymai ir t. t. Liūdna tikrai nebus!
 
Posėdžio pabaigoje meras Nikolajus Gusevas pasiūlė vasario 1 d. 14 val. surengti darbo grupės posėdį ir priimti sprendimą dėl renginio organizavimo. Tada ir bus aišku, ar lenktynės visgi bus.
 
Ši žiemos šventė pagal svarbą, nacionalinių tradicijų puoselėjimą yra vienintelė Lietuvoje. 
 
Zarasų rajono savivaldybės informacija
Petro Ivanovo nuotraukos
7
8
9
10
11

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

1 KOMENTARAS

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite