UTENOS REGIONO TARYBA PIRMOJI ŠALYJE PATVIRTINO REGIONO PLĖTROS PLANĄ

0
81
6

Sausio 30 dieną posėdžiavusi Utenos regiono plėtros tarybos kolegija pirmoji iš visų šalies regionų patvirtino 2022–2030 m. Utenos regiono plėtros planą.

Posėdžiui pirmininkavo šios tarybos pirmininkas, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Jis pasidžiaugė nuveiktais darbais, savivaldybių įgyvendintais ir įgyvendinamais projektais, aptarė tarybos uždavinius, vykdant Lietuvos Respublikos regioninės plėtros įstatyme nustatytas regiono plėtros tarybos funkcijas – planuoti regioninės politikos įgyvendinimo priemones rengiant regiono plėtros planą.

Prieš tvirtinant naująjį planą buvo patvirtinta Utenos regiono plėtros 2014–2020 m. plano įgyvendinimo ataskaita už 2022 metus, aptartas besibaigiantis 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų investicijų laikotarpis ir jo rezultatai. Iš 163 suplanuotų regiono projektų jau baigti įgyvendinti 112, o regioninio planavimo būdu įgyvendinamiems projektams jau išmokėta virš 86 proc. numatytų lėšų. Naujai patvirtintas 2022–2030 m. Utenos regiono plėtros planas sudaro prielaidas tolimesnėms investicijoms į tvarią ir tolygią regiono plėtrą, pasinaudojant 2021–2030 m. ES struktūrinių fondų finansinėmis galimybėmis.

Šiame posėdyje dalyvavo ir svečiai iš Vidaus reikalų ministerijos. Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius, pristatydamas 2022–2030 m. Regionų plėtros programos, pagal kurią Utenos regionui numatoma skirti daugiau nei 137,5 mln. Eur ES investicijų, įgyvendinimą, pasidžiaugė, kad būtent Utenos regiono plėtros taryba pirmoji iš 10 šalyje veikiančių tarybų sėkmingai atliko visus parengiamuosius darbus, sudarydama sąlygas regiono savivaldybėms teikti projektų paraiškas ir pradėti įgyvendinti projektus. Tikimasi, kad pirmieji projektai jau galės būti pradėti įgyvendinti 2023 m. trečiąjį ketvirtį.

2022–2030 m. Utenos regiono plėtros planas patvirtintas su dviejų pažangos priemonių, susijusių su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sritimis, aprašais. Kitų ministerijų finansuojamoms sritims (pvz. ekonomikos skatinimas, viešųjų paslaugų gerinimas, vandentvarka, užterštų teritorijų tvarkymas, socialinio būsto fondo plėtra ir socialinių paslaugų infrastruktūra ir pan.) ministerijų finansavimo gairės dar nėra parengtos, tad jas parengus planas bus nuolatos atnaujinamas ir papildomas. Patvirtintame 2022–2030 m. Utenos regiono plėtros plane savivaldybių švietimo srities projektų suplanuota didesnei nei 13,14 mln. Eur sumai, iš jų ES lėšos sudaro apie 11,17 mln. Eur, Valstybės biudžeto lėšos – 1,07 mln. Eur, likusi suma – apie 0,9 mln. Eur – savivaldybių prisidėjimas. Už šias lėšas 13-oje skirtingų regiono ugdymo įstaigų numatoma įkurti 17 naujų ikimokyklinio ugdymo grupių, kuriose papildomai galėtų būtų ugdoma apie 270 vaikų, taip pat numatoma pritaikyti žmonių su negalia poreikiams 13 regiono bendrojo ugdymo mokyklų ir (ar) jų skyrių, įsigyti naujus ekologiškus 24 mokyklinius autobusus, pritaikytus ir neįgaliesiems. Siekiant sudaryti tinkamas ugdymo ir vaikų užimtumo po pamokų sąlygas, 13 regiono bendrojo ugdymo mokyklų ir (ar) jų skyrių numatoma pritaikyti visos dienos mokyklos veiklai.

Simboliška, kad naujasis planas patvirtintas su priemonėmis, skirtoms mažiesiems regiono gyventojams, ir kurios sudarys geresnes sąlygas jų ugdymui ir augimui, o augant jiems, kartu augsime ir mes – ir mūsų regionas, ir Lietuva.

Neatsitiktinai Utenos regiono plėtros tarybos kolegijos posėdis vyko Antazavės dvare. Kolegijos nariai pasidžiaugė, kad praėjusiais metais įgyvendinus projekto veiklas dvaras prisikėlė naujam gyvenimui. Posėdžio dalyviai susipažino su dvare įrengta daugiafunkcine, kamerine, koncertų – parodų salėmis, muziejaus ekspozicijos erdve, skirta Emilijai Pliaterytei ir Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos senųjų (retų) spaudinių skyriumi. Buvo pasidžiaugta, kad dabar įrengtose patalpose organizuoti koncertai, literatūros ir kameriniai vakarai, susitikimai, iškilmingi renginiai, parodos ir kiti kultūriniai renginiai.

Antazavės dvaro rūmų išsaugojimas ir aktualizavimas buvo labai svarbus rajono bei regioninės kultūros plėtrai, kadangi tai vienintelis dvaras išlikęs Zarasų rajone.

Parengta pagal Utenos regiono plėtros tarybos administracijos informaciją
Nuotraukose – Utenos regiono plėtros tarybos kolegijos posėdžio akimirkos.

2

3

4

5

7

8

9

10

11

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite