APIE MŪSŲ AUGINTINIŲ PRIEŽIŪRĄ

0
40
min news zrs 974 Augintinis

Nusprendę auginti naminį gyvūną, dauguma žmonių dažnai nesusimąsto, kad tai reiškia ne tik džiaugsmą ar nuostabias kartu praleistas akimirkas, bet ir atsakomybę už savo augintinį. 

 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus viešosios tvarkos srities pareigūnai, bendraudami su augintinių savininkais, nuolat primena jiems  pareigas, kurias turi naminio gyvūno savininkas (laikytojas). Pirmiausia – kad gyvūnų sukelta žala yra jų savininkų, o ne gyvūnų kaltė. Deja, esama gyvūnų savininkų, kurie netinkamai atlieka savo pareigas ir tuo kelia grėsmę aplinkiniams. Siekdami žmonių gerovės ir vildamasi apsaugoti keturkojus nuo grėsmių, kurias kelia nederamas šeimininkų elgesys, viešosios tvarkos pareigūnai įspėja gyventojus, paleidžiančius be priežiūros šunis lakstyti gatvėse, parkuose ar Didžiojoje saloje, jog jiems gresia piniginės baudos, o tam tikrais atvejais ir keturkojo augintinio konfiskavimas.  
 
Zarasų krašto gyventojus, auginančius šunis ar kates, raginame atkreipti dėmesį į Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje galiojančias gyvūnų laikymo taisykles (nuoroda: http://www.zarasai.lt/informacija-laikantiems-gyvunus_3929). Taisyklės, be kita ko, įpareigoja šeimininkus užtikrinti, kad viešosiose vietose ir bendrojo naudojimo patalpose gyvūnai nebūtų paliekami vieni. Negalima šuns paleisti laiptinėje, daugiabučio namo kieme, vaikų žaidimų aikštelėse, draudžiama šunį išleisti pasibėgioti vieną, be savininko priežiūros.
 
Viešose vietose šunys turi būti vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio. Iš privačių teritorijų ir bendro naudojimo patalpose (laiptinėse, koridoriuose ir pan.) šunys privalo būti vedami tik trumpu pavadėliu. Vedžiojami šunys neturi kelti grėsmės ar nepatogumų praeiviams, pavadėlis turi būti sutrumpintas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Jei šuo aktyvus arba neramus, loja, rekomenduojama vedžioti su antsnukiu. 
 
Taip pat primename, kad draudžiama vedžioti gyvūnus vaikų žaidimo aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose, kapinėse ir paplūdimiuose maudymosi sezono metu. Šunis rekomenduojama vedžioti savivaldybės administracijos įrengtoje gyvūnų vedžiojimo aikštelėje, laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. 
 
Išėjęs pasivaikščioti su savo augintiniu, šeimininkas neturėtų pamiršti pasiimti maišelio ekskrementams surinkti. Gyvūnui priteršus viešojo naudojimo teritorijoje (šaligatvius, takus, žaliąsias vejas ir kt.), bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje, gyvūno laikytojas nedelsdamas turi surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus gyvūno paliktus teršalus. Maišelį su ekskrementais privaloma išmesti į specialų konteinerį, skirtą gyvūnų ekskrementams, arba į artimiausią buitinių atliekų konteinerį. Kartais žmonės nedrįsta rinkti savo augintinių išmatas arba jiems tai nemalonu, tačiau tai yra neatsiejama atsakingo auginimo dalis. Neseniai vykusi prevencinė priemonė parodė, kad nors didžioji dauguma gyventojų tai jau įsisąmonino, tačiau dar tikrai ne visi gyventojai surenka savo keturkojo paliktas krūveles. Pastebėtina, kad gyvūnų šeimininkai, nesurenkantys savo augintinių ekskrementų, ne tik užteršia aplinką, bet ir negerbia kitų gyvūnų augintojų ar gyventojų, kurie rūpinasi gyvenamųjų vietovių švara ir visuomet atsakingai sutvarko aplinką.
 
Primename, kad asmenims, nesilaikantiems Gyvūnų laikymo taisyklėse nustatytos tvarkos, gali tekti sumokėti baudas, kurios siekia nuo 30 iki 240 eurų. 
  
Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite